2018. június 27., szerda

Tarzan a Föld mélyén könyv bemutatás, ajánló

Tarzan a Föld mélyén könyv bemutatása


Tarzan a Föld mélyén könyv bemutatás, ajánló


Tarzan a Föld mélyén ajánló


Edgar Rice Burroughs Tarzan a Föld mélyén könyve, az elveszett birodalom folytatása. 1929 szeptembere és 1930 márciusa között jelent meg először folytatásokban, a The Blue Book magazinban. Ez a Tarzan sorozat 13. darabja, és az író Pellucidar sorozatának 4. köteteként is számon tartják. Ez az egyetlen könyv, amelyben a főszereplő dzsungel urát egy másik regényfolyamának cselekményéhez kapcsolja, s így részben a fantasztikum világához is.

Könyv formájában a Metropolitan -nál jelent meg 1930 november végén. Magyarországon az Ifjúsági Lap és Könyvkiadónál adták ki, 1990 -ben. A Tarzan a Föld mélyén tartalma, története a Tarzan könyvekről szóló oldalamon olvasható.




Burroughs Tarzan a Föld mélyén jellemzés, értékelés, elemzés



Ez a könyv kilóg a sorból a Tarzan könyvsorozatban. Engem különösen bosszantott, hogy a reális világban játszódó történeteket Burroughs ezúttal átviszi a fantasztikum területére. Most újra elolvastam sok év után, s mivel nem volt semmi elvárásom, nem is tűnt rossznak. A helyek és állatok kicsit emlékeztetnek Pal-ul-don földjére a sorozat másik kötetéből.


Tarzan a Föld mélyén Pellucidar
Tarzan a Föld mélyén jelenet

Pellucidar világa 

 
Mint idegen és új színtér, ha elvonatkoztatunk attól, hogy Tarzan könyv, egész érdekes. A helyszín tökéletes mindenféle kalandokhoz, amiből kapunk is bőven. Itt sem hiányoznak a Burroughsra oly jellemző filozofálgatások, amelyeket a szereplői gondolatain keresztül közöl.
Jó sok szereplő van, amelyek száma egyre bővül, de távolodnak is egymástól és ez eléggé összekuszálja a szálakat. A sorozat más regényeihez hasonlóan, itt is két-három különböző törzs van, amelyek egymás riválisai. És persze csipetnyi romantika is megjelenik a vadvilág köntösében. Talán nem annyira fantasztikus, mint A Mars hercegnőjével kezdődő sorozat, de megállja a helyét.


Tarzan a Föld mélyén saját rajz könyvből lerajzolva
Tarzan a Föld mélyén saját rajz könyvből lerajzolva

Itt egészen más az áthaladás a Föld szárazföldjein és tengerein, mint például a Grant kapitány gyermekeiben. Pellucidar elképzelése nehéz. Mivel olyan, mintha egy gömb belső felszínén haladnánk, nincsenek igazi égtájak, a Nap meg középütt „áll”, ami még nehezebbé teszi a tájékozódást. A láthatárnak pedig nincsen vége, hanem „felpöndörödik”. Azt sajnálom, hogy Burroughs Pellucidar sorozatát nem fordították le magyarra.
Mivel ez nem csak a Tarzan, hanem a Pellucidar könyvsorozat része is, nincsen minden kifejtve teljesen, és az író nem is zár le minden szálat. Ez a világ különleges egybekeverése a földi őskornak, és a dinoszauruszok korának. A mindkét korszakra jellemző állatok itt egyaránt jelen vannak, valamint a terep és növényzet is ezek jellegzetességeit hordozza.


Pellucidar térképe
Pellucidar térképe

 
A Tarzan a Föld mélyén könyv jeleneteiben folyamatosan érkeznek az új szereplők, miközben hőseink egyre „mélyebbre” jutnak a „földalatti” világban. A sok karakter változatossá teszi a regényt és fokozatosan egyre pergőbbé az eseményeket. A végén a szokásos Burroughs -i fordulatok következnek, kellemes élménnyé alakítva a történetet.


Értékelés (saját tetszési indexem)
6.5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Folytatás: Tarzan a diadalmas



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © 2018.06.27. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.



Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés