2018. január 26., péntek

A fekete lyuk tudományos-fantasztikus filmregény

A fekete lyuk tudomanyos-fantasztikus filmregeny


A fekete lyuk tudományos-fantasztikus filmregény




Alan Dean Foster A fekete lyuk tudományos-fantasztikus filmregénye 1979-ben jelent meg. A könyv az azonos című film alapján készült, bár van benne eltérés. Magyarországon a Gulliver kiadónál adták ki 1991-ben.



Alan Dean Foster A fekete lyuk tartalom, történet


A Palominó kutatóűrhajó visszatérőben van távoli útjáról, melynek során idegen létformákat kerestek. Sajnos néhány apróságon kívül nem leltek komoly felfedezésre, így némileg csalódottak. A hajó kapitánya Dan Holland, az első tiszt a fiatal Pizer, Kate McCrae munkája a tudományos-technikai dolgokkal kapcsolatos, Alex Durant fizikus, Harry Boots pedig újságíróként van jelen. Társuk Vincent, az intelligens és néha humorizáló robot.


A fekete lyuk tartalom, történet

Egy különös jelenség vonja magára a figyelmüket. Hatalmas fekete lyuk felé közelednek, amely minden csillagot és más égitestet magába szippant a környéken. De még ennél is nagyobb meglepetés éri őket, amikor a lyuk túloldalán felfedezik, hogy egy gigászi űrhajó áll. A csillagászati törvényeknek mintegy ellentmondva „lehorgonyzott” az űrben és semerre sem mozdul.
Utánanézve az adatbázisukban, kiderül, hogy a hajó a Hattyú, az egykori nagy expedíció járműve, amely küldetéséből nem tért vissza a Földre. Próbálnak kapcsolatba lépni vele, de nem érkezik visszajelzés. Ahhoz, hogy a közelébe férkőzhessenek, veszélyes mértékben meg kell közelíteniük a fekete lyukat. Ügyes manőverezéssel sikerül eljutniuk a Hattyúhoz, ahol döbbenten észlelik, hogy a körülötte levő térben teljes nyugalom van.
Kíváncsiak, ezt hogyan érhették el a hajó irányítói, ezért megpróbálják körberepülni. Az orr részhez érve azonban váratlanul elkapja őket a fekete lyuk vonzása, és hirtelen „zuhanni” kezdenek felé. Minden tudásukra szükség van, hogy a hajót, s ezáltal az életüket megmentsék.



Alan Dean Foster A fekete lyuk értékelés, jellemzés, élmények


Az azonos című film nagy kedvencem volt gyermekkoromban, írtam is róla itt: Tudományos-fantasztikus filmek. Amikor 1991 -ben megjelent magyarul a könyv, eszembe sem jutott hogy filmregény, úgy olvastam, mintha a regény alapján készült volna a film. Számomra az ideális sci-fi, a távoli űr a maga titokzatosságával, és a fekete lyuk, amely egyik abszolút kedvenc témám a műfajban.

Alan Dean Foster A fekete lyuk könyv

Ha magát a távoli űrt, és a nagy hajó zseniális, de őrült vezetőjét vesszük, nem kis hasonlóság van a Star Wars -féle Kirajzás expedíció történetével. A film és a könyv egyaránt borongós, sötét hangulatú, de egyben rendkívül vonzó és izgató annak, aki szereti a valódi tudományos fantasztikumot. Alan Dean Foster mesterien megjeleníti és közelebb hozza a figurákat, akiket a filmben megismerhettünk. 
 
 

A fekete lyuk regény szereplők, kritika 

 
Mind a hat karakter annyira eltérő, jellegzetes vonásokkal és viselkedésmintával rendelkezik, hogy összjátékuk számos lehetőséges végkifejlettel kecsegtet. De persze nem szabad elfeledkeznünk a robotokról sem. Vincent már-már emberi a viselkedését, beszédmódját és cselekvéseit tekintve. Maximilian egy hallgatag, de annál veszedelmesebb óriás, Bob pedig az alázat és a megfélemlített, de hősies egyén példája.
A tudományos rész érdekes, és elgondolkodtató elméleteket vet fel, amelyekre persze csak vázlatosan kapunk magyarázatot. Az utolsó csillaghajóhoz hasonlóan itt is egy katasztrófa közelében vagyunk. Bár ez a könyv egyáltalán nem horror, mégis a Hattyúban van valami kísérteties, és a későbbiek fényében ennek okát már értjük is. Amikor Vincent és Bob a többi robottal játszottak, a regényben biliárdoznak, de a filmben lézerrel lőttek célpontokra.


A fekete lyuk jellemzés

A fekete lyuk regény a vége felé közeledve lesz egyre izgalmasabb, és a végjáték teszi fel a koronát az egészre. Ebben nagyon gyorsan pörögnek az események, és szinte lehetetlennek tűnik megúszni a szereplők szemszögéből. De a legvége mégsem pontosan ugyanaz, mint a filmben. Van egy kis eltérés, aminek nem tudom mi az oka, de mindkettő lenyűgözött.
Az idő relativitása és képtelensége itt is megjelenik. Végül eljutunk oda, ahol megszűnik minden általunk ismert fizikai törvény, a legnagyobb test is parányivá zsugorodik, a megismerhetetlenség, a végtelen, egy másik világ kapuja, a fekete lyuk.


Értékelés (saját tetszési indexem)
8
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)




Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!


Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés