2020. november 29., vasárnap

Maradona élete könyv ajánló, Szabó Sándor életrajzi műve

 

Maradona élete könyv ajánló, Szabó Sándor életrajzi műve

 

Maradona élete könyv több is van, az első Magyarországon, magyar szerző tollából az 1989 -es, Szabó Sándor: Maradona című életrajz volt. A Hungária Sport kiadásában jelent meg.
Maradona élete könyv 1989


Miután 1989 óta megvan családunknak ez a könyv, régóta terveztem, hogy írok róla egy beszámolót, de sosem jutottam el oda. Bár ez is olyan érdekes, mint más sport és életrajz művek, nem olvastam annyiszor, mint például a testépítő könyveket. Ama szomorú esemény kapcsán, hogy a futballisten oly hirtelen távozott a másik világba, most mégis rászántam magam.

Ugyan a Szabó Sándor Maradona könyv csupán élete első felét mutatja be, mégis a legfényesebb részét, amikor labdarúgóként a csúcson volt. Számos részletre emlékeztem még, noha több évtizede nem olvastam újra. Különösen a Pelével való 1979 -es találkozás maradt meg bennem. Ott minden idők legjobb brazil futballistája kiváló tanácsokkal látta el őt.

Sajnos az isteni Diego nem mindet fogadta meg. Különösen ami az ötödiket illeti, hogy vigyázzon a testére, a tiltott dolgok (ital, kábítószer, dopping, stb.) ne csábítsák el. Azonban – mint oly sok sztár – Maradona sem tudta olyan könnyen feldolgozni a sikert, s később mégis behódolt ezeknek. Karrierje első időszakában nem sokat lehetett látni Maradonát hazánkban, legfeljebb az akkoriban a Dunántúlon menőnek számító osztrák televízióban pillanthattam meg néha

Szabó Sándornak nem sikerült összehoznia egy találkát Diegóval, ez csak Dévényi Tibornak jött össze előtte. Neki is csak azért, mert az argentin mindig nagyra becsülte a gyermekeket, és igent mondott egy magyar gyermek kívánságának, ama nevezetes műsorból a 80-as években.
Szabó Sándor – Maradona könyv tartalom, ajánló


A Maradona könyv bemutatja a futballsztár életének főbb állomásait. Egészen a gyermekkornál kezdünk, s figyelemmel kísérhetjük, ahogy felfigyelnek rá, majd egyre magasabbra hág. Tudni kell, hogy ő már az 1978 -as, emlékezetes argentin világbajnokság előtt kerettag volt, de akkor még kimaradt a győztes csapatból, nem vett részt rajta.

Két évvel később azonban junior vb -t nyertek, és akkor már ő lett a torna legjobbja. Találkozott a nevezetes argentin előddel, Di Stefanóval is. De amire már én is leginkább emlékszem, az az 1982 -es időszaktól kezdődik. Ama év nem igazán volt sikeres számára, hiszen nem jött össze a házassága, és a futball vb is balul ütött ki.

 

Maradoona élete könyv, Diego és a labda

 

Akkor láttam először Diegót focizni, s hát éppen ellenünk, a magyar válogatott ellen, amelyet szépen el is vertek. De azon a világbajnokságon eléggé durván bántak vele a védők, ő ezt nem bírta, s meggondolatlansága miatt kiállítással végezte. Akkoriban még a kedd esti filmsorozatok volt a tévénézők egyik fő szórakozása, és a futball világbajnokság volt az egyik, amely ezt felülmúlta.

Szabó Sándor érdekes sztorikkal mutatja be a Barcelona labdarúgócsapatához való kerülését is. Maradona élete története eme két éve korántsem volt felhőtlen, a viharokat remek történetekkel ábrázolja a szerző. 1984 nyarán következik a váltás, amely az egyik legszebb időszakot hozza, a focista a Nápoly csapatába szerződik.
Maradona élete, 1986 -os vb, és Nápolyi sikerek


A fényes idők nem jöttek el azonnal, időre volt szükség, hogy valami történjen. Az 1989 -es Maradona élete könyv, Szabó Sándor tollából remekül bemutatja a nápolyi időszakot. Egy megjegyzés: szép kis melléksztori a könyvben, az olaszországi út, ahol a helyiek sztárként tekintették az akkori leghíresebb magyar játékost, Détári Lajost.

A Maradona könyv csodásan feleleveníti az 1986 -os mexikói vb eseményeit, természetesen a sztárral a középpontban. Számomra az az év csúcs volt, hiszen például a 80 -as évek legjobb filmjeiből a legtöbb kedvencet abban az esztendőben gyártották. A világbajnokság azóta is kedves emlékem, az egyik legnagyobb élmény volt abban az évben.

Még most is előttem van, ahogyan Maradona ama bizonyos felülmúlhatatlan gólt szerezte az angolok ellen. Az egy szuper vb volt, és akkor ért fel a futballista a sportág csúcsára. Szabó Sándor számos adatot is közöl az eseményről, különösen az argentin válogatottról.

Az 1987 – 89 közötti időszak szintén részletesen szemléltetve van a könyvben. Ez a sztár klubsikereiről szól. Maradona élete ekkor ragyogott a legjobban, 1987 -ben a Nápoly megnyerte az olasz bajnokságot. A nemzetközi kupaszereplésekről is alapos tájékoztatót kapunk.

 

Boca Juniors szurkolók, Maradona argentin csapata
Boca Juniors szurkolók, Maradona argentin csapata

 

Az újabb csúcs 1989 volt, amikor a Nápoly – a német Stuttgart cspata ellenében – elhódította az UEFA kupa trófeáját. Akkoriban még két mérkőzés döntött a győztesről, és az elsőt 2 -1 -re nyerték az olaszok, Stuttgartban pedig 3 -3 -ra végeztek. Erről szintén remek beszámolót olvashatunk.

A későbbiekben szó esik Maradona sérüléseiről, valamint számos más eseményről, például lehetséges átigazolásáról. Akkoriban a francia Bernard Tapie – aki évekkel később a Marseille csapatát tulajdonosként a BEK győzelemig „futtatta” – nagyon szerette volna megszerezni.

Még több más részletet is olvashatunk a Maradona könyvben Argentínáról, a focista családjáról és egyebekről. Azonban eme könyv 1989 -ben került kiadásra, így az életút itt félbeszakad. A hanyatló időszakot már más művek mutatják be.
A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn 2020.11.29. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!

 

 

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés