2017. november 3., péntek

Jules Verne A rejtelmes sziget regény bemutatás

Jules Verne A rejtelmes sziget regeny bemutatas


Jules Verne A rejtelmes sziget regény bemutatás




Jules Verne A rejtelmes sziget regénye 1974-ben jelent meg először. A hosszú, három részre bontott történet olyan kalandregény, amelyben az író számos tudomány gyakorlati alkalmazását jeleníti meg, hozzáfűzve az eseményekhez. A könyvből részletesen megismerhetjük, a túlélés mellett, hogyan hoznak létre mindent maguknak a hajótöröttek.

Jules Verne A rejtelmes sziget regény tartalom, történet


Az amerikai polgárháború vége felé, öt ember szeretne egy körbezárt városból kijutni. Egy mérnök, egy újságíró, egy néger szolga, egy tengerész és a vele tartó, 15 éves suhanc. Egyetlen lehetőségük egy léghajó, amelyet az esti sötétségben elkötnek. Egy kutya is velük tart. Öt napi hányattatás után, az óceán felett fokozatosan mindent kidobálnak, mert a sérült ballon egyre több gázt veszít. Végül egy kis szigetre vetődnek.
A mérnök és a kutya előbb leestek, így eltűntek. Nemsokára rájönnek, milyen kis szigeten vannak, és arra is, hogy a közelben van egy sokkal nagyobb. Apálykor átjutnak a másikra. Ned, a néger folyton régi gazdáját keresi, a mérnököt. A matróz és a fiatal fiú – aki jártas a természettudományokban – eleség után néznek és hajlékot találnak a sziklák között.

Kevesebben vannak a szigeten mint a Tarzan és a hajótöröttek történetben, viszont sokan a Kék lagúnához képest. A következő napokban a folyó mentén felderítik a környéket, sikerül tüzet csiholniuk, s madarakat elejteniük. Ahogy telnek a napok, kezdenek lemondani társukról. Hamarosan nagy vihar kerekedik, még rosszabbá téve sorsukat. De egy napon, amikor Ned újra elmegy kutatni, felbukkan a kutya...
A különös alakú sziget számos változatos és különleges helyet rejt, nem is szólva az egzotikus állatokról. (Mégis jóval kevésbé izgalmas, mint például a Barlang a szigeten sztori.) A hajótöröttek minden részét elnevezik valamiről, s magának a szigetnek a Lincoln sziget nevet adják. Több különös esemény is történik, amikor éppen csak valami miatt sikerül végrehajtaniuk vagy elérniük valamit.




Jules Verne A rejtelmes sziget könyv jellemzés, kritika


Az első bosszúság. Rendkívül nagy ostobaságnak tartom, amikor minden egyes fejezet előtt többsoros mondatokban – címszavakban – elmondják, mi lesz az adott részben. Ezeket nem is olvastam, csak nem szúrok ki magammal! A könyv elején hol léghajóról, hol léggömbről van szó, így igazán nem tudtam, most mi van, hiszen az két különböző dolog. Amit ők használhattak, az valamilyen átmenet a kettő között. S ha már itt tartunk, a túléléses könyvek közül sokkal inkább A sarkvidék Robinsonjai tetszik, ami lényegretörőbb, bár az az ifjúság számára íródott.


A rejtelmes sziget térképe
A rejtelmes sziget térképe



A szigeten való tartózkodásuk során jó sokáig tart, mire mindent felfedeznek, és megtanulják, hogyan készítsenek eszközöket maguknak, hogyan tegyék könnyebbé életüket. Bevallom, ennyi hajótöröttes könyv után időnként már untam ezt, ugyanis Jules Verne rejtelmes sziget eszmefuttatásaiban számtalan fejezeten át olyan részletesen beszámolt ezekről, hogy az már sok volt. A három részre bontható mű egész első „kötete” erről szólt, ami eléggé túlzás. Ha valakit a túlélés módjai érdekelnek, annak persze hasznos lehet, már amennyire megvalósíthatóak a módszerek a gyakorlatban. Az állandó angol mértékegységek tobzódását nagyon utáltam, mert gondolatban mindig át kell váltani.
A mérnök, Cyrus Smith, kicsit MacGyver –es figura volt, mindenféle dolgot kitalált, amit megvalósítottak. Egyébként az orangután behozatala jó volt, az egyik legszimpatikusabb figura, bár viselkedéseit, s dolgait tekintve az író bizonyára túlzott. A szigetlakók többször is hangoztatták, milyen jó nekik, megvan minden a szigeten. Az eszébe sem jutott Verne Gyulának, eme regénynél, hogy nők is vannak a világon? Mert ebből a könyvből teljesen kimaradtak, és a szereplők is úgy tesznek, mintha csak férfiakból állna a világ.
 

Rejtelmes sziget könyv vélemény

 
Onnantól kezd újra érdekesebb lenni A rejtelmes sziget, amikor rátalálnak a másik sziget „foglyára”. Hanem itt egy gyalázatos torzítás történik az évszámokkal. Ayrton –t 1865-ben tették ott partra, a Grant kapitány gyermekei történet szerint, s most, amikor megtalálják, 1866 vége felé járunk. Itt viszont 12 évről beszél az író, arról, hogy 1855-ben került a szigetre, s csaknem 12 éve van ott! Direkt megnéztem az eredeti, külföldi szöveget, ott is 1865-ben történt az említett könyv eseménye. DeA rejtelmes sziget angol nyelvű változatában is 1855 –ről írnak. Ez bizony írói torzítás, mert nem hinném, hogy Verne ilyen feledékeny lenne.



Jules Verne A rejtelmes sziget könyvborítók



A harmadik rész sokkal izgalmasabb az előzőeknél, igazából itt kezdenek sűrűsödni az események, és bizonyos dolgok rejtélyessége felerősödik. A szereplők mind nagyon szimpatikusak, igen jól összejöttek erre a váratlanul hosszú kalandra. De meg kell jegyeznem, százszor inkább egy Éhes akár a tenger regény, mint ez, mert az rövidebb, és pattanásig feszülnek az idegek az izgalmaktól.
Itt megint egy évszámbeli következetlenség van. Egy előző történet, Nemo kapitány történetének a sorsáról könyv született, amit a mérnök említ, utána meg azt mondják, hogy a három ember, akik részesei voltak, 1867-ben élték át. Csakhogy jelen történet is 1965-ben kezdődött, tehát erről nem tudhattak volna, vagyis teljes képtelenség az állítás.
A rejtelmes sziget könyv vége elég drámai, és mozgalmas lett, s azt hittem, Verne már sohasem hagyja abba. Nem rossz regény, de ez már túl sok volt. Nem kívánok ilyen hosszú regényeket olvasni, az általam bemutatottak közül talán csak az Avalon ködbe vész múlta felül (jócskán) a méretében. Ezt leszámítva, Jules Verne hatalmas munkát vitt véghez a megírásával, s ezért minden elismerés megilleti.


Értékelés (saját tetszési indexem)
6
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Ajánlott cikk:
A világ és az ember


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!



2 megjegyzés:
Write megjegyzés
  1. Azt írod, hogy neked nem tetszik, hogy minden egyes fejezet elején ott van az éppen aktuális fejezet rövid tartalma rövidke tőmondatokban.

    Nos, ha valaki csak a kalandért olvassa el, akkor ki is hagyhatja ezt, és olvashatja a regényt a "Majd meglátjuk, hogy mi történik ezután..." alapon.

    Viszont nem szabad elfelejteni azt, hogy Verne ebben a regényében nagyon sokféle tudomány gyakorlati alkalmazását írja le az olvasóinak úgy, hogy azt a valóságban is véghez lehet vinni a leírtak szerint. -- (Pl. ilyen gyakorlati dolgok a vegyészeti ismeretek gyakorlati alkalmazásai, pl. a szappanfőzés, vagy a sztearinos gyertyák elkészítése, de ilyen gyakorlati dolgok a túlélés módszerei közül pl. a különféle vadászati módszerek, vagy a földrajzi helyzetmeghatározás módszerei is a napóra és a szextáns pótlására használt Cyrus Smith mérnök által házilag barkácsolt szögmérő segítségével, melyekkel aránylag egészen jól sikerült megállapítania a szigetük földrajzi fekvését.) -- Ha pedig a teljes egész regény elolvasása után meg szeretnéd találni egy-egy ilyen gyakorlatban is jól használható módszer alkalmazásának leírását, akkor a címszavas tőmondatos fejezet-összefoglaló bekezdések a kikeresés felgyorsításához nagyon jól jönnek az olvasók számára. De ha nem egy-egy ilyen gyakorlatias módszer részletes leírását, hanem egy a szereplők szempontjából fontos részletet szeretnél visszakeresni, akkor ez esetben is nagy segítséget nyújtanak ezek a rövid és tömör tartalomleírások. (Ilyen esemény lehet pl. az eltűnt Cyrus mérnök megkeresése és végül megtalálása, vagy a Franklin-hegy csúcsának megmászása a "Sziget, vagy szárazföld?" kérdésének eldöntése céljából.)

    VálaszTörlés