2019. november 13., szerda

Jékely Endre Fogakkal és karmokkal könyvajánló-bemutató

Jékely Endre Fogakkal és karmokkal könyvajánló-bemutató

Jékely Endre Fogakkal és karmokkal könyvajánló-bemutató



Jékely Endre Fogakkal és karmokkal könyvajánló


Jékely Endre Fogakkal és karmokkal című könyve 1986-ban jelent meg Debrecenben. Jékely Endre Áprily Lajos költő fia, 1984-ben írta előszavát a könyvhöz. A Fogakkal és karmokkal egy gyűjtemény, ragadozókról szóló történetekből a világ minden tájáról. Egyszerre ismeretterjesztő mű, vadászati sztori gyűjtemény és összefoglaló. Még a fejezetek elején található leírásokat is érdekfeszítő olvasni. Tóth Pál pedig kiváló illusztrációkat rajzolt a műhöz.

Ezt a könyvet számtalanszor olvastam a gyermekkorból kijövet, és most, mikor újra elolvastam a cikk kedvéért, szinte mindenre emlékeztem. Csodálatos gyűjtemény, ebből ismertem meg jól a világ leghíresebb ragadozó fajtáit. Jékely Endre az 1920-as évektől a 80-as évekig történt kalandokat gyűjtötte egybe a vadászíróktól, a Föld minden tájáról.


Jékely Endre Fogakkal és karmokkal tartalom, bemutató

 

Afrikai ragadozók


Az első nagy tömb az afrikai ragadozókról szól. Itt a legelső a leopárd. Innen tudtam meg, hogy eme ragadozó a közép-afrikai vidékeken elkapja a páviánokat, délebbre viszont kisebb termetű, a majmok meg nagyobbak, így fordítva áll a helyzet.
Ezt követi a sakál leírása, és egy kelet-afrikai helyszín, a hegyekben, a flamingókkal. A pythonról szóló részben káprázatos, ahol az óriáskígyók egymást is felfalják. A szavannán játszódó kalandok sokszor eszembe jutottak, amikor Tőke Péter Veszélyes szafari regényét olvastam.
Az oroszlánról rengeteg sztori van, az egyik legérdekfeszítőbb volt számomra, amikor 5 doggal bánt el. Még ennél is elképesztőbb volt a kafferbivalyok és az oroszlánok küzdelme. Ki gondolná, hogy előbbiek még zsákmányejtés után is megtámadhatják a ragadozókat?  
Bár azóta filmen is láttam hasonlót. Az oroszlánnal az ember is nehezen bánik el puska nélkül, kivéve persze Tarzant, a majomembert .


Fogakkal és karmokkal könyv, afrikai ragadozók, oroszlán

A hiéna kacagásával és rövid hátsó lábaival a legundorítóbb állatok egyike. Viszont erősebb foga van bármelyik másik ragadozóénál. Azon hiéna esete, amelyiknek a fejére szorult a fazék, majd azzal együtt rohant ki az erdőbe, s mindennek nekiment, nagyon vicces volt.
A hiénakutya nem annyira rossz hírű, és sokan nem is ismerik. Ebben a műben számos esetet mesélnek el, amikor embereket szaggattak szét. Ennél is érdekesebb azonban csapatos, összehangolt vadászatuk, ahogyan bekerítik és elkapják a zsákmányállatokat.
A gepárd kedvenc állatom, amely nemcsak a gyorsasága miatt nagyszerű, hanem a szelídsége és idomíthatósága miatt is. Ebben a könyvben még úgy szerepel, hogy Ázsia nagy részén előfordul, de manapság már csak Iránban, illetve esetleg néhány példány lehet máshol, a többi Afrikában van.
Szimpatikus volt az a rész, amelyben az író a kutyáival együtt nevelt fel egy gepárdot, és egyszerre vadásztak. Az utolsó résszel is egyetértek: a gepárdot (s persze más szelíd állatot) nem szabad lelőni! Így is szörnyű nézni amint természetfilmekben az oroszlánok megölik a gepárd kölyköket.



Fogakkal és karmokkal tartalom - Amerikai ragadozók


A jaguárról több lebilincselő történet szól. Nem semmi látvány lehetett, ahogy egy óriáskígyó intézte el egyiküket. Egy másik, hosszabb elbeszélés Assassino -ról, a gyilkosról szól, amely sorban pusztította el a szarvasmarhákat, és a szarvasokat is, akár anélkül, hogy éhes lett volna. Olvasás közben is olyan, mintha a vadásszal együtt élnénk át a kutatás izgalmát, amikor íjjal és lándzsával követi. Róla kapott nevet Karl May híres történetének főszereplője is.
A prérifarkas (coyote) találékonysága, és ravaszsága elképesztő. Úgy dolgoznak össze párban, vagy csapatban, hogy az még emberi tervnek is becsületére válna.
A puma hihetetlen ugrásokra képes, egészen látványos, ahogyan egyik szikláról a másikra vetődik. Bár alapvetően nem támad emberre, mégis előfordultak ilyen esetek. A könyv beszámol néhányról.
A barnamedve - Észak-Amerikában főleg a grizzly – nagyrészt hegyvidéki területeken fordul elő. Roppant változatos a viselkedését, táplálékát, mozgását, és értelmét is tekintve. Amennyire veszélyes fenevad, olyannyira ügyes tud lenni cirkuszban.
Vele kapcsolatban óhatatlanul a Sziklás-hegység vadonjába települt Robinson család filmje jut eszembe, amelyben félelmetes ellenfél.
A rozsomákot, a legnagyobb nyestfélét, ebből a könyvből ismertem meg igazán.
Az anakonda leírásánál a Boa Consctrictor is be van mutatva, s mintegy együtt kerülnek szóba, a róluk szóló élményekkel.
A farkas sok tekintetben felülmúlja a kutyát. Jó leírásokat kapunk csapatszelleméről, munkamegosztásáról, sőt, szociális érzékéről. Az alaszkai farkasok és grizzlyk harcáról szóló történet káprázatos.



Eurázsiai ragadozók


A hiúz csodaszép nagymacska -féle, több alfajjal. Az ő számuk is megritkult a sok vadászat miatt. Érdekesek a kárpáti hiúzról szóló történetek.
A szibériai tajgán játszódó farkaskalandokat mindig nagy izgalommal olvastam. A kőszívű ember fiai farkasjelenete óta mindig lenyűgöztek a róluk szóló történetek.
A barnamedve támadások még ijesztőbbek voltak. Amikor a kisfiú a nagyapja magaslesére mászva várta meg a hatalmas medvét, igencsak jó történet.


Fogakkal és karmokkal, eurázsiai ragadozók, barnamedve

A róka leleményességét eddig is ismertük, mégis más életközelből olvasni a munkálkodásukat.
A rozsomák képes több rénszarvast megölni egymás után, de ennél is meglepőbb, hogy a jávorszarvassal is végezni tud.
Bár itt még a szerző örvendezik a jegesmedvék számának gyarapodása okán, azóta a klímaváltozás miatt veszélybe kerültek. Itt megjegyzem, hogy Jékely Endre könyvén kívül érdemes elolvasni Mariszajev -től a Szibériai állattörténetek művet, melyben számos különleges sztori van eme földrész állatairól.
A tigris kétségkívül az egyik legszebb nagymacska. A könyvben főleg az emberevő tigrisekről szóló – meglehetősen izgalmas – sztorikat olvashatjuk, valamint a vadászatokat rájuk. Érdekes, hogy a nagyobb termetű indiai elefánt előbb futamodik meg tőle, mint fordítva, sőt vannak esetek, amikor a tigris elpusztította a hatalmas emlőst.



Jékely Endre Fogakkal és karmokkal - Folyók, tengerek ragadozói


A horgas lazac elképesztő kitartása az ívóhelyéig megdöbbentő. Képes akár több mint 1000 kilométert árral szemben úszni, táplálkozás nélkül, csak a szaglására hagyatkozva.
Itt piraya -ként van megnevezve az a bizonyos dél-amerikai ragadozó halfajta, amely elnevezés nekem sokkal jobban tetszett, mint a piranha. Ezek pár perc alatt csontvázzá zabálnak egy disznót.
A cápáról szóló részt egy ültő helyedben végig olvasod, mert nem lehet letenni, annyira vérpezsdítő. Főleg a tigriscápa szerepel, de a kék, vagy a pörölyfejű is.
A farkashal története a polippal való szomszédságával, szokatlan beszámoló.
A kardhalak viszonylag keveset szerepelnek történetekben, pedig természetfilmekben többször is láttam. De ott egyáltalán nem voltak ilyen támadóak, mint ebben a könyvben le van írva.
A kardszárnyú delfin sok filmben is szerepel, érdekes, hogy akváriumokban betanítva, hogy megszelídül. A tengeri történetek szerint a legkülönbözőbb állatoknak nekitámad, a bálnáknak is.
Nílusi krokodilról szóló epizódokban meghökkentő az a rész, amikor a lelőtt vízilóért a krokodilok és az oroszlánok is harcba szállnak.


Fogakkal és karmokkal könyv, nílusi krokodil

Az ámbrás cet igazi ragadozó bálna, amelyet szintén évszázadok óta vadásznak. Sokszor összecsap más tengeri ragadozókkal is, például a polippal.
Az elektromos angolna áramfejlesztő képessége lenyűgöző. Képes akár a nagyobb emlősöket is mozgásképtelenné tenni, vagy elpusztítani az áramütéseivel.
A síkos angolna akár 5-6000 kilométert képes úszni az édesvizű folyókból a Sargasso-tengerbe ívni.
A polipról szóló izgalmas történeteket olvashatunk az utolsó fejezetben.

A vizek ragadozóiról egy vastag könyvet is írt dr. Jékely Endre. Ezt valaha régen olvastam, de nekem nincs meg, arra viszont emlékszem, hogy nagyon érdekes volt.


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn 2019.11.13. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.


Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés