2017. november 22., szerda

Ég és Föld könyv bemutatás, tartalom, ajánló

Eg es Fold konyv bemutatasa


Ég és Föld könyv bemutatás, tartalom, ajánló




Az Ég és Föld könyv (Kérdések könyve), Varga Domokos és Varga András írása, és 1985-ben jelent meg az első kiadás, D. Nagy Éva szerkesztésében. A mű több kiadást ért meg, és az egyik legjobb ismeretterjesztő könyv gyermekkortól a felnőttkorig, amely környező világunkat, és annak működését mutatja be.



Ég és Föld könyv tartalom


A tartalom három nagy részből áll. Ezek csillagászati, meteorológiai és geológiai ismeretekre bontják a tartalmat.
Mi van az irányokkal? Ami nekem felfele, az másnak is? Vagy ami itt felfelé, máshol lefelé? Irányok a Világmindenségben. Milyen távol vannak az égitestek? Mitől vannak az évszakok? Szélességi és hosszúsági körök. A Nap, a Föld és a Hold keringése. Fogyatkozások. Üstökösök, meteorok, vonzások. Sugárzások. Tejútunk tájai. Csillagképek. Csillagok élete és halála. A táguló világ.




Ég és Föld könyv tartalom



Miért emelkedik a léggömb? Meddig van levegő, milyen sűrű, és miből áll? Hogyan, miért és honnan fúj a szél? A hideg és meleg kialakulása, a Föld éghajlati övei, növénytakarói. Az eső és az időjárás okai. A világ vizei és mozgásuk. Óceánok és szárazföldek, tengeráramlások.
Épülés és pusztulás, a Föld mélye. Kontinensek és lemezek, földmozgások. Tengerek és hegységek születése. Hogyan jönnek létre, miből állnak, és hogyan működnek a tűzhányók? Földrengés. Értékes kőzetek a földben. 
 

Ég és Föld könyv bemutatás, jellemzés


Nekem a negyedik kiadás van meg 1988-ból. Akkoriban lelkesen vettem meg, s most ugyanúgy hasznosnak találom. Nem csak a gyermekek, de a felnőttek is könnyebben, egyszerűbben érthetik a meg belőle a világot. Nagyon sok minden egyértelművé vált számomra ebből a könyvből, amit a tankönyvekből sokkal nehezebb lenne megérteni. Az Ég és Föld könyv olyan jól összefoglalja ezeket a környezetünkkel kapcsolatos tudnivalókat, hogy szinte semmi sem marad ki belőle.

 



Ég és Föld könyv jellemzés




Gyermekkorban csodálatos eszköz a Kérdések könyve, hogy a felcserepedő „emberke” megismerje a világ működését. De a Kockás képregényújsághoz hasonlóan elég összeszedett a szöveg ahhoz, hogy „felnőttkönyvnek” is megfeleljen, sőt, egyes részeit többször is elolvastam, oly sok információt adott. A csillagászati és a meteorológiai részeket nagyon szerettem, a végén, a geológia olyan mértékben már nem izgatott.
 
 

Ég és Föld ajánló


Nagyon jók a könyvben a szemléltetések. Például ha a fejünk lenne a Nap, akkor a Föld bolygó – amely ez esetben kb. szúnyog nagyságú méretarányosan – 20 méterre lenne. A Neptunusz már 600 méterre, és a legközelebbi csillag több mint 5000 kilométerre! Kiss István rajzai nagyban segítik a megértést, rengeteg minden válik egyértelművé a képek láttán. Annak idején sokat böngésztem, az időjárási okokra különösen kíváncsi voltam, bár egyes jelenségeket még most is csak „nagyjából” ismer a tudomány.




Kérdések könyve, környezetunk bemutatása



A földrajzot mindig is imádtam, ezért nagyon tetszettek a látványos térképek, és a Föld bolygó bemutatása minden szempontból. Remélhetőleg nem mostanában történik a mágneses pólusok váltása, mint a Delej regényben. Biztos vagyok benne, hogy az emberek többsége még most sincsen pontosan tisztában környezetünk és időjárásunk működésével, hát még a távolságokkal! 
Nem csoda, hiszen iskola után már kevesen foglalkoznak ezzel, elfelejtjük, vagy akkoriban sem sikerült mindent jól megérteni. Az Ég és Föld könyv egy olyan ismeretterjesztő mű, amely még sok-sok éven át kiválóan szolgálja a fiatalság (és az idősebbek) tudásvágyát környezetünkről.



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés