2017. augusztus 16., szerda

Timur és csapata ifjúsági regény bemutatás, ajánló

Timur és csapata ifjúsági regény bemutatás


Timur és csapata ifjúsági regény bemutatás, ajánló





Timur és csapata ifjúsági regény, Arkagyij Petrovics Gajdar alkotása, amely 1940-ben jelent meg Oroszországban. A könyv története az orosz-finn háború idején játszódik, a 2. világháború kezdetekor. Magyarországon már 1953-ban megjelent, majd később többször is kiadták.

Timur és csapata tartalom, történet


Katonatiszt apjuk javaslatára Olga és húga, Zsenya egy Moszkva közeli kis településre utaznak nyaralni. Zsenya később indul, s mikor odaér, mindjárt bajba keveredik. Egy idegen házba kerül, ahol a kutya miatt nem tudja elhagyni a helyet. Reggelre minden rendeződik, s ismeretlen jótevője Timur, aki csak egy üzenetet hagy hátra. Közben Olga megismerkedik egy gépészmérnök fiatalemberrel, aki felfigyel a lány énekére.
Zsenya egy különös padlást talál a nyaralóhelyüknél, ahol vezetékek vannak és egy hajókormány. Hamarosan többen megjelennek, és kiderül, hogy ez az a bizonyos Timur csapata, amely kicsit Robin Hood -szerű gyülekezet. Timurék titokban pártfogásukba vették azokat a családokat, ahol valakit behívtak a Vörös Hadseregbe.
A könyv második felében tél van,
Timurék egy hóvár tulajdonosai a városban, amelyet az ellenfél hiába próbál elfoglalni. Az ellenféltől Szása – aki éppen beteg – és nővére egy katonatiszt gyermekei, s apjuk a háborúban van.




Arkagyij P. Gajdar Timur es csapata




Timur és csapata ifjúsági regény bemutatás, ajánló, jellemzés


A 2000-es évekre már összevissza kerestem ezt a könyvet a lakásban, de nem találtam. Gyermekkoromban megvolt és emlékeztem rá, de az évtizedek alatt elkallódott. Először valamilyen másik könyvben (talán tankönyv) olvastam egy részletet a Timur és csapata regényből. Hasonlóan megfogott, mint az első Lassie könyv, még ha más is a helyszín és a téma.
Nagyon jó kis környezet, könnyen érthető sztori, Timurék igencsak szimpatikusak, és Zsenyát is bírtam. Olga kicsit nehéz eset, de hát várjuk ki a végét. Könnyed szórakozás a Timur és csapata könyv, örülök, hogy megírta a szerzője.
Egyet nem értek. Az orosz-finn harcok 1939. november 30. és 1940. március 13 között zajlottak, a Timur és csapata első fele pedig nyáron történik. De van egy elejtett megjegyzés, az ünnepség, ami a regényben szerepel, a Haszan-tavi csata 1 éves évfordulója, ami 1938 nyarán volt, tehát a történet 1939 nyarán zajlik. De a második rész már télen történik, vagyis valóban beleesik az említett háborúba.
Sokkal jobban örültem volna, ha a nyári része a regénynek hosszabb, mint hogy ezzel a télen zajló eseménnyel teljen el a második rész. A hóvár parancsnoka sem rossz, de nem igazán tudott megfogni. Ezen a ponton jobban elragadott engem a magyar Puskák és galambok ifjúsági regény, ami szintén gyerekekkel játszódik. Timur pozitív személyisége jó példát állít elénk, de ennek a történetnek nincsen olyan átütőereje, mint az elsőnek.


Értékelés (saját tetszési indexem)
6
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Ajánlott cikk:
Felix Salten - Bambi regény
                        

Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!



Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés