2019. augusztus 11., vasárnap

Tarzan a rettenetes, könyvajánló, könyvértékelés

Tarzan a rettenetes könyvajánló, könyvértékelés

Tarzan a rettenetes könyvajánló, könyvértékelés



Edgar Rice Burroughs Tarzan a rettenetes regénye először az Argosy All-Story Weekly magazinban jelent meg sorozatként, 1921 elején. Ugyanazon év nyarán könyv formájában is kiadták, Tarzan the Terrible címen. Magyarországon 1988-ban adta ki az Ifjúsági Könyvkiadó. Ez a történet a Tarzan a vadember folytatása. A történet leírását itt olvashatod el.



Tarzan a rettenetes könyvértékelés, jellemzés


A Tarzan a rettenetes regényt 1988 nyarán vettem, és nagy meglepetés volt a története. Ugyanis a megelőző regény, a vadember, csak év vége felé jelent meg, pedig az az előzmény. Persze ha nem számítjuk Farmer borzalmas Tarzan könyvét. Utóbbi az ő regényének történéseit 4 évvel későbbre helyezi, míg itt Burroughs csak 2 hónapról beszél az előző regény óta, tehát így sem lehet összeegyeztetni.


Tarzan a rettenetes saját rajz könyvből lerajzolva
Tarzan a rettenetes saját rajz könyvből lerajzolva


Meghökkentő és lebilincselő volt a történet, nem számítottam egy ilyen új világra. Nem is értettem ilyen ősidőkből itt maradt lények mit keresnek Afrikában. A csíkos oroszlán, a nagy majomember, a tor-o-don, és a gryf, amely az egykori triceratops maradványa, izgalmassá tette a könyvet. Az emberszerű, de szőrös és fekete waz-don -ok és a fehér ho-don -ok már kevésbé tetszettek állati farkaikkal.
A kalandok és izgalmak mellett, Lu-don, a főpap és ármányos szervezete teszi lebilincselően olvasmányossá a történetet. Nem csak az érzékeknek, de az intellektusnak is táplálékot ad ez a játszma. Pal-ul-don földjéről jó térkép is van, ami megkönnyíti képzeletben a térbeli elhelyezést.


Pal-ul-don térképe
Pal-ul-don térképe


Míg a könyv első részei inkább érdekfeszítőek és különlegesek, később a szereplők közti ármánykodások és csatározások kerülnek előtérbe. Időnként komikus és szellemes volt a főszereplő istenként való megjelenése. Ez kicsit emlékeztet arra, amikor kezdettől fogva a dzsungelbéli bennszülöttek tiszteletét kivívja.
A vége felé eléggé bőkezűen bánt az író a napokkal, néha kicsit nehéz összeegyeztetni a különböző szereplők idejét. A sok cselszövés, amit Lu-don és társai folytattak, eszembe juttatta A Mars istenei történetének mesterkedéseit.


Tarzan, Pal-ul-don saját rajz könyvből lerajzolva
Tarzan, Pal-ul-don saját rajz könyvből lerajzolva


A Tarzan a rettenetes regény végén még szótár is szerepel Pal-ul-don nyelvéből. Ez volt az első, csaknem teljes egészében egy másik népcsoportról szóló Tarzan könyv. Bár már itt is elrugaszkodott a szerző a realitástól, mégis, olyan jól megírta, hogy nem zavart annyira a dolog.


Értékelés (saját tetszési indexem)
8
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn 2019.08.11. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.


Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés