2018. január 14., vasárnap

Robin Hood A tolvajok fejedelme filmregény értékelés

=" Robin Hood A tolvajok fejedelme filmregeny


Robin Hood A tolvajok fejedelme filmregény értékelés




Simon Green Robin Hood A tolvajok fejedelme filmregény 1991-ben jelent meg. Simon Richard Green egy brit sci-fi és fantasy író. A tolvajok fejedelme filmregényt Magyarországon a debreceni Phoenix kiadónál adták ki, szintén 1991-ben. A könyv az azonos című film írott verziója, de annál valamivel részletesebb, s árnyaltabb.






Simon Green Robin Hood A tolvajok fejedelme tartalom történet



Az örök hősök egyikét bemutató történetben, Jeruzsálemben, 1194-ben, a tömlöcben raboskodik Robin of Lockley és társa, Péter. Mikor arra kerül a sor, hogy Péternek a karját a hóhér levágja, Robin rátámad a segédekre. Csakhamar elintézik a hóhért és társait, de egy mórra, Azeemre van szükségük, hogy kijussanak, mielőtt az őrök elkapják őket.
 

A folyó, ahol Robin megküzdött Little Johnnal
A folyó, ahol Robin megküzdött Little Johnnal

Közben Angliában egyesek a király ellen szervezkednek, és a Robin uradalma közeli vidéken is megjelennek. A gazfickók lépre csalják Robin apját, aki nem akar árulóvá válni, ezért nem hagyhatják életben.
Robin megérkezik szülőföldjére Azeemmel. De hamar rájön, hogy ez az Anglia nem ugyanaz, mint Artúr király idejében volt. Útban hazafelé egy fiúcskát hajszoló bandával találkoznak. Kiderül, hogy egy elejtett szarvas miatt akarják elkapni. Robin közbelép, megvédi, s kideríti, hogy az üldözők vezetője Guy of Gisborne, a bíró kuzinja. Most a nottinghami bíró korlátlan úr a környéken, s kíméletlenül érvényesíti a jogait.
Robin hazaérve mélységes csalódással szemléli felégetett kastélyuk romjait. Egyedül öreg, megvakított szolgájukat találja ott. A gaztett mögött a bíró és a mellé állt nemesek állnak. Találkozik Marian -nel, gyermekkori ismerősével, aki a király rokona, s mostanában a szegényeknek adakozik.
 

Robin Hood fája
Robin Hood fája

 
De a legnagyobb meglepetések akkor várják, amikor a hírhedt sherwoodi erdőbe mennek. Egy nagy darab, furkósbottal harcoló férfival kell birokra kelnie. Csakhamar kiderül, hogy egy egész kompánia található az erdőben, mind olyan emberek, akik a bíró sanyargatásai elől menekültek oda.




Robin Hood A tolvajok fejedelme filmregény értékelés, jellemzés, emlékek, élmények



1991-ben nagyon tetszett ez a történelmi kalandregény, mint ahogyan a belőle készült film is. Robin Hood eme feldolgozását nagyon jól kitalálták, a történet izgalmas, sokszínű és számomra olyan nagy élmény volt az olvasása, mint a Rebekának. Rengeteg szereplőt mozgat, s mindannyiuk erős, összetéveszthetetlen karakter.
 

Robin Hood szobra a sherwoodi erdőben
Robin Hood szobra a sherwoodi erdőben

 
Talán az egyetlen Robin Hood történet, amely Jeruzsálemben kezdődik. Olyan jól van kiépítve és levezetve az egész sztori, hogy egyetlen hibát, unalmas pillanatot sem találtam benne. A tolvajok fejedelme a végzet lándzsájaként fúródik a lealjasult nemesség lelkébe. A drámai csúcspont az, amikor a „vadak” letámadják az erdőlakók táborát. Ez hátborzongatóan lenyűgöző és fájdalmas volt a filmben és a könyvben is.
Viszont a filmben szászoknak hívták őket, a regényben pedig északi keltákról van szó. Valószínű a régi magyar szinkronban volt rossz a fordítás, mert az angol eredetiben is keltákról beszélnek. 
 
 

Robin Hood A tolvajok fejedelme könyv jellemzés, emlékek, élmények

 
A Robin Hood - A tolvajok fejedelme regényben élesen kiemelkedik a „gonosz”. A bíró a csúf Mortianna által egy sötét, beteges, boszorkányos kultuszt követ - mint Conan király ellenfelei egy ősi korban - titokban megvetve a kereszténységet. Ez szintén olyan elem, amellyel más Robin Hood történetekben nem nagyon lehet találkozni.
 

Jellegzetes fa a sherwoodi erdőből
Jellegzetes fa a sherwoodi erdőből

 
Mándy Iván könyve, a Robin Hood is nagyon jó volt, de a tolvajok fejedelmével nem veszi fel a versenyt. Míg az vidámabb, lazább, ez a filmregény nagyon is ”komoly”, bár humorral sincs híján, itt vérre és életekre megy a játék. A végére nagyon izgalmas lett, az olvasó csak kapkodja a fejét az események sodrásában.
Olvastam, hogy annak idején fanyalogtak a kritikusok a film bemutatásakor. Aki ennél jobban megformál egy történetet, az előtt le a kalappal. Szerencsére a film nagy siker lett, és a regény is káprázatos. Számomra tökéletes élményt nyújtott.



Értékelés (saját tetszési indexem)
8
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)



Ajánlott cikk: A viking asszonya



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!
 

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés