2017. május 11., csütörtök

Egri csillagok történelmi regény könyvajánló, vélemény

Egri csillagok történelmi regény


Egri csillagok történelmi regény könyvajánló, vélemény




Egri csillagok könyvajánló


Az Egri csillagok történelmi regény Gárdonyi Géza műve, amely először folyóiratban folytatásos történetként jelent meg. Így keletkezése 1899-re tehető, de 1901-ben könyv formájában is kiadták. Az Egri csillagok könyv Bornemissza Gergely életét mutatja be gyermekkorától kezdve, s a történet tetőpontja Eger 1552-es török ostroma.
A forrásai Gárdonyi ismeretei mellett, az Eger summája, mely Tinódi Lantos Sebestyén szerzeménye.

Gárdonyi Géza Egri csillagok szereplők, tartalom, történet


A hétéves Gergő és a kis Vicuska a patakban fürödnek, amikor törökök jelennek meg a közelben. Elbújnak, de mivel a rá bízott lovat el akarja vinni a török, a fiú előbújik. A török – akit Jumurdzsáknak hívnak – csellel foglyul ejti őket, és a csapatához viszi, a többi fogoly közé.

 
Egri csillagok könyv borítók


Eközben a falujukban az öreg Cecey –hez, aki Vica apja, vitézek érkeznek a fiatal Dobó István vezetésével. Éjszaka sikerül Gergőnek kisurrannia társnőjével, és a lovat is viszik. Ahogy hazaérnek, nagy csődület támad, és katonákat gyűjtenek a török ellen.
Később egy papra bízza
Dobó Gergőt, aki magával viszi. Majd Szigetvárra mennek, ahol Török Bálintnál új barátokra lel és jó nevelést, oktatást kap.



Egri csillagok könyvajánló, jellemzés, vélemény


Az Egri csillagok történelmi regény az a könyv, amelyet számtalanszor olvastam iskolába menet előtt, este és mindenkor gyermekkoromban. A törökös időszakból Kinizsi Pál történetéhez hasonlóan megfogott. Az egri várban történteknek van egy olyan különös hangulata, hogy erre mindig visszavágytam. Olvasás közben ott éreztem magam a könyv szereplői között, és nagyon jó volt ismételten újra átélni ezt.



 
Egri csillagok jelenetek


Egri csillagok helyszínei, jellemzés


Az Egri csillagok könyvajánló során szót kell ejtenem néhány apróságról. A magyar történelmi regények közül ezt szerettem a legjobban gyermekkoromban. Tipikusan az a könyv, amely nem (csak) előszörre érdekes, hanem mindig ugyanúgy, mert egyszerűen jó. A szereplők itt is igen elevenek - Cooper kémes regénye is az értük való aggódással fogott meg - és az egész regény végig szórakoztató.
Az Egri csillagok helyszínei is változatosak. A Dunántúli-dombság, Szigetvár, Buda vára után, Erdélyből egészen Konstantinápolyig utazhatunk. Az egzotikus helyszínek, a Márvány-tenger és a Balkán után Sopron és az Egri vár környéke a fő helyszín. 



Elemzés, vélemény, könyvajánló


Az utolsó két nagy fejezet, amely az ostrom idején játszódik, számomra mindig jelen idejű. Amolyan „örök most”, akárhányszor olvasom, mindig újraélem. Az Egri csillagok eléggé történelem hű, kivéve a szereplők néhány életbeli mozzanatát, illetve tulajdonságát. Az viszont elég szomorú ami a valóságban történt velük, a regényben leírt események után. De az egri események filmes feldolgozása igen jól sikerült.
Az Egri csillagokban van valami különleges varázs. A védők elszántsága, törhetetlen akarata, önfeláldozása, hihetetlenül erős jellemeket takar, és például szolgál a későbbi korok emberének. Talán még Szolár Judit Rebekája szeretteti így meg a magyarokat az olvasóval, bár az más történelmi korban játszódik. Nem gondoltam, hogy ennyi év után még mindig hatással van rám, de mégis. Felejthetetlen és lenyűgöző alkotás, ahogyan az egri védők története is.


Értékelés (saját tetszési indexem)
9

(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés