2018. július 30., hétfő

Ingyen könyvek, ingyen letölthető könyvek

Ingyen konyvek, ingyen letoltheto konyvek

Ingyen könyvek, ingyen letölthető könyvek




Az ingyen könyvek – a nagy ritkán fizikailag ingyenesen kapható könyveket leszámítva – általában ingyen letölthető könyveket jelent. Ezek online ingyen letölthető könyvek, amelyek különböző szervereken helyezkednek el, és számos weboldalról elérhetők.




Ingyen letölthető könyvek típusai, fajtái



Az ingyen letölthető könyvek valamilyen elektronikusan olvasható és/vagy letölthető formában elérhetők. A hozzáférés sok esetben egyetlen kattintással elérhető, míg más esetekben regisztráció is szükséges lehet.





Az ingyen könyvek alapesetben korlátozás nélkül hozzáférhető művek, amelyeket a szerzője ellentételezés nélkül, nyilvánosan hozzáférhetővé tett, vagy a lejárt szerző jog miatt közkinccsé váltak. Megkülönböztetjük azon ingyenesen letölthető könyvektől, amelyek a szerző tudta nélkül, harmadik személy, vagy szervezet által, illegálisan kerültek feltöltésre, megosztásra.




Az e-könyvek típusai



Az e-könyv ugyanaz, mint a papír alapú könyv, csak digitális formában. Szűkebb értelemben a könyvolvasó szoftverek által használt és elterjedt formátumokat sorolják ide, de tágabb értelemben bármilyen, számítógépes eszköz által értelmezhető dokumentum formátumot is.


E-könyvek típusai


Utóbbiak közül a legelterjedtebb a pdf, amelynek előnye, hogy független a platformoktól, rugalmas és egy egyszerű pdf kezelő alkalmazással használható. Előbbiek közül az egyik legjobban elterjedt az epub, amely képes mindig az adott olvasó eszközhöz optimalizálni a tartalmat. A harmadik széles körben ismert formátum a mobi.






E-könyvtár



Az e-könyvtárak, vagy elektronikus könyvtárak olyan digitális adatbázisok, amelyekben nagy mennyiségű könyvet tárolnak, elektronikus formában. Manapság már számos ilyen létezik – magyar nyelven is – amelyek a fizikai könyvtárak mintájához hasonlóan, könyvgyűjteményeket tartalmaznak.


Magyarországon az egyik legismertebb, s egyben a legrégibb ilyen könyvtár a Magyar Elektronikus Könyvtár. Itt számtalan, ma már lejárt szerzői jogú, vagy ingyenesen közzétett mű található a világ minden tájáról, magyar nyelven. Pdf letöltés ingyen magyarul itt a legcélszerűbb, a művek több formátumban letölthetőek.


Nemzetközileg az egyik leghasznosabb a Google Könyvek, amely hatalmas adatbázissal rendelkezik, és a lejárt szerzői jogú, valamint a szerzői védelem nélküli művek letölthetőek. Az oldalra belépve akár a könyvek szövegeiben is lehet keresni.




Ebook letöltés



Az ebook letöltés, mint művelet, fokozatosan terjedt el, és vált egyre népszerűbbé a felhasználók körében. Ma már a legtöbb könyvet elektronikus formában is „kiadják”, mivel jogos igény a különféle eszközökön való olvasás is. Míg régen főként számítógépeken voltak ezek olvashatók, később az e-könyv olvasók és az okostelefonok által már számtalan eszközön hozzáférhetővé váltak.


Az ebooknak számos előnye van a nyomtatott, papír verzióval szemben. Kétféle változata az ingyenesen letölthető, vagy a megvásárolható ebook. Vannak művek, amelyeket – takarékossági, vagy egyéb okokból – csak e-könyv formátumokban jelentetnek meg. Ezek előnye, hogy frissíthetők is, míg a nyomtatott könyveknél ez csak újranyomtatással lehetséges.


Az ebook letöltés csaknem ugyanolyan divat lett az idők során, mint a zeneletöltés. Ha valaki könyvet tölt le, oda kell figyelnie, az adott könyv legálisan elérhető, vagy csak egy jogtalanul megosztott változatára bukkant rá. Ha te például üzleti könyveket keresel, mert üzletet építesz, alapvető elvárás, hogy csak jogosan megosztott, vagy általad megvásárolt példányt olvass el. A különböző fórumokban gyakran osztanak meg illegálisan feltöltött műveket.


Ha ebookot keresel vagy szeretnél olyan helyeket találni, ahol letölthetsz, olvasd el az ide kapcsolódó cikkem: Keresel egy könyvet? Letölthető e-könyvek




Pdf könyvek letöltése ingyen magyarul és más nyelven



A pdf ideális lehet számítógépen, de nem minden eszköz olvassa (jól). Nagy különbségek lehetnek fájlméretben. Azok a művek, amelyek képeket tartalmaznak, nagyobb helyet foglalnak, és erre figyelni kell, ha átmásoljuk. Viszont a pdf könnyen konvertálható.


Nem mindegy, hogy „valódi” pdf -ről van -e szó, vagy csak lefényképezett, bedigitalizált képekből összeállítottról. Utóbbi esetben a fájlméret a többszöröse lehet, a szöveg nem biztosan jól olvasható, és sokszor a szerzői jog figyelembevétele nélkül kerül fel a világhálóra ilyen mű.


Pdf könyvek letöltése


A már említett magyar könyvtár ideális pdf könyvek letöltésére. Ha nem számít a nyelv, akkor a Project Gutenberg által hihetetlen mennyiségű mű közül válogathatsz. De a The Online Books Page is nagy lehetőségekkel kecsegtet. A magyar nyelvűek közül további számos linket találsz az említett cikkemben.
 

De vannak saját források is, ahol az ingyen pdf könyvek letöltése lehetséges. Azokon a weboldalakon, ahol egy adott témával, vagy akár szerzővel foglalkoznak. Van amikor csak sima szöveges formában, de nem baj, mivel át lehet konvertálni. Például anno gyűjtöttem a Rudolf Steiner könyveket, de többségüket már szöveges formában is közzétették az antropozófia oldalán.

 




Ingyen könyvek konvertálása, e-könyv konvertálók



Lehetséges, hogy az általad letöltött formátum nem megfelelő, vagy épp olyan olvasóban, telefonon akarod használni, amihez másikra van szükség. Léteznek számítógépre telepíthető szoftverek, amelyekkel konvertálni lehet, és online verziók. Utóbbiakat preferálom jobban, mert nem terheli a gépet, és sok lehetőség van.


Az idők során sok ingyenes konvertáló oldalt megnéztem, kipróbáltam. Az egyik legnagyszerűbb kétségkívül az Online Ebook Converter. A szokásos epub, mobi, pdf mellett Azw, Pdb, Lit, Tcr, LF és FB2 formátumokba is konvertál. Ez mellett az összes ismertebb dokumentum formátumba is, a doc -tól a txt -n át az odt -ig.


A Convertfiles oldal szintén számtalan különböző formátumba alakítja át a fájlunkat. Legalább ilyen hasznos a Freefileconvert oldala a választható formátumok számát tekintve. Ha csak pdf -et akarsz más formátumba – például, dokumentum, vagy kép – konvertálni, jó választás a Freepdfconvert.




Ha tetszett, oszd meg másokkal is!


A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © 2018.07.30. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés