2017. május 23., kedd

A Pál utcai fiúk regény jellemzése, vélemény a regényről

A Pál utcai fiúk regény jellemzése


A Pál utcai fiúk regény jellemzése, vélemény a regényről





A Pál utcai fiúk regény jellemzése, a könyv



A Pál utcai fiúk regény Molnár Ferenc írása 1906-ból, melyet 1907-ben adtak ki nyomtatott könyvként. A mű története 1889 kora tavaszán játszódik, Budapesten. Ez a magyar ifjúsági regény számos külföldi fordítást is megért, nem is szólva az 1969-es filmről, amely hűen követi a könyvben leírt eseményeket.



Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk tartalom, történet


A Pál utcai fiúk játszótere a pesti nagyvárosban, a grund. Itt gyűlnek össze minden nap, és ez az ő szeretett „földjük”. Egy napon egy rivális banda, a vörösingesek vezére, Áts Feri ellopja a grundon elhelyezett zászlót. Időközben utóbbi csapathoz tartozó erős fiúk – a Pásztor testvérek – elszedik a múzeumkertben játszó gyerekek golyóit.





A Pál utcai fiúk könyvborítók


A Pál utcai fiúk gyűlést tartanak, ahol Boka Jánost választják meg teljhatalmú elnöknek. Boka két társával, a füttyeiről híres Csónakossal és a kis Nemecsekkel – aki az egyetlen közlegény a grundon – elindulnak a Füvészkertbe, mely a vörösingesek területe. Megtudják, hogy áruló van közöttük, de sikerül kitűzniük a cédulát, hogy ott jártak. Sajnos a kis Nemecsek kétszer is vízbe kerül, így megfázik.
A vörösingesek azt tervezik, hogy elfoglalják a Pál utcai grundot, mert labdázó területre van szükségük.
Boka és társai állnak elébe a kihívásnak és megszervezik a védelmet. 



A Pál utcai fiúk jellemzés, vélemény, kritika


A Pál utcai fiúk regényt én csak később olvastam, mint a többi ifjúsági regényt. Gyermekkoromban a Puskák és galambok volt meg, mint gyermekcsapatról szóló könyv, és miközben tudtam róla, nem izgatott annyira ez. Aztán mégis „lett egy”, nem tudom, hogy kaptam e, vagy vettük, így megismertem közelebbről.
A Pál utcai fiúk könyv kétségkívül ritkaság a történetét tekintve. Egy igazi nagy dráma gyermeki környezetbe öntve. A cikk kedvéért újraolvastam és most is lenyűgöz az egyedisége. Könnyen megjegyezhető történet, megkapó események, és micsoda jellemrajzok! Ennek a regénynek nagyon erős érzelmi hatása van, és nagyon pozitívan formálja a gyermeki jellemet, hasonlóan a Copperfield Dávidhoz.

A Pál utcai fiúk részlet



A Pál utcai fiúk vélemény a regényről

 
Miért ajánlom a Pál utcai fiúkat? Több, mint regény, a történet által erős nemes érzéseket ébreszt, ráadásul olyan mű, hogy sokszor is jó elolvasni. Bár az ifjúságnak szól, és főleg gyermekekről, mégis felnőttként is kedvelt olvasmány, ami nem egy kitalált, hanem valósan létezett világba merít bele.
Egy dologra még most is kíváncsi vagyok. Miért gyűjtötték ezek a gittet? A Pál utcai fiúk regény olyan sokféle személyiségtípust mutat be, hogy felsorolni is nehéz lenne. De nem csak abban mesteri, hogy különféle jellemek nyilatkoznak meg benne, hanem abban is, ahogyan változnak, fejlődnek. Biztosan nem véletlen, hogy a regény hőse egy „jelentéktelen” kisfiú, akit nem sokra tartanak, és mindenki csak „használja”. 
Nagyon jó példával áll előttünk, mire képes egy egyszerű ember is. Más könyvek gyermek hőseihez képest, mint például a walesi völgyes regény, itt több főszereplős a történet.  A kis Nemecsek Ernő jellemzése számomra a hősies jellem megnyilvánulása egy esendő testben, háborús hős a hétköznapokban. Mindenképpen olyan történet, melynek pozitív tudat alatti jellemnevelő hatása van gyermekkorban, és ez így jó. 
Vannak filmek, melyek képesek visszaadni a regény hangulatát. Az 1969-es film (ld. a linket az első bekezdésben) nagyszerűen, és szinte hajszálpontosan adja vissza a könyv történetét, sőt, még a szereplők is olyanok, mint leírva. Aki szereti az ilyen történeteket, ajánlom a Timur és csapata című ifjúsági művet is.


Értékelés (saját tetszési indexem)
8
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!




Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés