2019. július 2., kedd

Tarzan visszatér könyvajánló, könyvértékelés

Tarzan visszatér könyvajánló, könyvértékelés

Tarzan visszatér könyvajánló, könyvértékelés




Edgar Rice Burroughs Tarzan visszatér című története eredetileg - The Return of Tarzan címen - folytatásokban jelent meg egy magazinban, 1913 júniusa és decembere között. Könyv formájában 1915-ben adták ki. Ez a regény a Tarzan a majomember című könyv közvetlen folytatása.
Magyar nyelvterületeken – Tarzan visszatérése címmel -1924-ben a Fővárosi kiadónál, 1957-ben a Kossuth kiadónál, és 1966-ban a Novák kiadónál (Bécs) jelent meg. Tarzan visszatér címmel először a Pantheon Irodalmi Intézet adta ki 1941-ben, majd a Forum (Újvidék) 1966-ban. 


Tarzan visszatér a New Story magazinban
Tarzan visszatér a New Story magazinban

 
1986-ban és 1989-ben az Ifjúsági Könyvkiadónál került új kiadásra, majd 2000-ben az Aranyhal (2000) és 2012-ben a General Press által jelent meg. A Tarzan visszatér történetét, tartalmát bővebben (spoiler nélkül) a Tarzanoldalon olvashatod el.


Edgar Rice Burroughs - Tarzan visszatér - könyvajánló


Ez az egyik legjobb és legváltozatosabb Tarzan könyv. Az első „blokk” Olga de Coude grófnéval, Coude gróffal, valamint a két gaztevővel, Nyikolaj Rokovval, és Paulviccsal kapcsolatos. Az óceánjáró hajón kezdődik és Párizs városában folytatódik.
Érdekes, és egyben furcsa Tarzant szivarozó és éjszakai mulatókba járó férfiként elképzelni. Már itt sikerül meggyűlölni a két gazfickót, akik oly sok problémát okoznak az elkövetkezendő időszakban és könyvekben.
A második nagyobb blokk Észak-Afrikában játszódik, az arabok, és a Szahara világában. A helyszín változtatás üdítőleg hat, érdekes „megfigyelni”, a majomember hogyan működik ügynökként, s használ lőfegyvereket. A következő blokk a tengeren, s Fokvárosban játszódik, érdekes megfigyelni, hogyan szövődnek össze a szálak. Jane barátnője, Hazel véletlenül egy hajón utazik a dzsungel urával, majd éppen összefut Jane -nel Fokvárosban…
A Tarzan visszatér második felében Afrika és a dzsungel viszontlátása igazi öröm. A nagy majmokkal ezúttal nem találkozunk sokáig, de itt bukkannak fel először a vazirik. Itt még Buszuli az első, és komolyabb szerepet játszó közülük, de ő a későbbi kötetekben eltűnik. Az elefántcsordára vadászás egy kicsit ellentmondó ezen állat szerepéhez képest a sorozat többi könyvében. Itt alkalmazza Tarzan először azt a pszichológiai hadviselést arabokkal és manyuemákkal szemben, melyet oly sokszor alkalmaz később, gonoszabb fekete törzsek ellen. 


Edgar Rice Burroughs - Tarzan visszatér könyvajánló

 
Az opari helyszín és emberek Solomon Kane néhány afrikai kalandjára emlékeztetnek, bár azok később születtek, és inkább Robert E. Howard merített innen, s nem fordítva. A tengeren játszódó jelenetek Jane -nel, s a többi hajótöröttel sokkal durvábbak, mint amik a Barlang a szigeten, vagy A kalózbáró diadala könyvekben találhatóak.
A regény végére szépen összefutnak a szálak, de éppen elég izgalommal ahhoz, hogy letehetetlen legyen. Igazából ez a könyv zárja az első regény történetét, persze nem annyira, hogy ne jöhessen folytatás.



Edgar Rice Burroughs - Tarzan visszatér - könyvértékelés


Edgar Rice Burroughs a Tarzan visszatér regény elején 22 évesnek határozza meg Tarzant, tehát 1911-ben játszódik a történet. Kicsit soknak tűnik, hogy az előző könyv azon eseményei, amikor Jane Afrikába ért, s mostaniak között 2 év telt volna el.
Ezen történet megjelenése előtt született az író másik sikersorozatának második kötete, A Mars istenei is, számtalan kalanddal. Burroughs írásainak és helyszíneinek változatossága a csúcson volt. A Tarzan visszatér történetét a szerző először az All Story magazinnak küldte el, de a szerkesztő kétszer is visszautasította.
Erre Burroughs a New Story magazinnak ajánlotta, s jól járt, mert többet, 1000 dollárt kapott érte. Ebben a regényben olvashatjuk a történetét annak, hogyan talált rá a dzsungel ura a vazirik törzsére, s hogyan vált a vezérükké.
Hősünk itt bejárja a különböző férfitípusok útját. Jól öltözött úriember, éjszakai mulatós világfi, utazó titkosügynök és vadász, később újra vadember, törzsfőnök, majom, és hősies lovag.


Edgar Rice Burroughs - Tarzan visszatér könyvértékelés


Amikor először olvastam ezt a könyvet, nagyon mélyen belém ivódott a hajótöröttek sorsa. A változatos helyszínek, éghajlatok és területek – nem szólva a különböző népekről, s állatokról – egyik kedvencemmé tették a sorozat eme darabját. A kultúra minden szintje és emberi fejlődése fellelhető ebben a műben, a majomemberektől a gáláns urakig.
Opar és La első megjelenése ez a regény, amit később 3 további felbukkanás követett. A szereplők egy részét többé nem látjuk, s úgy tűnik, Tarzan a szeretett lény (Jane) miatt a civilizációt választja. A mű vége olyan szuper jó lett, hogy számomra a legjobb James Fenimore Cooper műveket idézi.


Értékelés (saját tetszési indexem)
8
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)

Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn 2019.07.02. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.


Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés