2018. január 4., csütörtök

Piers Anthony Az emlékmás filmregény bemutatása

=" Piers Anthony Az emlékmás filmregény bemutatása

Piers Anthony Az emlékmás filmregény bemutatásaPiers Anthony Az emlékmás című filmregénye 1989-ben jelent meg az USA -ban. A történet alapja Philip K. Dick Emlékárusítás nagyban és kicsiben című, 1966-os novellája. Az azonos című filmet 1990-ben vetítették, és Magyarországon is akkor adta ki a regényt a Fabula kiadó.


Piers Anthony Az emlékmás tartalom, történet2084-ben járunk. Az egyik legfontosabb nyersanyag a turbínium - amelyet fegyverkezéshez használnak - a Marsról származik. Éppen ezért döntő jelentőségűek a marsi bányák. Aki irányítja tartja a bányák felügyeletét, a földi Északi Tömböt (földi északi államok szövetsége) is a kezében tartja.
Doug Quaid a Marsról álmodik. Egy barna hajú nővel hajtottak végre egy fontos feladatot űrruhában. Amikor felébred, otthon találja magát szőke feleségével. Építőmunkásként dolgozik a 21. század második felében, és visszatérő álmai vannak a vörös bolygóról.
Elmegy az Emlékezet RT -hez, akik beültetett emlékeket kínálnak utazásokról, amelyek a valóságban nem történtek meg. A folyamat során komplikáció lép fel, és hirtelen minden megváltozik. Quaid ráébred, hogy teljesen más, mint akinek hitte magát, de még nem emlékszik.


Az emlékmás a Marson

Hirtelen arra eszmél, hogy üldözik, és akiket a társainak hitt, nem is azok. Csak egy valaki segíthet rajta, ez pedig nem más, mint saját „előző” énje. Ugyanis vészhelyzetekben ez a személyiség hirtelen átveszi a szerepet, és az emlékeit keresgélő férfiból villámgyors, határozott, cselekvő „géppé” válik. Pontosan úgy, mint akit valakik valaha kiképeztek minden ilyen eshetőségre.


Az eredeti novella: Philip K. Dick Emlékárusítás nagyban és kicsibenPhilip K. Dick novelláját először a The Magazine of Fantasy & Science Fiction tette közzé 1966 áprilisában, és később számos összeállításban megjelent az évek során. Ezt a novellát csak jóval később olvastam, mint a könyvet.
A novellában is a Marsról álmodik Quaid, és egy hasonló céghez megy el, hogy emlékeket ültessenek el benne. De itt a nevek különböznek némileg. Az eredetiben Quayle -nek hívják a főszereplőt, amelyet a magyar fordításban Quail -nak írtak, és a Recall céget Memória Részvénytársaságnak hívják. A cégnél történő emlékezetbeültetéssel kapcsolatos események lezajlásáig Az emlékmás könyv és a novella nagyjából ugyanaz, csak a regény bővebb, több szereplővel és mellékjelenettel.

Philip K. Dick Emlékárusítás nagyban és kicsiben

Utána jön a “keverés”, az olvasó sem tudja mi az igazság, ez jó volt a novellában is, de még jobb a könyvben. A novella-beli történet egyszerűbb és kissé naivabb, természetesen a könyvhöz képest. Az emlékmás regényben és filmben jobban kidolgozták a történetet, komolyabbá vált, és tudományosan is megmagyarázva.
Piers Anthony Az emlékmás értékelés, jellemzés, emlékek, élményekAmikor ezt a könyvet megvettem (1990), még nem láttam a filmet, és nagyon tetszett. De még a film megnézése után is azt mondtam, a könyvben több van. Jó volt az a sok fordulat, meglepetés, sosem tudtam pontosan ki is a főszereplő, és mi mozgatja a szálakat a háttérben. Megérte kivárni, hogyan kerekedik ki a történet a végére, mert nagyon jó magyarázatot és értelmet nyer az egész történet. Sokkal jobb a befejezés, mint az alapul szolgáló novellánál.
A filmhez képest is vannak kisebb eltérések, a regényben jobban el van magyarázva a vége, néhány plusz információval. Egy teljes fejezet szól idegenekről, meg általában a galaktikus fejlődésről. Amikor először olvastam 1990-ben, nagy újdonság volt számomra, a történet lenyűgözött.


Az emlékmás könyv, a Mars

Az egész emlékmás egy egyszerű történetszálból indul, hogy végül kozmikus – de legalábbis emberi, vagy marsi – méretűvé nőjön. Igazi kemény akcióregény, de az átlagnál sokkal jobban kidolgozott és igénybe veszi az emberi intellektust is. Szeretem az ilyen könyveket is, ahol nem lehet mindent egy csapásra megérteni, bizonyos fokig nekünk is részt kell venni a feladat megoldásában.
Az emlékmás regény vége nagyon pörgős és izgalmas lett, szinte pillanatonként változtak a helyzetek és újabb dolgok derültek ki. Szerintem mesterien kidolgozott történet, közel 28 évvel a kiadása után is élveztem az újra olvasást. Viszont a 2084-es év kicsit közelinek tűnik, addigra biztosan nem települünk ilyen mértékben a Marsra, nem is szólva a többi bolygóról.
A könyv már 1989-ben megjelent Amerikában, pedig a filmet csak 1990-ben kezdték el vetíteni a mozik, hiába készült előző évben. De Az emlékmás azon kevés filmregények egyike, amelyben a filmhez képest jócskán kapunk plusz információt, és a történet is részletesebb.


Értékelés (saját tetszési indexem)
7.5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)
Ajánlott cikkek: Hádész, a száműzöttek világa
                         A nindzsaörökségHa tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!


Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés