2017. december 1., péntek

Marion Zimmer Bradley Világok háza regény

Marion Zimmer Bradley Vilagok haza regeny


Marion Zimmer Bradley Világok háza regény értékelés




Marion Zimmer Bradley Világok háza regénye 1980-ban jelent meg. Különös keveréke a parapszichológiának és a fantasy –nek, a reális, mindennapi világnak, és más dimenzióbeli világoknak. Magyarországon 1990-ben adták ki.


Marion Zimmer Bradley Világok háza tartalom, történet


Fenton, a Berkeley – i parapszichológia tanszék munkatársa egy új kísérletben vesz részt, melynek során Antarilt kap. A különös szer hatására úgy érzi, elhagyja testét, és meg tudja figyelni a kártyákat, amelyeket a kísérletben használnak. De a kísérlet után nem tér vissza a testébe, hanem kimegy a falakon kívülre, át a városon, majd egy szokatlan helyen találja magát.
Egy különös csoportot vesz észre, akik lovakkal közelednek, és a vezetőjük egy különösen szép nő, akit ő gondolatban csak tündérkirálynőnek nevez. Váratlanul megtámadják őket, egy csorda szőrös lény – akikről kiderül később, hogy ők a vasnép – lemészárolják a kísérőket, hölgyet pedig elviszik. Társnője egy vöröses hajú nő, akit máshova hurcolnak.


Világok háza könyv



Fenton bejut a barlangokba, ahova mentek, és rátalál a helyre, ahol a hölggyel egy férfi találkozik, akinek engedelmeskedik a vasnép. Mivel nem fogadja el a férfi ajánlatát, otthagyják a tömlöcben, melyet be sem zárnak, mert nem érhet a vashoz, az égeti a bőrét. Fenton beszél vele, de nem igazán tud segíteni. Amikor kiér a szabadba, a hölgy népéből valókkal találkozik, akikről megtudja, hogy alfariaknak hívják magukat.
Visszatér velük segíteni, és rálelnek a vörös hajú nőre. Segít neki kiszabadulni, de közben a hölgy,
Kerridis, akiért a csapat jött, eltűnik. Dögfarkasok támadnak rájuk, Fenton is megsebesül, de közben kezd eltünedezni... Már tudja, hogy köztes lény, ezért nem sokáig maradhat itt. Mielőtt megtudná, mi lesz, visszakerül a testébe az egyetemen.
Természetesen a tudatmódosító szer mellékhatásának hiszik, amit átélt, és nem sokra jut azzal, ha másoknak elmondja. Találkoznia kell a fiatal pszichológus
Sally –vel, s nem is gondolja, ezzel milyen szokatlan kapcsolat veszi kezdetét. Mivel más úgysem hinne neki, elautózik a Sierrákba, Stan bácsihoz, és ott is megpillant egy vaslényt.


Marion Zimmer Bradley Világok háza könyv jellemzés


A Világok háza könyvet még a 90-es évek elején vettem, s azt gondoltam sci-fi. A történetét elkezdve, már sci-fi – fantasy keverékre gyanakodtam, azóta persze már tudom, hogy fantasy. Sosem volt kedvencem, annyira nem fogott meg, mégis párszor elolvastam.


Világok között



A könyv elején leírt dolgok a fizikai testből való asztrális kilépést írják le, s így tudva, vagy nem tudva, de óhatatlanul is valós élménnyel kezdett Marion Zimmer Bradley. Kicsit hasonlít Carlos Castaneda élményeihez a Végtelen aktív oldalán. A történet olvasása közben folyton a saját álmaim jutottak eszembe, s az érzések, amelyeket ott tapasztaltam. Bizonyos helyek többször felbukkannak az álmaimban, visszatérek oda, bár nincsenek ilyen összefüggő történeteim velük, mint a regényben.
 
 

Világok háza regény értékelés

 
Az egész történet túlzottan valóságszagú, ha eltekintünk a fantasy elemektől, teljesen elképzelhető. Testen kívül, vagyis az asztrális testben való mászkálás és a köztes világok...
Érdekes, ahogyan itt keveredik a fantasy és a valóság. Néha olyan, mintha egy hétköznapi, de érdekes történetet olvasna az ember ebben a „reál világban”, aztán hirtelen izgalmasabbá válik a testen kívüli utazások során. A közepe után kezd árnyaltabb lenni a kép, kiderül néhány mozgatórugó a másvilági szereplőkről. Az olvasó egyre kíváncsibb lesz.


 




A világok házánál




Bár az itteni világok és lények más fantasykben is előfordulnak, attól különleges a történet, hogy a mi világunkkal és a parapszichológiával van összekötve. Nem olyan, mint például a Titkok világa. Ezek a történetek attól is ilyen élethűek, hogy a tudatmódosító szereket szedők (kísérleti alanyok) beszámoltak ezekről. A mostani olvasáskor is azt éreztem, mint régebben, először „csak úgy” olvastam, aztán megragadott a történet fonala.
A szövegben talán egy kicsit túl sokat merülünk Fenton gondolataiba, bár nem volt unalmas. Szokatlan, hogy egy gnóm lény lesz sorsdöntő szereplővé, de egyben különleges is. Igazából nem zárt le minden szálat
Marion Zimmer Bradley a Világok háza könyv végére, mégis kerek, egész lett a történet.


Értékelés (saját tetszési indexem)
6
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Kapcsolódó cikk: Jack Vance - Haldokló Föld


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!



A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés