2017. december 5., kedd

Heather Graham A viking asszonya regény bemutatás

Heather Graham A viking asszonya regeny bemutatas


Heather Graham A viking asszonya regény bemutatás



Heather Graham A viking asszonya romantikus történelmi regénye 1990-ben jelent meg először. Magyarországon 1992-ben adta ki a Hajja és fiai kiadó. 1993-ban jelent meg a keményfedeles változata, és sok adatbázisban ezt az évszámot írják ki megjelenésként, pedig az eredeti az 1990.
Heather Graham egy írói álnév, a hölgy teljes neve Heather Graham Pozessere, és rengeteg könyvet írt. A viking asszonya egy trilógia második kötete, viking könyvek, azonban önállóan is teljes történet.



Heather Graham A viking asszonya tartalom, történet


A
romantikus fantasy történetekkel ellentétben itt eléggé reálisan indul a sztori. A viking Olaf elvette feleségül az ír uralkodó lányát, így került Dubhlain élére. Fiaik születtek. Velük volt egy druida, az öreg Mergwin, aki skandináv írásmester és ír papnő gyermeke volt. Alfred, Wessex királya, a dánok támadásai miatt szövetséget köt velük. Olaf kisebbik fia, Eric közeledik a brit partokhoz.
Egy árulás miatt a part menti városhoz nem jutott el a küldöttség híre. A sárkányfejes hajók láttán a nép megijed, és megtámadja az érkezőket.
Rhiannon, a király unokahúga vezetésével harcolnak. A vikingek védekeznek, majd felülkerekednek. A csata után Rhiannon még egy nyílvesszőt küld Eric combjába, de az utánaveselkedik. Sikerül elérnie, mielőtt megszökhetne. Akár a Lynn varázslója esetében, itt is szokatlan módon ismerkedik meg a főhős és női társa.





Anglia és Wessex királysága 886-ból
Anglia és Wessex királysága 886-ból



Viharos találkozásuk fájdalmakkal teli. Eric az ájulás szélén van a vérveszteségtől és a lány pokolian küzd ellene. Egy életre meggyűlölik egymást. Amikor Alfred megtudja Rhiannontól, hogy mi történt, elborul. Tudja, hogy elárulták, és most mindent meg kell tennie, hogy új szövetségesei bizalmát visszaszerezze.
Találkozik
Eric –kel, és meglepetésre Wessex királya felajánlja unokahúgát feleségül. Mivel Eric új földre vágyik, ami a sajátja lehet, a környező vidék örököse pedig Rhiannon, a kép összeillene. Csakhogy Rhiannon gyűlöli őt, ráadásul van már vőlegénye Rowan személyében. Eric sem akarja először elfogadni az ajánlatot, de tudja, hogy ez a biztosítéka a szövetségnek. Rhiannon nem akarja elhinni a hírt, de a király szava parancs.
 

Heather Graham A viking asszonya könyv értékelés, jellemzés


Nem tudtam, hogy A viking asszonya egy trilógia része, erről nem írtak a kiadók. A Heather Graham könyvek közül ez került először a kezembe. De ettől függetlenül ez egy önálló regény, így nem számít, valaki olvasta -e az előzőt. 1992-ben, amikor megvettem a könyvet, kíváncsi voltam, milyen egy erősen romantikus történelmi regény. Bár annyira nem olvasmányos, mint a magyar Rebeka történelmi romantikus regény, érdemes volt megvenni.





A viking asszonya - viking hajó




A könyv elején amik történtek Rhiannonnal, mind félreértés, igazságtalanság. Már az első olvasáskor arra gondoltam, hogy egy nagy szemétség az egész, hiszen végig jó hiszemben cselekedett, mégis durván beleszóltak az életébe. Eric itt nem túl szimpatikus oldalát mutatta, ami részben érthető, részben félreismerés következménye. Ezek egészen más vikingek, mint a Viki, a viking rajzfilmsorozatban. Néha egy kicsit sok mellék leírás volt, ami nem tartozott szorosan a történethez, de a történelmi eseményekre, s egyéb háttér információkra a szereplőkről, kíváncsi voltam.
Kétségkívül erősen megmozgatja az érzelmeket minden irányban A viking asszonya regény. Hol dühítő, hol káprázatos, hol izgalmas, hol érzéki, de az emberek és a tettek sosem „laposak”. Mergwin, a druida volt az egyik legszimpatikusabb szereplő a könyvben. Ő az igazi, nem mint például a Káosz sorozatbeliek, bár azok szórakoztatóbbak.
 
 

A viking asszonya regény bemutatás, vélemény 


Az állandó szembenállás, gyűlölet és szenvedély, ami Rhiannon és Eric „kényszerű” kapcsolatát meghatározta, kétségkívül feszültté, és lehengerlővé tette a művet. Előtte nem olvastam igazán romantikus regényeket, így számomra elég meglepő volt, nem erre számítottam romantika címén. Épp az ellentéte Búvár Kund és Jadviga kapcsolatának erőszakosság szempontjából.
Még amikor már-már kezdenének összemelegedni a főszereplők, akkor is közéjük áll valami félreértés, régi előítélet. Ez már a végtelenségig bosszantó volt, hiszen Eric úgy bánt a lánnyal, mint egy tárggyal, viszont Heather Graham szempontjából érthető a történetfonál eme vezetése. Így nem lehet szenvtelenül olvasni a könyvet, és az olvasó kíváncsian továbbhalad, hátha egyszer mégis változás lesz. Ilyen durva találkozásokat az ellenkező nemű főhősök között csak a Vad igazság című Wilbur Smith regényben olvastam.


A Wessex -i part
A Wessex -i part



Az újabb árulás és harcok után történő izgalmas kaland felpörgette a regényt, és csak utána jött az utazás Írországba, ahol az újabb szereplők – Eric rokonsága – szinte újraindították a történetet. Itt végre kisebb mértékben, de mint A tenger tigrisei összeállításban, kialakulnak izgalmas harcok. A viking testvérei közül Daria volt a legszimpatikusabb egyéniség, a lány humorát is bírtam.
A végére nagyon izgalmassá vált a történet, mint ahogyan a legnagyobb művekben szokás. Összességében nekem a belső monológok hosszúak voltak, de a mű eseményvezetése jó. Egyébként Alfréd valóban a királya volt Wessex –nek 871 és 899 között. A dán Guthrum elleni harcai is megtörténtek, és a regénybeli csatákról többé-kevésbé említés esik, de az Eric –kel való szövetségére nem találtam utalást.


Értékelés (saját tetszési indexem)
6
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Ajánlott cikk: Az Ararát legendája romantikus regény


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés