2017. augusztus 16., szerda

Timur és csapata ifjúsági regény bemutatás

Timur és csapata ifjúsági regény bemutatás

 Timur és csapata ifjúsági regény bemutatás

A Timur és csapata ifjúsági regény, Arkagyij Petrovics Gajdar alkotása, amely 1940-ben jelent meg Oroszországban. A könyv története az orosz-finn háború idején játszódik, a 2. világháború kezdetekor. Magyarországon már 1953-ban megjelent, majd később többször is kiadták.


Timur és csapata tartalom, történet


Katonatiszt apjuk javaslatára Olga és húga, Zsenya egy Moszkva közeli kis településre utaznak nyaralni. Zsenya később indul, s mikor odér, mindjárt bajba keveredik. Egy idegen házba keveredik, ahol a kutya miatt nem tudja elhagyni a helyet. Reggelre mnden rendeződik, s ismeretlen jótevője Timur, aki csak egy üzenetet hagy hátra. Közben Olga megismerkedik egy gépészmérnök fiatalemberrel, aki felfigyel a lány énekére.
Zsenya egy különös padlást talál a nyaralóhelyüknél, ahol vezetékek vannak és egy hajókormány. Hamarosan többen megjelennek, és kiderül, hogy ez az a bizonyos Timur csapata. Timurék titokban pártfogásukba vették azokat a családokat, ahol valakit behívtak a Vörös Hadseregbe.
A könyv második felében tél van, Timurék egy hóvár tulajdonosai a városban, amelyet az ellenfél hiába próbál elfoglalni. Az ellenféltől Szása – aki éppen beteg – és nővére egy katonatiszt gyermekei, s apjuk a háborúban van.
 Arkagyij P. Gajdar Timur es csapata
Timur és csapata ifjúsági regény jellemzés


A 2000-es évekre már össze-vissza kerestem ezt a könyvet a lakásban, de nem találtam. Gyermekkoromban megvolt és emlékeztem rá, de az évtizedek alatt elkallódott. Először valamilyen másik könyvben (talán tankönyv) olvastam egy részletet a Timur és csapata regényből. Nagyon jó kis környezet, könnyen érthető sztori, Timurék igencsak szimpatikusak, és Zsenyát is bírtam. Olga kicsit nehéz eset, de hát várjuk ki a végét. Könnyed szórakozás a Timur és csapata könyv, örülök, hogy megírta a szerzője.
Egyet nem értek. Az orosz-finn harcok 1939. november 30. és 1940. március 13 között zajlottak, a Timur és csapata első fele pedig nyáron történik. De van egy elejtett megjegyzés, az ünnepség, ami a regényben szerepel, a Haszan-tavi csata 1 éves évfordulója, ami 1938 nyarán volt, tehát a történet 1939 nyarán zajlik. De a második rész már télen, vagyis valóban beleesik az említett háborúba.
Sokkal jobban örültem volna, ha a nyári része a regénynek hosszabb, mint hogy ezzel a télen zajló eseménnyel teljen el a második rész. A hóvár parancsnoka sem rossz, de nem igazán tudott megfogni. Timur pozitív személyisége jó példát állít elénk, de ennek a történetnek nincsen olyan átütőereje, mint az elsőnek.


Értékelés (saját tetszési indexem)
6
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Ajánlott cikkek: Eric Knight - Lassie hazatér

                         Felix Salten - Bambi regény
                         Mándy Iván - Robin Hood


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés