2019. február 14., csütörtök

R. E. Howard Solomon Kane történetek, novellák, könyvek

R. E. Howard Solomon Kane történetek, novellák, könyvek

R. E. Howard Solomon Kane történetek, novellák, könyvek





Robert E. Howard Solomon Kane történetei 1928 és 1932 között jelentek meg először. Kane a 16. század végének magányos lovagja, aki a gonoszság ellen harcol. Angol férfi, aki Európában, vagy Afrikában keveredik kalandokba.
1992-ben adtak ki először magyarul A koponyák holdja címmel egy róla szóló történetgyűjteményt. Mivel akkor már pár éve ismertem a szerző műveit, számomra kihagyhatatlan volt ez is. Az a kiadás a Cherubion munkájának köszönhető, de 2008-ban a Tuan is megjelent egy Solomon Kane történetei válogatással, melyben az összes szerepel, a töredékekkel együtt.


Solomon Kane élete



1549-ben (?) született az angliai Devonshire -ben. Még 20-as évei előtt tengerre szállt, és közben bejárta a fél világot, így eljutott Indiáig is. Olyan jól szolgált, hogy hamar hajóskapitánnyá vált. Megjárta az Újvilágot is, és visszatérve a francia vallási háborúkban vett részt.
Jár német földön, eljut a Földközi-tengerre, fogságba kerül, török gályán rabszolga, Angliába visszatérve újra messzi utakra indul. Az Újvilág hódításaiban részt vesz, majd a spanyol-angol háborúkban is. Az inkvizíció börtönében is sínylődik. Afrikában sok rejtély után nyomoz, mielőtt az 1600-as években ismét Angliába tér.




Solomon Kane történetek sorrendje



Howard 9 Solomon Kane történetet fejezett be, és több töredék maradt félbe. Ebben a cikkben ezt a 9 történetet mutatom be. Régebben sokat kutattam a történetek sorrendje után. Mivel Howard nem határozta meg a pontos sorrendet, későbbi szerkesztők és szerzők tették meg azt, így eltérések találhatók.


Solomon Kane élete, novellák sorrendje


Alább a legelfogadottabb sorrend szerint jellemzem a befejezett történeteket, odaírtam a feltételezett évszámokat is. Mivel több variáció létezik, ezért fordulhat elő, hogy egy-egy évszám a sorrendtől eltérő.




Solomon Kane történetek, novellák, elbeszélések




Koponyák a csillagfényben (Skulls in the Stars)



Megjelenés: 1929
Játszódik: 1587 ???


Kane egy faluból kifele haladva két úton haladhat tovább. A rövidebbik út egy lápvidéken vezet át, a kacskaringósabb pedig egy mocsáron. Egy fiú utoléri és figyelmezteti, hogy a hosszabbik utat válassza, ha ne akarja, hogy baja essen. De a férfi nem tud ellenállni a kaland kísértésének. Borzalmas élményben lesz része.


Jó kis dermesztő történet. Kísérteties átélésben van részünk a lápi környezetben. Később pedig fény derül a roppant érdekes történet okára. Még a valóságban is (már ha valaki hisz az élet utáni életben) elképzelhető. Igazi Howard -i mestermű.
Értékelés (saját tetszési indexem)
8



A végzet jobb keze (The Right Hand of Doom)



Megjelenés: 1968
Játszódik: 1605 ???


Egy sötét mágiában is jártas valakit fognak kivégezni. De van valaki, akire nagyon haragszik, mert jutalomért elárulta őt. Főhősünk szemtanúja lesz a különös eseménynek, melyben a halálra ítélt a vesztőhelyről is képes lesz a távolból cselekedni.
Egy rövidebb történet, ami annyira nem volt szimpatikus, bár nem rossz.
Értékelés (saját tetszési indexem)
6




Vörös árnyak (Red Shadows)



Megjelenés: 1928
Játszódik: 1579-80, 1581-82 ???


Kane egy lányt talál az erdőben, aki egy haramia elől menekült. Mielőtt meghal, megtudja tőle, hogy hívják a férfit és ettől kezdve őt üldözi. Nem nyugszik, míg a tettes, Le Loup bandáját el nem intézi. Csakhogy őt magát nehezebb elkapnia, mert könyörtelenebb és ravaszabb bármelyiküknél. A hajsza egy másik kontinensen folytatódik.


Ez egy ötrészes történet, amely akár a második után véget érhetne. De nem így lesz, és egy egészen jó elbeszélés kerekedik belőle. Itt már Európa után az afrikai dzsungelekbe is ellátogatunk, és a főhős első alkalommal találkozik N' Longával, a bennszülött varázslóval.
Tanúi lehetünk a testelhagyás és más testének mozgatásába a beköltözés által. Amit valaha sok sámán tudott, itt a fantasy -ben köszön vissza. Ez is kiválóan megírt sztori. Amikor gondolnád, már itt a vége, még folytatódik.
Értékelés (saját tetszési indexem)
8



Zörgő csontok/Csontzene (Rattle of Bones)



Megjelenés: 1929
Játszódik: 1575 ???


Solomon Kane és egy fiatalabb férfi, egy erdő mélyén levő fogadónál kér bebocsáttatást. A fogadós komor férfi, és az egész hely nagyon baljóslatúnak tűnik. Amikor megkapják a szobájukat, körülnéznek mivel lehetne elreteszelni az ajtót. Az egyik helyiségben egy leláncolt csontvázra bukkannak.


Valód ijesztő fantasy, a hangulata az elejétől fogva megragad. Rejtelmes, és magával ragadja az olvasó kíváncsiságát, nagyon nehéz letenni. Nem hosszú novella, de elég hátborzongató és zord, több meglepő fordulattal.
Értékelés (saját tetszési indexem)
7




A koponyák Holdja (The Moon of Skulls)



Megjelenés: 1930
Játszódik: 1592-1605, 1582 ???


Egy férfi halad a dzsungelben, majd egy hegyoldalhoz ér. Felfele kezd mászni, de közben egy hatalmas sziklatömb zúdul alá. Épphogy elkerüli az ütközést. Felérve egy nagy darab fekete harcost talál, aki figyelmezteti, hogy tiltott helyen jár. Végül megegyeznek, de amikor továbbmennek, egyre többen követik őket. Egy kőhíd előtt a férfit sarokba szorítják. Nem tehet mást, harcolnia kell.


Ez egy hosszú, kis híján kisregény terjedelmű mű. Aprólékosan, részletesen ki van dolgozva minden, bár a történet mozgatórugóit csak a szereplők elmondásából ismerjük meg. Itt a főhős ismét Afrika földjére kerülve jut egy eldugott, de annál rejtelmesebb helyre.
Amikor Nekari, az eldugott városban levő feketék királynője felajánlja trónját Kane -nek, az kísértetiesen emlékeztetett arra, ahogyan Nemone ajánlotta Tarzannak hasonlóan a hatalmát, egy másik könyvben. De Solomon rendíthetetlen, és a végsőkig elszánt.
A történet előzményei Angliába nyúlnak vissza, egy elveszett-elrabolt trónörökös lány miatt, aki végett Kane beutazta a fél világot. Rátalál egy férfira is, aki a valamikori Atlantisz leszármazottjainak utolsó megmaradt papja. Az alkotásban keveredik az ősi Afrika barbársága, a lovagiasság kérlelhetetlen céltudatossága, és a régmúlt idők misztikuma.


Solomon Kane és a koponyák holdja


Solomonnak egyre nehezebb feladatokkal kell megküzdenie, s már-már lehetetlennek tűnik a küldetés. Howard mesterien keveri az izgalmat, a páratlanul kidolgozott háttértörténetet és a misztikát, miközben mélyreható leírásokat kapunk a környezetről, a jelenről, s a múltról. A koponyák Holdja egész jellege már előrevetítette a későbbi Conan történetek sajátos hangulatát.
Értékelés (saját tetszési indexem)
8




A testvériség pengéi / A bosszú kék lángja (Blades of the Brotherhood)


Írás-megjelenés: 1930, 1968
Játszódik: 1588, 1590 ???


Sir George és a fiatal Hollinster párbajozik egy fiatal hölgyet ért sértés miatt. Ezt követően a fiatal férfi a tengerparton haladva találkozik valakivel, aki a közelben veszteglő hajót kémleli. Az este folyamán hírt kap, hogy kedvesét elrabolták, ezért azonnal Sir George házához siet, azonban orvul tőrbe csalják.


Lendületes párbajjal indul a sztori, még nem is ismerjük a szereplőket, máris egy csetepaté közben vagyunk. Nemsokára előkerül Kane is, mintha csupán mellékszereplő lenne. Úgy tűnik, itt a középpontban a fiatal Hollinster áll. Viszont ez inkább történelmi kalandfikció, és nem fantasy.
Több szálon is futhatna a történet, de a fiatalember oldaláról kísérhetjük figyelemmel. Itt is több rétegű a cselekmény, és számos előzmény van, amire a novella visszautal. Robert E. Howard ezt számos remek találmányában megcsinálja, amitől szinte regény jelleget kap az egész. Az elrabolt lány és a tengeri kalózok miatt a Tenger tigrisei történetekre emlékeztettek.
Értékelés (saját tetszési indexem)
7.5




Holtak dombjai / A vámpírok hegye (The Hills of the Dead)


Megjelenés: 1930
Játszódik: 1592-1605 ???


Solomon Kane ismét Afrikában van, és N'Longa, a fekete varázsló egy juju botot ad neki. A vadonban kószálva találkozik egy fiatal helybélivel, akit egy oroszlán elől ment meg. Egy barlangnál telepednek le, de fura teremtmények jelennek meg, akik embernek tűnnek, viszont ellenségesek, és szinte legyőzhetetlenek…


Újra találkozunk N'Longa -val, és ismét részesülhetünk mágikus képességei eredményeiből. Solomon itt valamilyen hívásnak engedve hatol egyre beljebb az afrikai vadonba, mintha valami belső elhivatottság vezérelné. A végére nem tudott különösebb meglepetéssel szolgálni, de az egész, ahogyan van, jól megírt.
Értékelés (saját tetszési indexem)
7




Szárnyak az éjben (Wings in the Night)


Megjelenés: 1932
Játszódik: 1592-1605 ???


Solomon tovább halad kelet felé, egyre messzebb a civilizációtól. A dzsungelekben többször is emberevőktől veszélyeztetve menekül. Végül egy szavannán átvágva olyan helyre kerül, ahova nem merészkednek a kannibálok. Egy szétmarcangolt, odakötözött férfit talál, majd egy szárnyas valami csap le rá, és elragadja.


Ha nem fantasy -ról lenne szó, őrültségnek tűnhet, amit a főszereplő csinál. Saját életét folyamatosan veszélyeztetve halad, egyre mélyebben a vadonba, mintha muszáj lenne. A szárnyas, emberhez hasonló teremtmények elég fura elképzelés, bár maga a történet megfelelő.
Az, hogy az egyik jelenetben 140 hárpia, vagyis szárnyas, emberszerű lény ment be egy (!) kunyhóba, szerintem őrült túlzás. Ez a novella meglehetősen borongós, drámai. A végén olyan érzésem volt, ebből a típusból egy elég egy életre. Maradjunk a pozitív figyelemnél ☺.
Értékelés (saját tetszési indexem)
6.5


Solomon Kane Afrikában



Léptek a sírboltban (The Footfalls Within)


Megjelenés: 1931
Játszódik: 1592-1605 ???


Főhősünk egy rabszolgakaravánra bukkan, amint a forró Afrikában arabok terelgetik őket. A rendkívül kegyetlen bánásmód felbőszíti, és amikor kikészítenek egy védtelen leányt, megtámadja őket.


Ez rövidebb történet mint az előző, de annál megragadóbb. Az első felében a küzdelem, és az arabok állnak a középpontban, a második felében a különös mauzóleumszerű épület a dzsungelben. Howard az efféle sejtelmes találkozásokat később is sikeresen ábrázolta az olyan elbeszélésekben, mint a Gwahlur fogai és hasonlók.
Értékelés (saját tetszési indexem)
7.5




Itt van sorrendben a történetek listája, zárójelben írtam a másik lehetséges verziót, amely egyébként jobban illik az évszámokhoz.


1.(3) Koponyák a csillagfényben (Skulls in the Stars) 1587 ???
2. (9) A végzet jobb keze (The Right Hand of Doom) 1605 ???
3.(2) Vörös árnyak (Red Shadows) 1579-80, 1581-82 ???
4.(1) Zörgő csontok / Csontzene (Rattle of Bones) 1575 ???
5. (5) A koponyák holdja (The Moon of Skulls) 1592-1605, 1582 ???
6.(4) A testvériség pengéi / A bosszú kék lángja (Blades of the Brotherhood) 1588-90 ???
7. (6) Holtak dombjai / A vámpírok hegye (The Hills of the Dead) 1592-1605 ???
8. (7) Szárnyak az éjben (Wings in the Night) 1592-1605 ???
9. (8) Léptek a sírboltban (The Footfalls Within) 1592-1605 ???




Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!



A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © 2019.02.14. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés