2019. május 18., szombat

Tarzan a legyőzhetetlen könyvajánló, könyvértékelés

Tarzan a legyőzhetetlen könyvajánló, könyvértékelés

Tarzan a legyőzhetetlen könyvajánló, könyvértékelés




Edgar Rice Burroughs Tarzan a legyőzhetetlen című regénye eredetileg Tarzan, Guard of the Jungle címmel jelent meg 1930 októbere és 1931 áprilisa között a Blue Book magazinban. Könyvként Tarzan the Invicible címen adták ki 1931-ben. Magyarországon 1990-ben jelent meg.



Edgar Rice Burroughs Tarzan a legyőzhetetlen tartalom, történet


A kicsi Nkima egyedül halad a dzsungelben, a fákon. Hamarosan embereket hall, négereket és fehéreket egyaránt. Találkozik Jad-bal-jával, és vele folytatja útját. Az emberek között vannak oroszok, arabok, mexikói, indiai, valamint fekete harcosok és teherhordók.
Vezetőjük Zveri, a proletariátus lelkes szószólója, aki egy gazdag amerikait vár, hogy csatlakozzon hozzájuk. Az arabok a gazdag zsákmány reményében csatlakoztak hozzájuk, az indiai pedig szemet vetett Zveri társára, Zorára, aki az egyetlen nő köztük. A csapat az opari kincsek felkutatására indul.


Tarzan a legyőzhetetlen tartalom, történet

Az ázsiai elküldi vadászni a fekete harcosokat és a nő szolgáját. Amikor az indiai erőszakoskodni kezd a lánnyal, éppen megérkezik az amerikai – Colt – aki kiebrudalja. A fickó bosszút akar állni, de közben már megérkezett a dzsungel ura is, és lesből közbelép.



Edgar Rice Burroughs Tarzan a legyőzhetetlen könyvajánló, könyvismertető


A regény Nkimával kezdődik, s az elveszett birodalomról szóló regényből megismert majmocska most egyedül van. Hamarosan megjelenik mindenféle népség egy csapatban, mindjárt a változatosságot hozva előtérbe. Amikor az aranyszőrű oroszlán is megjelenik, máris gyorsabban dobog a szívem, kezdem élvezni a történetet, holott még semmi érdemleges nem történt.
Jó húzás, hogy a főszereplő nincsen sehol, mert az olvasóban kellemes várakozást ébreszt. De említés történik a fantasztikus világban játszódó, kicsit kívülálló, előző történetre is. A kevert nemzetiségű társaság megjelenésének van némi politikai színezete, valamint a proletariátus eszméje.


Tarzan a legyőzhetetlen saját rajzok könyvből lerajzolva
Tarzan a legyőzhetetlen saját rajzok könyvből lerajzolva


De az eszmék szerepét hamar átveszi az egyéni érdekek fontossága, és az opariaktól való félelem miatt odalesz az egység is. Szép fokozatosan kialakulnak – vagyis szembetűnőbbek lesznek - a megszokott karaktertípusok.
A Tarzan a legyőzhetetlen La utolsó szerepe a sorozatban, negyedszerre „láthatjuk” Opart. Egyébként az Oparral kapcsolatos regények a legjobbak közül valók a Tarzan sorozatban. Előző találkozásukkor éppen az aranyszőrű oroszlán segítségével helyezte vissza a majomember Opar főpapnőjét.



Tarzan a legyőzhetetlen könyvértékelés, élmény


Számomra a Tarzan a legyőzhetetlen volt a legjobb a Tarzan és az aranyszőrű oroszlán regény óta. Itt végre nincsenek új, kitalált civilizációk és helyek, csak a már jól ismert Opar, valamint a régi kedvencek, La, Jad-bal-ja, a nagy majmok, és Nkima.
Ismét a dzsungel, a szavanna a helyszín, és izgalmasan bonyolódik a történet. A sokféle szereplő mindenféle országból és kontinensről, változatossá teszi a tartalmat. A szokásos Burroughs -i húzás, hogy sok szálon fut a történet, s végig fenn van tartva az izgalom mely szálak és mikor találkoznak össze, remekül összpontosul ebben a regényben.
La itt is a dzsungelbe kerül, de ezúttal nem úgy, mint a letehetetlen Tarzan és a gyémántok regényben. Ennyire messzire nem jutott még Opartól, s megtudhatjuk, hogyan áll helyt a vadonban. Bár itt is hasonlóak a szereplők, mint a többi Tarzan regényben, mégis vannak új elemek és okok, és az egész szórakoztatóan van levezetve.


Burroughs Tarzan a legyozhetetlen, könyvértékelés


Tantorról ezúttal igazán az erdei elefánt jutott eszembe, amint törte az utat a dzsungelben. A nagy majmok közül Zu-tho a sorozat több regényében szerepel, például a Tarzan és az őrült történetben is.
Az nagyon tetszett, ahogy a majomember a feketék megfélemlítésével akadályozta a „kommunisták” őrült tervét. Az opari probléma kicsit túl könnyen megoldódott a végén. Viszont maradt egy (vagy kettő) csattanó is a többieket érintve.

Értékelés (saját tetszési indexem)
7.5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)

Folytatás: Tarzan a diadalmas


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!



A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn 2019.05.18. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés