2020. szeptember 1., kedd

Franz Bardon – Frabato életrajz könyvajánló, értékelés

Franz Bardon – Frabato életrajz könyvajánló, értékelés

 

Franz Bardon Frabato című önéletrajzi művét titkárnője és tanítványa, Otti Votavova rögzítette, és 1958-ban adták ki először. A történet alapját Franz Bardon elmondása szolgáltatta, melyet titkárnőjével közölt, aki később saját információi birtokában bővítette és írta meg teljes regénnyé.



Kicsoda Franz Bardon?


Franz Bardon – aki művésznévként a Frabato nevet használta – 1909 decemberében született a ma Opava – nak nevezett településen, mely most Csehország része. A hermetikus tudományok beavatottjaként előadóként lépett fel Németországban, az 1920-as évek végétől, majd később Csehszlovákiában.

Később hivatalosan természetgyógyászként tevékenykedett, meglehetősen sikeresen. Hitler egyszer elfogatta, és rá akarta venni képességeinek az ő szolgálatába állítására, de ellenállt, ezért koncentrációs táborba került. A háború után gyógyítóként igen sikeres volt, amit más orvosok irigykedve néztek, ezért különféle koholt vádakkal elérték, hogy letartóztassák. Fogsága alatt hasnyálmirigy-gyulladásban hunyt el 1958-ban, amihez megtagadták számára a gyógyszereket.

Ennyit a külső történelemről. Valójában Franz Bardon egy magas beavatott, aki élete során küldetést hajtott végre. Ennek csúcspontjaként jelentek meg Az igazi beavatás útja (1956), A mágikus idézés (1956), és Az igazi kabbala (1957) című művei. Tudásáról és életéről eme önéletrajzi regényből tudhatunk meg többet, de legyünk tisztában vele, a könyvet nem ő írta, bár lényege igaz, a részleteket Otti Votavova dolgozta ki.


Kicsoda Franz Bardon?


Ebben az életében az általa viselt testbe csak annak 14 éves korától költözött. Ugyanis a fiú apjának szüksége volt egy szellemi vezetőre, így vállalta azt, ezzel együtt a testhez tartozó lélek karmáját is. Ez volt az oka, hogy annyi megpróbáltatáson ment keresztül. A világháború idején a 99-es fekete páhollyal kellett volna együttműködnie, melynek Hitler is tagja volt, és ezt utasította el.

Míg az időtájt az okkult tudományokat is felhasználó nácik kínozták, később a materialista kommunisták támadták, sarlatánsággal, és illegális gyógyszerkészítmények előállításával vádolva.



Otti Votavova, Franz Bardon – Frabato regény tartalom, történet


Frabato rendszeresen tart előadásokat Németországban, melynek során mágikus képességeit mutatja be a nézőknek, vagy a nézők által. Előadásai nagyon népszerűek, de egyben felkeltik a figyelmet, és a F.O.G.C. páholy szeretné a tagjai közt tudni. Eme szervezet titkos volt, és a tagok fekete mágiát használtak világbeli céljaik eléréséhez.

Frabato átlátott rajtuk és elutasította a meghívást, amivel kivívta a páholy nagymestere rosszallását. Komoly erőket vetnek be ellene, hogy elpusztítsák, azonban őt védi egy szellemi rend, a Fény Testvéreinek hatása. Ennek ellenére mindent megpróbálnak, s végül menekülni kényszerül.



Franz Bardon – Frabato, a mágus, önéletrajzi regény értékelés, jellemzés, kritika


Ennek a könyvnek egyetlen hibája van, hogy túl rövid. Annyira olvasatja magát, hogy nem lehet abbahagyni, és igazi hiányérzete van az embernek, amiért hamar vége van. Számos spirituális témát érint a mágikus praktikáktól a halál utáni életig. Franz Bardon – azaz Frabato – személyiségét gyorsan meg lehet kedvelni.

Az ellenpólusa a könyv első felében a F.O.G.C. páholy nagymestere, aki Bardonnal ellentétben mindent a saját személyes érdekében tesz. Sajnos ez és hasonló titkos, sötét szervezetek többen léteztek abban az időben, s szerepük közrejátszott a szörnyű események létrejöttében, melyek a háborúkhoz vezettek.

Számomra valami elképesztően szánalmas a nagymester viselkedése, aki ahelyett, hogy visszalépne, mindent megpróbál, hogy bosszút álljon Frabatón. Ehhez még a saját jövőjét is képes feláldozni, sőt a lelkét! De akkor mi értelme az egésznek? Innen is látszik, hogy a sötét úton járók nem a maguk urai.

De a páholy tagjai is mennyire mélyen a vágyaiknak, szenvedélyeiknek élő emberek, hogy vállalják a tagsággal járó veszélyeket is... Mint például az évenkénti sorshúzás, amely valamelyikük feláldozásával jár. Sajnos ebben a korban már nagyon látszott, hogy óriási mértékben eluralkodik a tudományon majd a materializmus, s többek közt ezért is tudnak titokban sötét mágiákat űzni egyesek, mivel hivatalosan nem ismerik el a létét.

Frabato sok képessége és tanítása például a ciprusi mágus történeteiben is fellelhető. Érdekes, hogy sok mágikus formula, jelenség és lény ma már csak a fantasy részét képezi, mivel azt hiszik, ezek csak kitalációk. A könyvbeli professzor megismertetése sok szokatlan jelenséggel nagyon szórakoztató és tanulságos.

Elisabeth Haich híres könyvében is szó esik egy bizonyos szellemi testvériségről, amely egyidős a Földdel. Itt a Fény Testvériségének nevezett szellemi szervezet jelenik meg, melynek Frabato is tagja. Ennek a bemutatása kétségkívül a könyv egyik legérdekfeszítőbb része.


A Fény Testvérisége



Fény Testvériségével való találkozáskor a fejlődéssel kapcsolatban van egy hatalmas marhaság, és ezt például a Seth könyvek is megerősítenék. Mi az, hogy a „végén” lehetőség van az isteniségben való teljes feloldódásra, ami egyenlő az egyéniség teljes elvesztésével? Akkor mi végre is lett volna az egész? Végigszenvedni a fejlődés összes létráját, s jutalmul elveszteni a megszerzett tudatosságot? A tudatosságot éppen az egyéni Én okozza, ezért itt van egy nagy félreértés.

Az új megbízatással kapcsolatban több kérdés is felmerült bennem. Miért nem akarta vállalni sem Frabato, sem a többi magasan fejlett szellem, hogy a felsőbb tudást nyilvánosságra hozza az emberek számára? Valamint miért úgy beszélt róla a legfelsőbb szellemi vezető – Urgaya – mint olyasmiről, amit eddig még nem osztottak meg az emberiséggel?

Ha nem is szó szerint, de a magasabb szellemi tudatossághoz vezető utat már kezdetektől fogva hozzáférhetővé tették az arra érettek számára, gondoljunk csak az egyiptomi időkre. Az viszont igaz, hogy a nagy nyilvánosság számára ezen tudások csak később váltak elérhetővé. De már az is megtörtént, elég, ha például Rudolf Steiner magasabb világokhoz vezető szellemi útmutatásait vesszük alapul.

Innentől fogva már rövid történet marad, amely megegyezik azzal, amit Franz Bardon életéről tudunk. Igazából nincs a regény végén tetőpont, hiszen, ha élvezetes történet formájában is, de mégiscsak életrajz. Említés történik arról, hogy ugyanaz a szellem, aki ezen életében Franz Bardon volt, jelent meg más neves spirituális tudású személyiségek alakjában is, mint például Saint Germain gróf. A szerkesztő jegyzete szerint ugyanezt Szepes Mária is megerősítette A vörös oroszlán 2000-es, svájci kiadásának utószavában.



Értékelés (saját tetszési indexem)

8

(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)



A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn 2020.09.01. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.


Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés