2018. január 26., péntek

A fekete lyuk tudományos-fantasztikus filmregény

A fekete lyuk tudomanyos-fantasztikus filmregeny

A fekete lyuk tudományos-fantasztikus filmregény
Alan Dean Foster A fekete lyuk tudományos-fantasztikus filmregénye 1979-ben jelent meg. A könyv az azonos című film alapján készült, bár van benne eltérés. Magyarországon a Gulliver kiadónál adták ki 1991-ben.


Alan Dean Foster A fekete lyuk tartalom, történetA Palominó kutatóűrhajó visszatérőben van távoli útjáról, melynek során idegen létformákat kerestek. Sajnos néhány apróságon kívül nem leltek komoly felfedezésre, így némileg csalódottak. A hajó kapitánya Dan Holland, az első tiszt a fiatal Pizer, Kate McCrae munkája a tudományos-technikai dolgokkal kapcsolatos, Alex Durant fizikus, Harry Boots pedig újságíróként van jelen. Társuk Vincent, az intelligens és néha humorizáló robot.


A fekete lyuk tartalom, történet

Egy különös jelenség vonja magára a figyelmüket. Hatalmas fekete lyuk felé közelednek, amely minden csillagot és más égitestet magába szippant a környéken. De még ennél is nagyobb meglepetés éri őket, amikor a lyuk túloldalán felfedezik, hogy egy gigászi űrhajó áll. A csillagászati törvényeknek mintegy ellentmondva „lehorgonyzott” az űrben és semerre sem mozdul.
Utánanézve az adatbázisukban, kiderül, hogy a hajó a Hattyú, az egykori nagy expedíció járműve, amely küldetéséből nem tért vissza a Földre. Próbálnak kapcsolatba lépni vele, de nem érkezik visszajelzés. Ahhoz, hogy a közelébe férkőzhessenek, veszélyes mértékben meg kell közelíteniük a fekete lyukat. Ügyes manőverezéssel sikerül eljutniuk a Hattyúhoz, ahol döbbenten észlelik, hogy a körülötte levő térben teljes nyugalom van.
Kíváncsiak, ezt hogyan érhették el a hajó irányítói, ezért megpróbálják körberepülni. Az orr részhez érve azonban váratlanul elkapja őket a fekete lyuk vonzása, és hirtelen „zuhanni” kezdenek felé. Minden tudásukra szükség van, hogy a hajót, s ezáltal az életüket megmentsék.
Alan Dean Foster A fekete lyuk értékelés, jellemzés, élményekAz azonos című film nagy kedvencem volt gyermekkoromban, írtam is róla itt: Tudományos-fantasztikus filmek. Amikor 1991 -ben megjelent magyarul a könyv, eszembe sem jutott hogy filmregény, úgy olvastam, mintha a regény alapján készült volna a film. Számomra az ideális sci-fi, a távoli űr a maga titokzatosságával, és a fekete lyuk, amely egyik abszolút kedvenc témám a műfajban.

Alan Dean Foster A fekete lyuk könyv

A film és a könyv egyaránt borongós, sötét hangulatú, de egyben rendkívül vonzó és izgató annak, aki szereti a valódi tudományos fantasztikumot. Alan Dean Foster mesterien megjeleníti és közelebb hozza a figurákat, akiket a filmben megismerhettünk. Mind a hat karakter annyira eltérő, jellegzetes vonásokkal és viselkedésmintával rendelkezik, hogy összjátékuk számos lehetőséges végkifejlettel kecsegtet. De persze nem szabad elfeledkeznünk a robotokról sem. Vincent már-már emberi a viselkedését, beszédmódját és cselekvéseit tekintve. Maximilian egy hallgatag, de annál veszedelmesebb óriás, Bob pedig az alázat és a megfélemlített, de hősies egyén példája.
A tudományos rész érdekes, és elgondolkodtató elméleteket vet fel, amelyekre persze csak vázlatosan kapunk magyarázatot. Bár ez a könyv egyáltalán nem horror, mégis a Hattyúban van valami kísérteties, és a későbbiek fényében ennek okát már értjük is. Amikor Vincent és Bob a többi robottal játszottak, a regényben biliárdoznak, de a filmben lézerrel lőttek célpontokra.


A fekete lyuk jellemzés

A fekete lyuk regény a vége felé közeledve lesz egyre izgalmasabb, és a végjáték teszi fel a koronát az egészre. Ebben nagyon gyorsan pörögnek az események, és szinte lehetetlennek tűnik megúszni a szereplők szemszögéből. De a legvége mégsem pontosan ugyanaz, mint a filmben. Van egy kis eltérés, aminek nem tudom mi az oka, de mindkettő lenyűgözött.
Végül eljutunk oda, ahol megszűnik minden általunk ismert fizikai törvény, a legnagyobb test is parányivá zsugorodik, a megismerhetetlenség, a végtelen, egy másik világ kapuja, a fekete lyuk.


Értékelés (saját tetszési indexem)
8
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)Ajánlott cikkek: Az utolsó csillaghajó


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!


Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés