2020. június 15., hétfő

Tarzan a fenevadak élén - bemutatás, ajánló, értékelés

Tarzan a fenevadak élén - bemutatás, ajánló, értékelés

Tarzan a fenevadak élén bemutatás, ajánló, értékelés



Edgar Rice Burroughs Tarzan a fenevadak élén című műve az All-Story Cavalier magazinban jelent meg folytatásokban, 1914-ben. 1916-ban adták ki könyv formájában is. A könyv a Tarzan visszatér című regény eseményei után 2 évvel játszódik.
Ezt a művet egy hónap alatt írta meg a szerző, és az említett magazinban 5 részben jelent meg. A regényváltozat hosszabb, mivel a folyóiratban megjelent részek együtt is vékonyak lettek volna, ezért Burroughsnak kissé bővítenie kellett. A mű részletes történetét – spoiler nélkül – itt olvashatod el.



Tarzan a fenevadak élén bemutatás, ajánló, könyvértékelés


Az előző regényből megismert Rokov minden bizonnyal a bűnözők mestere, már ami a minél csavarosabb bűntények kieszelését jelenti. A történet viszont Edgar Rice Burroughs zsenialitását fémjelezi, hiszen az ördögi terv miatt a dzsungel ura ismét elemében érezheti magát. Mivel csecsemő fiát elrabolják, kénytelen cselekedni, s ennek során ismét a fekete kontinensre jut.
Itt megjegyzem, amilyen rajzzal megjelenítették az említett magazin fedőlapján, az valami borzalom. A párduc úgy néz ki, mint egy nőstény oroszlán, a majomember pedig abban a test nagy részét eltakaró ősember ruhában kész vicc. (Nem az alább bemutatott képekre gondolok, ezek még elmennek.) Fazekas Attila kiváló rajzai mellett a régiek elbújhatnak.
Igaz, Burroughs „festette le” Sitát, a párducot vörösesbarna színűnek (később már sárgásbarnának), amivel nem tudom mire gondolt, mivel Afrikában a leopárd a párduc. Bár itt még az antilopot is őznek írja, és bölénynek nevezi a bivalyt. Afrika őserdei részeiben a vörös bivaly honos. 


Korabeli illusztrációk Tarzanról a fenevadak élén
Korabeli illusztrációk Tarzanról a fenevadak élén

 
Amúgy míg a régi illusztrációk némelyike szörnyű a megjelenéseknél, a modernebbek káprázatosak. Sitát hol pettyes leopárdnak, hol fekete párducnak rajzolták, pedig utóbbi altípus inkább Indiára jellemző. Az Erbzine oldalon néhány kép megtekinthető közülük.
A dzsungelsziget kissé merész feltételezésnek tűnik a tekintetben, hogy ennyiféle állat élne rajta. Különösen oroszlánnak nincs ott keresnivalója. A nagy, emberszabású majmok közül a dzsungeltörténetekből megismert Taug -ra emlékeztetett a többinél eszesebb Akut.
Itt jelenik meg először Mugambi, az atléta termetű, kiváló, fekete harcos. A nagy majmokkal, a párduccal és a feketével pedig kialakul Tarzan eddigi legelképesztőbb serege, a rettegett csapat. Ez a regény „leggyönyörűbb” része, mindig is imádtam. Felejthetetlen szórakozás volt olvasni, ahogy a félelmetes csapat a legvadabb bennszülötteket is megrémítette.
Az első könyv óta időnként felbukkannak a rosszindulatú kannibálok. Azt viszont sehogyan sem értettem, hogy a majmokat miért nem tudta rávenni, megszabadítsák a kötelékeitől, amikor fogságba esett a dzsungel ura. Még Akut sem, pedig a „majmok nyelvén” kommunikáltak.
Itt fordul először elő, hogy Tarzan olyan messzire keveredik, az esőzések és az idegen hely miatt azt sem tudja, hol van. Márpedig ez még a távoli Pal-ul-don földjén sem történik meg vele. Az író itt még azt hitte, hogy az őserdőben hiénák és oroszlánok szaladgálnak, de emellett szemet hunyhatunk a történet érdekfeszítő volta miatt.


Tarzan a fenevadak élén dzsungel


Eme regényben fordul elő először (s utoljára), hogy Tarzant elragadja egy krokodil. A fináléhoz közeledve olyan gyorsan váltakoznak az események és a szerencse-balszerencse, hogy az ember nem győzi kapkodni a fejét. Hiába no, Burroughs mester ebben volt verhetetlen mindig is, ezért szerepel több regénye nálam a kalandregények Top listában.
A Tarzan a fenevadak élén a sorozat rövidebb regényei közé tartozik, így nincs is benne pillanatnyi unalmas rész sem. Sita, a párduc itt a jó oldalon áll a dzsungel fiának ügyes átnevelő módszere által, amit legközelebb már csak Jad-bal-ja, az aranyszőrű oroszlán által élvezhetünk újra, több évtizeddel később.
Valószínűleg a dzsungelszigeten történő végső kaland lehetett, amit utólag írt a szerző, és nem szerepelt még a magazinban. Az itt feltűnő új gazfickók igencsak emlékeztettek a Tarzan és a hajótöröttek regény alakjaira. Ezen történet után azonban sok éven át nem hallunk a dzsungel uráról.

Értékelés (saját tetszési indexem)
7.5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)

Folytatás: Tarzan fia

A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn 2020.06.15. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés