2017. május 11., csütörtök

Légy jó mindhalálig könyv vélemény

Légy jó mindhalálig könyv vélemény

 Légy jó mindhalálig könyv vélemény

Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig című művét 1920-ban adták ki. A történet Nyilas Misi személye által, az író gyermekkori élményeiről szól.


Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig tartalom, történet


Nyilas Misi egy debreceni kollégiumban lakik az 1890-es években. Az itteni élet nem túl felhőtlen számára, egy napon a kalapja is odalesz. Majd később egyre több embert ismer meg. Látogatóba mehet Orczyékhoz, ahol a gazdagabb család sok tanulsággal látja el. Majd egy vak öregúrhoz jár naponta felolvasni. Később egy kérésre, egy fiatalabb gyereket tanít, hetente kétszer.
Az öregúr, akihez felolvasni jár, megbízza azzal, hogy tegye meg a számait a lutrin. Ekkor még maga sem gondolja, hogy ez a cselekvés milyen későbbi bonyodalmakhoz vezet.


 
 Moricz Zsigmond Légy jó mindhalálig könyvborítók


Légy jó mindhalálig könyv vélemény


Elég sokáig tartott, mire el tudtam kapni a fonalat, egyáltalán miről is szól a regény. Nagyon régen, gyermekként olvastam, és már semmire sem emlékeztem belőle. Sokáig események leírásának tűnt az egész, nem volt igazán folytatólagos története. Kicsit bosszantó volt, hogy a főszereplő annyira lemondó és passzív viselkedésű.
Amúgy nagyon sok idő elmegy gondolkodással, és semmitmondó szövegekkel. Így egész a végéig kellett várni, amire igazán izgalmas lett. Ilyen dolgok az én gyermekkoromban is voltak, amikor félreismertek, vagy nem értettek meg, méltatlanul büntettek, így nagyon együtt tudtam érezni Nyilas Misivel. Nem volt teljesen egyértelmű minden a végén. Most akkor a Bella kihasználta a Török fiút (aki egyébként is elég ellenszenves alak volt), hogy elérje a célját?


Értékelés (saját tetszési indexem)
5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Hasonló cikkek: Charles Dickens - David Copperfield
                         Felix Salten - Bambi
                         Molnár Ferenc - A Pál utcai fiúk

 
Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

 
 

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés