2017. május 19., péntek

Ébred a dzsungel vadászkalandok könyv

Ébred a dzsungel vadászkalandok könyv

 Ébred a dzsungel vadászkalandok könyv

Véber Károly Ébred a dzsungel könyvét valamikor kora gyermekkoromban kaptam, használtan. Ez az 1979-es kiadás volt és kíváncsian fogtam bele. Bár alapból nem értek egyet a sportvadászattal, maga az egzotikus helyszínek és történetek vonzottak.
Hasonló, de még sokkal történet gazdagabb a Fogakkal és karmokkal című mű

 


Véber Károly Ébred a dzsungel tartalom, történetek


Bíró Lajos tollából Új-Guinea dzsungeleit ismerhetjük meg. Aztán Damaszkin Arzénnal már izgalmasabb, afrikai vizekre evezünk. Egy ijesztő víziló kaland, később oroszlánok és kuduk. De a legérdekesebb Torday Emil beszámolója, különböző fajú állatok barátságáról. Különösen a jérce és a sas barátsága!
Utóbbinál a vadászkalandokról szóló rész nagyon jó. Emberevő oroszlán, majd egy veszélyes kaland a pigmeusok dzsungelében, elefántra vadászva. Ezt gyilkos leopárd követi, majd még egy csomó, igazán szórakoztató történet Afrikából. Tordaynak igazán jó a stílusa, a sorai olvasatják magukat és persze a kalandjai sem mindennapiak. Őt Vojnich Oszkár követi, aki orrszarvú, majd tigrisvadászatát meséli el.
 Véber Károly Ébred a dzsungel könyv


Utána Kittenberger Kálmán következik az elefántvadászataival, de ő már sokkal hosszabban meséli el a történéseket. Az oroszlántámadás története nagyon jó, és a rinocérosszal történt találkozás szintén izgalmi csúcspont. Végül Kongóban történő, dzsungelbéli útjairól kapunk felvilágosítást.


Véber Károly Ébred a dzsungel könyv jellemzés, kritika


Az Ébred a dzsungel legnagyobb része Közép-Afrikában játszódik. Ez a könyv főleg a nagyvadak vadászatáról szól, de nem mellőz érdekes leírásokat sem. A történetek közül Torday Emilnek az elbeszéléseit találtam a legjobbaknak. Kittenbergernél is vannak jó részek, de ő hosszabb lére nyújtotta a beszámolóit.
Összességében ebben a könyvben egy emberközeli élménygyűjteményt olvashatunk magyar vadászaink trópusi kalandjairól. Kis képet a bennszülöttekről is kapunk, és az ottani élet egy-egy pillanatáról. Némelyik helyzetben nem szívesen lettem volna a vadászok helyében, máskor viszont megismételhetetlen látványban lehetett részük.


Ezeket is ajánlom: Kockás képregény újságok

                            Tarzan dzsungeltörténetei
                            A világ és az ember


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!
A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés