2020. november 27., péntek

Maitreyi – Bengáli éjszaka könyv ajánló értékelő, kritika

Maitreyi – Bengáli éjszaka könyv ajánló értékelő, kritika

 

 

Maitreyi – Bengáli éjszaka könyv Mircea Eliade romantikus regénye, mely 1933 -ban jelent meg. A műfaja inkább romantikus dráma, de sem nem erotikus, még kevésbé kaland, mint ahogy egyes helyeken írják. A történet alapja a román író Kalkuttai éveiben történtek.Maitreyi - Bengáli éjszaka könyv tartalom, történet


Allan, az angol ifjú Indiában dolgozik. 24 éves, és barátaival együtt többször vesz részt összejöveteleken, mulatságokon. Az indiai mérnök, Sen alkalmazza őt. De időközben máshol, a munszun időszak alatt kap munkát, s maláriát kap, ami miatt hosszú kezelésre szorul.

Később a mérnök családjának házában élhet, ahol a szép Maitreyi ejti rabul gondolatait. Nyelvekre tanítják egymást, majd a sok együttlét más témákat is felvet, és egyre jobban érzik magukat egymás társaságában. A mérnök és a másik lánya különböző betegségei bonyolítják a helyzetet.

Allan egyre mélyebbre merül az indiai életbe, megtanul bengáli nyelven, és egyre komfortosabban érzi magát ebben a világban. Lelkülete is változik és régi európai barátai nem értik, miért vonzódik az általuk kevésbé nagyra tartott kultúrához.
Mircea Eliade Maitreyi könyv ajánló, értékelő


Mircea Eliade Bengáli éjszaka romantikus könyve által ismét Indiába kerültem, ahol ha jól emlékszem, legutóbb Phileas Fog kalandjai során jártam. Mindjárt szembeötlött, hogy egyes szám első személyben íródott a történet, ezt először mindig szoknom kell.

Az írótól A jóga című, vastag összefoglaló könyv volt meg, s nem is tudtam, hogy irodalmi művei is vannak. A Bengáli éjszaka könyv elején van valami történet, többé-kevésbé érdekesnek is ígérkezik, később azonban egészen eltűnik. Hosszabb ideig naplószerű esemény felsorolások vannak, s hiába vártam, hogy történjen valami.

 

 

Bengáli éjszaka könyv tartalom, történet

 

Viszont az indiai légkör, s hangulat eszembe idézte a Paul Brunton könyveket, mint az India titkai, vagy A Himalája titkai. Az egész naplószerű, bár mivel valóságos, nem is írhatta meg másképp, ha nem akart hazudni. Nagyon sokáig tart mire a főszereplők közel érnek egymáshoz, s még ekkor is sok rejtély van az indiai család körül.

Maireyi elég különlegesnek tűnt, s sokkal szabadabb viselkedésű, mint általában a hazájabeli nők. Felüdítő volt, amikor végre kikocsikáztak a családjával a természetbe, vagy parkokba néhány helyre. Akkor kis ideig a Jékely Endre vadászkalandos könyvében lefestett, izgalmas indiai dzsungelt éreztem.

Hitbeli dolgok is felmerültek, ámde külsődleges okokból. Ami az egyik vallásról a másikra való áttérést illeti, részemről kész őrültségnek tartom. Mert mi a vallás? Hitbeli kapcsolat a szellemvilággal. Vagyis egy eszköz, közvetítő. Nem a vallás a fontos, hanem a szellemvilág. Elég szomorú, hogy egyes vallási előírások a mindennapi életet szinte törvényszerűen beszabályozzák. Tudati szempontból ez kényszer, és nem tapasztalaton alapuló, valós fejlődés.

Amit Maitreyi mondott Allan -nek odakint mintegy eljegyzési szövegként, az káprázatosan szép volt. A húgával, Chabuval történtek pedig roppant drámai. Viszont innentől legalább beindultak az események, még ha túl is voltunk már a regény felén. A mérnök nem múló betegsége is furcsa.
Bengáli éjszaka romantikus könyv kritika


Nem tudom miért jelölik meg a Maitreyi - Bengáli éjszaka könyvet több helyen erotikus regénynek. Ennél A viking asszonya tízszer erősebb egy-két jelenetet tekintve, de az sem arról szól. Mindenesetre nem igazán értettem a fiatalok gondolkodásmódját, hogy mit akarnak kihozni a helyzetből. A környezet – Maitreyi családja – pedig elég sablonosnak, hagyománykövetőnek tűnt.

A főszereplők hibát követtek el azzal, hogy titokban kezdték és tartották a kapcsolatukat. Bár lehet, hogy másképp nem is engedték volna meg nekik. Az indiai szülők pedig roppant vaskalaposan álltak hozzá. Mert egy dolog helytelenül cselekedni és egy másik szerelmeseket örökre szétszakítani. Utóbbi szerintem a nagyobb bűn, hiszen a lélek és szellem személyes megnyilvánulásának legtisztább részét kell megtagadniuk.

Egyáltalán milyen jogon döntik el mások, hogy kik kelhetnek egybe és nem? A szülőknek sincs joguk meghatározni gyermekük sorsát, sem jövendőbelijét. Ők önálló egyéniségek. Allan napokig tartó gyaloglása az indiai utakon kísértetiesen hasonlított David Copperfield útjára, amikor Londonból a nagynénjéhez tartott gyalog.

Ugyanaz a magány lebegett a levegőben – bár más okból – viszont itt nem volt úti cél. Hatalmasat fordult a Maitreyi regény, innentől inkább drámai lett. Később a hegyi környezet, az elvonultság egyre inkább a már említett Paul Brunton művek viliágához állt közel. Azzal a különbséggel, hogy Allan nem meditált, s nem vonzódott a misztikus megismeréshez.

 

Mircea Eliade Maitreyi könyv értekelő, kritika

 

A fehér nő megjelenése kissé más megvilágításba helyezte a Bengáli éjszaka könyv által közvetített világszemléletet. Érdekes volt, ahogyan az Abszolútumot kereste, bár szerintem főképp csalódásai miatt, de szüksége volt további világi tapasztalatokra.

A regény vége kész lelki ámokfutás, minden értelem nélkül. Valamilyen megoldás lehetett volna, de Allan nem bírt szembeszállni a mások által neki szabott sorssal. Zavaró volt, ahogyan az európaiak lenézik a helyieket. A szerző Geutrie -val való kapcsolata számomra menekülésnek tűnt
Maitreyi Devi élete, a Bengáli éjszaka könyv főszereplője


Maitreyi Devi később ismertté vált mint költő. Már 16 éves korában megjelent első műve, melyhez az ebben a regényben is gyakran emlegetett Rabindranath Tagore írt előszavat.

Csak a múlt század 70-es éveiben ismerte meg Mircea Eliade könyvét, amelyen felháborodik. Nem tetszett neki, hogy nyilvánossá tették a nevét, míg Eliade csupán Allan -ként szerepelt. Válaszul írt egy saját regényt 1974 -ben, melyben sok mindent egészen másképpen ábrázol.

Romániában is járt egy írói meghívásra, ahol a könyv szerzőjének családját meglátogatta. Az idős Eliade -t is felkereste, aki már vakon élt Chicagóban, s kifejezte egyet nem értését a könyvvel kapcsolatban.


Értékelés (saját tetszési indexem)

5.5

(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)
A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn 2020.11.27. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!

 

 

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés