2017. szeptember 20., szerda

Jack Vance Haldokló Föld könyv bemutatás, történetek

Jack Vance Haldoklo Fold konyv bemutatas


Jack Vance Haldokló Föld könyv bemutatás, történetek




Jack Vance Haldokló Föld fantasy könyve 1950-ben jelent meg. A Haldokló Föld könyv nem egy regény, hanem inkább novelláskötet, bár az egyes novellák között van némi kapcsolat. A szerző másik ezen világon játszódó regényéhez, a Rhialtóhoz képest itt több kisebb történet van. 
Ez volt az első könyv, amely Jack Vance haldokló Földjén játszódik. A távoli jövőben a Nap már kihunyóban van, az emberiség pedig visszasüllyedőben. A technikai színvonal alig jobb, mint a középkorban, de jelen van a mágia, az erdőkben pedig veszedelmes lények élnek.
   

Jack Vance Haldokló Föld könyv történetek


Miír Turján, a varázsló nem tudja, milyen összetevő hiányzik, hogy igazi embert hozzon létre. Ezért eljut Embelyonba, ahol  Pandalume -tól kér segítséget. Az a tanácsért cserébe egy feladattal bízza meg.
Mazarian, a mágus rendszeresen egy lenyűgöző fekete hajú lányt pillant meg lóval a kertje közelében. Szeretné elkapni, de az minduntalan eltűnik előle. Egy napon utánaered, de egymást érik a váratlan meglepetések.



Jack Vance Haldokló Föld könyvborítók


T’sais, Pandelume gyönyörű teremtménye nem látja a szépséget, mindenben csak a rosszat, csúnyát veszi észre. Egy napon arra kéri a varázslót, küldje őt a Földre, hogy megismerhesse. Leérve mindjárt az látja, Liane két embert kínoz, hogy megtudjon valamit. A szörnyűség után egy kámzsás férfi kunyhójában lel menedékre.
Liane, a kósza megtudja, hogy egy szép boszorkány költözött a közelbe. Meglátogatja, de hogy kegyeibe férkőzhessen, az megbízza egy feladattal. Meg kell szereznie egy szőnyeg másik felét Chun –tól, az elkerülhetetlentől.
Ulan Dhor, a kandiivei herceg unokaöccse a messzi északra indul egy szigetre, ahol a régi civilizáció maradványai után kutat. A szigeten két népcsoport él, akik ragaszkodnak a színeikhez, és nem ismerik el, hogy mások is élhetnek a Földön. Találkozik egy lánnyal, majd megismeri a régiek építményeit, és különös műszaki szerkezeteit.
Sferéi Guyal gyermekkorától kezdve folytonosan tudálékos kérdésekkel zaklatja szüleit. Felnőve megkérdezi apját, hol található a Kurátor, akire mindig hivatkoznak. Az elmondja, hogy a Kurátor őrzi az emberiség múzeumát, s Guyal úgy gondolja ő majd választ ad minden kérdésére. Elindul északra, a Fer Aquila bércein át az északi tundrára, ahol megtalálhatja a Kurátort.


 
A Haldokló Föld világa

 
 

Jack Vance Haldokló Föld bemutatás, jellemzés


A Miír Turján egy különleges fantasy történet, egyszerre cselekvő és álmodó hangulatú. Kicsit talán túl hamar véget ér, de mivel a következő történetben ismét megjelenik, ez nem olyan zavaró. A Mazarian, a mágus nagyszerű történet, igazán letehetetlen. Végig nagyon drukkoltam a hölgynek, hogy meneküljön meg tőle. Ezt a történetet is egyfajta különös báj lengi körül, a hajsza ellenére gyermeki álmoknak tűnik.
A T’sais már csak a személyisége miatt is rendkívül érdekfeszítő, egyszerűen muszáj végigolvasni. Nagyon tetszett ez a történet is, amely a harmadik volt a könyvben. Szép kerek, kicsit meseszerű. A Liane, a Kósza már rövidebb, valódi novella, csattanóval. 
 
 

Haldokló Föld könyv történetek ajánló 

 
Ulan Dhor története hosszabb, kidolgozottabb. Ebben már megjelenik a modern technika, még ha a múlt távlatából is. Ilyen módon hasonlít az olyan regényekre, mint például A Mars katonája, amely fantasy szerű, fejlettebb technikai dolgokkal. Ez annyira nem kapott meg, kicsit semlegesebbnek éreztem az előzőeknél.
Sferéi Guyal története ismét igazi Jack Vance –es fantasy, fura alakokkal, lebilincselő történettel, színes tájakkal. Ez igazi kaland, amelyben kíváncsian vártam a történéseket. Itt már megjelennek a későbbi Vance fantasy történetekre, különösen a Cugel –re jellemző kétértelmű, fondorlatosan fogalmazó és viselkedő emberek. A vége igazán nagyszerű, méltó befejezés eme különleges összeállításhoz.



Ascolais térképe Haldokló Föld
Ascolais térképe a Haldokló Földről


Nekem a T’sais történet tetszett a legjobban, aztán a Sferéi Guyal, és a Mazirian, a mágus. Mindegyiknek volt egy-egy olyan motívuma, vagy szereplője, amelyik megfogott. Érdekes, hogy a Haldokló Föld könyv második, majd harmadik olvasatra jobban tetszett, mint amikor évekkel ezelőtt először olvastam.


Értékelés (saját tetszési indexem)
6.5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Kapcsolódó cikk:
Jack Vance - Folyóvilág


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!


Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés