2019. május 27., hétfő

Tarzan a diadalmas könyvajánló, könyvértékelés

Tarzan a diadalmas könyvajánló, könyvértékelés

Tarzan a diadalmas könyvajánló, könyvértékelés




Edgar Rice Burroughs Tarzan a diadalmas című története eredetileg a Blue Book magazinban jelent meg 1931 októbere és 1932 májusa között. Könyvként Tarzan Triumphant címen adták ki 1932-ben. Magyarországon 1991-ben jelent meg az Ifjúsági Könyvkiadónál.



Edgar Rice Burroughs Tarzan a diadalmas tartalom, történet


Lady Barbara Collis repülővel szeli át Afrikát hosszában, amikor kényszerleszállásra kerül sor, és ejtőernyővel ér földet egy kialudt kráter völgyében. Itt egy furcsa fehér nép fogadja, akik sok-sok évszázada ott élnek, és a leszármazottai régi keresztény hívőknek.
Van köztük egy lány – Jezabel – aki sokkal okosabb a többinél, ő segít neki. Lafayette Smith, a fiatal amerikai tudományos kutatás céljából indul Afrikába. A hajón találkozik Danny Patrick -kel, aki egy alvilági bandánál dolgozott Chicagóban, de elhagyta őket, és most hozzá csatlakozik.


Tarzan a diadalmas tartalom, történet


Leon Sztabucs Moszkvából érkezik, miután hallották, hogy mi történt az előző Tarzan regényből megismert Zverivel, és a bandájával. A fekete főnök Kabaringa felkéri Tarzant, hogy segítsen nekik a shifták ellen, akik szabadon rablógazdálkodnak a környékükön.


Tarzan a diadalmas könyvajánló, könyvértékelés


Ezt a regényt számomra a sajátos humora tette felejthetetlenné. Danny Patrick és Jezabel párbeszédei igencsak kellemes perceket szereztek nekem. A szöveg elsőrangú, és a fordítót is dicséret illeti, hogy ezt ilyen jól „kihozta” magyarul.
A Midianban zajló jelenetek kissé unalmasak voltak, de a kalandok annál jobbak. Itt most a romantikus rész sem a megszokott volt, a fentebb említett szereplők (a másik kettős mellett) egyénisége miatt. A banditákból összetoborzott shifták olasz vezetőjükkel, majd Leon Sztabuccsal, az ügyeletes gazfickókat képviselik.
Az őrült Ábrahám, Ábrahám fia, és a népe Burroughs találmánya, de legalább ezúttal nem új civilizációkat talált ki. Lafayette Smith szórakozottsága Porter professzoréra emlékeztet az első Tarzan könyvből. A szereplők közül legtöbbször a feketék voltak a leginkább tudatában a reális helyzetnek.
Azt nem értettem, hogy „epheszoszi Angustus kinyúlt a kétezer éve ásott sírból„ és így halt meg Ábrahám. Ugyanis erre később sem írt semmilyen magyarázatot az író. Itt is két nép volt a kráteren belül, mint minden Burroughs -féle történetben. Ezek az emberek talán csak egy fokkal voltak kevésbé eszelősek, mint a Tarzan a vadember regényben szereplők.


Tarzan a diadalmas saját rajzok könyvből lerajzolva


A „Tüzér”, azaz Danny Patrick személyisége hozta az igazi színt a történetbe és a párbeszédekbe. Az általa oly gyakran csirkének nevezett aranyhajú midiani lánnyal, Jezabellel váltott párbeszédei nagyon vidám pillanatok. Egyikük az amerikai alvilág szlengjét használja, másikuk épp most tanulta a hagyományos angolt, így kommunikációjuk folytonos félreértésekkel vegyül.
Az állatokat tekintve a babuin majmok voltak új szereplők ebben a történetben. A feketék közül a galláktól a rabszolgákig, shiftáktól a vazirikig mindenféle népcsoport képviselve volt. Lord Passmore pedig jó kis „találmány” a szerző részéről.
A Ghenzi-hegységnek nem találtam nyomát a térképeken, de nem baj, a többi helyszín stimmel (Midian -t leszámítva). A Tarzan a diadalmas szórakoztató kikapcsolódás, amelyben keveredik a szatíra, a kaland, a humor, és a jól megszokott dzsungel kalamajkák.


Értékelés (saját tetszési indexem)
7
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)




Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn 2019.05.27. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.


Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés