2017. október 16., hétfő

Grant kapitány gyermekei könyv bemutatás

Grant kapitany gyermekei konyv bemutatas

 Grant kapitány gyermekei könyv bemutatás

Jules Verne Grant kapitány gyermekei regénye az 1865-1868 közötti időszakban született, és 1868-ban jelent meg először könyv alakban. Az eredeti francia címe „Les Enfants du capitaine Grant” volt, az angol kiadásban pedig „In Search of the Castaways”.
Később megjelent két és három kötetben is, mivel a hosszú történet három különböző földrészen történő kalandokat meséli el.

Jules Verne Grant kapitány gyermekei tartalom, történetEgy hajóúton elkapnak egy pörölycápát, amelyből egy üvegpalack kerül elő, benne üzenettel. Ebben az áll, hogy a hajótörést szenvedett kapitány és két társa a 37. szélességi foknál, Patagóniában indiánok fogságába került.
Skóciából Lord Glenarvan, aki nemrég nősült, igyekszik elérni Londonban, hogy kutatást indítsanak értük. Közben a felesége skóciai kastélyukban fogadja az elveszett kapitány két gyermekét. Sajnos nem vállalják a hatóságok a kutatást, így az ifjú feleségnek az az ötlete támad, hogy ők induljanak a keresésre.


 
 Grant kapitány gyermekei könyvborítók


Amikor a Glenarvan házaspár és a két gyermek útnak indul mindennel felszerelt gőzhajójukon, napokon belül rájönnek, hogy egy téves utasuk van. Paganel, a földrajztudós Indiba készült, de egy véletlen tévedés folytán erre a hajóra szállt fel. Hosszú ideig pihent a kabinjában, így csak harmadnapra derült ki, hogy ott van.
Mivel már jó ideje úton vannak, abban maradnak, hogy a francia tudós majd valamelyik szigeten kiszáll, de egyre ö halogatja ezt. Hosszadalmas utazás után jutnak el Dél-Amerikába, ahol 37. szélességi foknál, Patagónia partjainál kezdenek neki a kutatásnak. Akkor még nem is sejtik milyen hosszadalmas és reménytelen út vár rájuk.
Grant kapitány gyermekei könyv jellemzés


Kicsit riasztó volt, amikor az elektronikus könyvtárból letöltött pdf –en megláttam, több mint 1700 oldal... De azért elkezdtem, és nem bántam meg. Igazából a szereplők miatt jött meg a kedvem. Lord Glenarvan és a felesége nagyon szimpatikusak voltak. A sok-sok változatos kaland is tetszett. Ezért nekiláttam, és hamarosan tudtam, hogy most már végig olvasom. Egy-két dolog furcsa volt, de ettől függetlenül a Grant kapitány gyermekei egy remekbe szabott kalandregény.


 
 Grant kapitány gyermekei regény jelenetek
Grant kapitány gyermekei regény jelenetek

A sörényes farkasok agresszív támadása eléggé elrugaszkodott a valóságtól. Itt aguara –nak nevezik, máshol guara –nak írják, de a lényeg az, hogy nem szoktak hatalmas hordába verődni. Kisebb állatokra vadászik, emberevőről sosem hallottam, ahhoz egyébként is gyáva. A hatalmas áradat, amiben részük volt, erősen közel van a valószínűtlenség határához, bár biztosan nem tudhatjuk.
Dél-Amerika keleti partjánál különösebben nem is magyarázgatta az író, miért természetes, hogy ahol épp partot értek az áradás után, ott kell várnia őket a hajónak. Mivel gyermekkoromban imádtam a földrajzot, nem untattak ezek a leírások és az utazást is átéltem a szereplőkkel. Ettől függetlenül az Ausztráliában zajló második kötet igencsak sok és hosszú ilyen leírásokkal van tele, bár mentségére legyen mondva, nem unalmasak. A középső kötet a végére lesz izgalmas, akkor viszont nagyon. Innentől fogva már rendelkezik a klasszikus kalandregények minden jó jellemvonásával, és letehetetlen. Jules Verne Grant kapitány gyermekei angol kiadásokA harmadik kötetben megmaradt ez az izgalom, és olvasmányosságát tekintve hibátlan. Egy kicsit túl van hangsúlyozva a maorik emberevő és ellenséges bennszülött képe. Kisebb időhúzás után itt is elkezdődnek a kalandok. Ahhoz képest, hogy Auckland – be akartak menni, hogyan keveredtek az északi sziget közepére? Utána pedig keletnek akartak menni, hogy még nagyobb kerülővel jussanak oda? Gyors váltásokra képes Verne, az egyik pillanatban még nyugodtan halad a történet, a következőben pedig hajmeresztő események történnek. Időnként „plusz tizennyolcassá” vált a történet, gyermekeknek nem ajánlott.
A
Grant kapitány gyermekei utolsó kötete különleges volt helyileg, és történetileg is. Ennyi idő után igazán meg lehetett szeretni a szereplőket, és szinte végig élni velük a rengeteg kalandot. Nagyon olvasmányos lett a vége, úgyhogy csak gratulálni tudok Vernének. Ez tényleg egyedülálló mű lett.


Értékelés (saját tetszési indexem)
6.5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Ajánlott cikkek: Tarzan és a hajótöröttek

                         Legjobb kalandregények
                          A kék lagúnaHa tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet! 

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés