2020. augusztus 24., hétfő

Tarzan és az örök élet könyvajánló, könyvértékelés

 

Tarzan és az örök élet könyvajánló, könyvértékelés

 

 

Edgar Rice Burroughs Tarzan és az örök élet című regénye a Tarzan és az oroszlánember -t követő történet (s nem a párducembereset, hiába adták azt ki könyvben később). 1935 októberétől 1936 márciusáig az amerikai The Blue Book Magazinban jelent meg hat részben, majd az író saját kiadójánál nyomtatták ki könyv alakban is. A történetének alapját röviden itt olvashatod el.




Tarzan és az örök élet bemutatás, könyvértékelés


A legnagyszerűbb, hogy hosszú idő után ismét viszontláthatjuk Jane -t. De nem csak őt, hanem a Tarzan visszatér regényből megismert barátnőjét, Hazel Strong -ot is. Csakhogy az író úgy beszél róluk, mintha még mindig a 20-as éveikben járnának, és Hazel most ment volna feleségül Tenningtonhoz. Pedig ama események óta több mint két évtized telt el. Amikor egy kérdésre Hazel azt válaszolja, hogy csak szívében járt Afrikában, megint csak elképedtem. Mi van, Burroughs elfelejtette mit írt a második könyvben?

De a lényeg, hogy ismét a dzsungelben vagyunk, ahol adott egy hercegi szinthez tartozó házaspár, egy-egy nő és férfi szolga, egy pilóta, és Jane. Alexis herceg és Sobrov hercegnő mindketten végtelenül elkényeztetettek, és nem élnének túl egy napot sem, nemcsak a természetben, hanem a szolgáik segítsége nélkül, egyedül. Kettejük közt csupán annyi a különbség – ha nem számítjuk, hogy a hölgy jóval idősebb párjánál – hogy Alexis nemcsak önközpontú, de tisztán önös érdekei vezérlik.

 

Az örök élet dzsungele
 

 

Tibbs, az inas, nem képes átlépni inas programja határait, Annette kedves, de nem a dzsungelbe való, Brown, a pilóta sokkal gyakorlatiasabb náluk. Ő egy kicsit emlékeztetett Danny karakterére a diadalmas -ból, bár nem olyan humoros. Tarzan pedig a kavurukat keresi, akik fehér bőrűek és rendszeresen bennszülött lányokat rabolnak. Mivel Muviro, a vazirik főnöke lányát is elrabolták, több szálon is motiválva vannak.

Jane itt hasonlóan talpraesett, mint amikor Pal-ul-don dzsungeleiben egyedül fenntartotta magát. A pilóta és Annette kölcsönös vonzódása igazán aranyos. Burroughs ez idő tájt még nem szabadult azon hiedelmétől, mely szerint Afrika esőerdeiben oroszlánok kóborolnak magányosan. Egyébként ezt a butaságot a filmek egy részében is átvették. Mielőtt elfelejteném, muszáj megemlíteni, hogy ezúttal Nkima, a dzsungel urának hű majom barátja is szerelmi kalandba bonyolódik.

Itt végre ismét több szerep jut a vaziriknek és hosszabb ideig lehetünk velük. A kis társaság rejtélyes gyilkosság körüli esete az egyik késői Tarzan könyvben szereplő dzsungelgyilkosságokat juttatta eszembe. Nem igazán tudtam mire vélni ha a kavuruk földje az őserdő mélyén van – bár nyitottabb területen – miért beszélnek esős és száraz évszakról.

Kavandavanda, a kavuruk vezére tipikusan eme sorozatban megszokott negatív vezetők jellemvonásaival rendelkezik. Ő is, mint egyik embere, egyből fellángolt a dzsungel ura felesége iránt. Mint említettem, a kötetben Jane -ről többször is úgy esik szó, mintha csupán a húszas éveiben járna, pedig az egyik hivatalos oldalon 47 -nek írják eme történet idején. Ami persze semmit sem jelent, mivel a negyvenes évek még mindig nagyon fiatal kor. Azt is olvastam, hogy Burroughs írására a Salamon király kincse írója elbeszélésmódja is hatással volt.

 

A kavuruk földje
 

 

A Tarzan és az örök élet regény végig egyenletesen jó és szórakoztató. Kár, hogy a végén nincs igazán tetőpont. A kavuruk féltek a halál utáni világból visszatérő emberektől. Az író kicsit gyorsan befejezte, és azóta sem tudom, hogyan kerültek oda ezek a fehér emberek, a kavuruk, és mit keresett ott a két pilóta. Viszont választ kapunk arra, Tarzan (és néhány társa) mitől maradt olyan sokáig fiatal. Ugyanis amit a Mars uránál kevésbé kellett magyarázni, itt annál inkább.

Ahhoz, hogy Jane ilyen fontos (és vezető) szerepet játszott a regényben, köze lehetett Edgar Rice Burroughs magánéletének is. Mivel válófélben volt, és egy új (sokkal fiatalabb) nőt ismert meg, aki nagy hatással bírt rá. Az örök élet elixírjéből Nkima, a kicsi majom is kapott. De például a majomember fia, Korak, és az ő családja kimaradt ebből? Igaz, csak 6 kapszulát tudtak elhozni...



Értékelés (saját tetszési indexem)

7

(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)



Folytatás: Tarzan a nagyszerű



A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn 2020.08.24. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.



Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés