2021. október 15., péntek

Először a profitot könyv bemutatás, ajánló, lényege

 

Először a profitot könyv bemutatás, ajánló, lényege

 

 

Először a profitot könyv Mike Michalowicz üzleti sikerkönyve, mely 2014-ben jelent meg először, majd 2017-ben az újradolgozott változat. Magyarországon 2021-ben adták ki.

Mike Michalowicz amerikai cégtulajdonos, üzleti előadó és sikeres szerző. 1996-tól kezdve több cége volt, tv műsort is vezetett, és később több sikeres üzleti könyvet írt. Ezzel a könyvvel számos üzlettulajdonos életét változtatta meg, akik alkalmazták a módszerét.



Először a profitot könyv bemutatás



Mike Michalowicz a saját példáján meséli el, hogy régebben az egójának engedve arra törekedett, hogy egyre nagyobb cégeket építsen, de végül legtöbbször bukott rajta. Sok olyan vállalkozó és cég van, akik beleesnek a könnyű felemelkedés zsákutcáiba, és csak akkor tudnak ismét eredményessé válni, amikor valaki bevezeti őket az iskolán és közhiedelmeken túli tudás rejtelmeibe.

Az első nagy tanulság számomra, amit magam is látok a környezetemben, gyermekkorom óta, a következő. Vannak emberek, akiket élelmesnek neveznek, ezzel-azzal foglalkoznak, szinte bármit megcsinálnak. A szerző a falevélgyűjtő esetén keresztül mutatja be. Ezek az emberek sok munkát szereznek maguknak, de ezzel együtt több idejük elmegy és több költségük is lesz.

Annak idején – amikor még először kaptam fizetést – és azt készpénzben adták, mert átutalás nem volt, különböző borítékokban gyűjtöttem. Egyikben takarékoskodtam, a másikakba különböző céllal tettem félre, megint másikba a rendszeres költségekre. Ez a rendszer kicsit másként, már hasonlított arra, ami az Először a profitot könyvben van.

Ez még akkor is érvényes, ha nincs céged, mint magánember is először magadnak kellene félretenned, mielőtt kifizetsz mindent. A legtöbben fordítva csinálják, és a végére semmi sem marad, amit félre tehetnének. A Mike Michalowicz Először a profitot könyv azt mutatja be, hogy a hagyományos rendszerhez képest hogyan másképpen oszd el és kezeld a pénzt a vállalkozásodban.

Bár a könyv elsősorban cégvezetők számára készült, az alapelvek már vállalkozóként is hasznosak, sőt, egy alkalmazott is nyerhet ezzel a tudással. Az alapelvek harmonizálnak azokkal a tanácsokkal, melyeket a Kiyosaki könyvekben olvashatunk, pénzügyi téren.





Először a profitot könyv lényege



Az Először a profitot könyv lényege, hogy a vállalkozás/cég nyereséges legyen úgy, hogy ebből a tulajdonos és a cég is profitáljon. A hagyományos rendszer szerint a bevételek – kiadások = profit. Az először a profitot módszer szerint első a megfelelő elosztás (bevételek után), majd később jöhetnek a kiadások, s minden más.

Az egyik alapelv, hogy először kivesszük a profitot, (ami itt cég esetében 1% ajánlott), amit egy olyan számlára kell helyezni, ami nem (könnyen) hozzáférhető. Legyen külön tulajdonosi, adó és működési számla. A profit és az adó tartalék pedig egy másik banknál legyen „kísértésmentes számlán”. Vagyis 5 különböző számlát használj a működéshez egyazon banknál, plusz egy másik banknál nyitsz egy profit tartalék és adó tartalék számlát.

 

Mike Michalowicz Először a profitot könyv lényege

 

 

Ki kell alakítani egy fizetési ritmust, mint például a könyvben (Magyarországra) ajánlott 9. és 19. nap a hónapban. A működési költség pedig nem lehet több, mint ahány százalék arra van megállapítva. Az először a profitot módszer előnyei, hogy a profit folyamatosan növekszik, a költségek határértéken belül vannak szorítva, és a pénzügyi működési rendszer teljesen átlátható.

Amit eddig leírtam, az csupán vázlatos lényege a módszernek, hogy a gyakorlatban hogyan teheted ezt meg, lépésről-lépésre, a könyvben elolvashatod. A siker mítoszai közé tartozik, hogy valaki nagyon sok pénzt keres. De ez önmagában nem siker, amennyiben nagyok a költségei, csak az az, ha nagyobb mértékben növekszik a nyeresége, mint a kiadások. Ebben segít ez a rendszer.



Mike Michalowicz Először a profitot könyv ajánló

 

Az Először a profitot könyv rendszerének alkalmazása nagyban növeli a hatékonyságát a cégnek. Ugyanis kontroll alatt tartja a pénzáramlást, és elkerülhetőek a felesleges kiadások. Ez ugyanúgy felhasználható, ha valakinek egy gyára van, vagy „csak” online vállalkozás építésével foglalkozik.

Akik a hagyományos elszámolási módszerekhez ragaszkodnak, némi ellenérzéssel viseltethetnek iránta. Azonban kérdés, mi számít jobban? Megfeleljünk a hagyományos trendeknek, vagy nyereségesek legyünk? A könyvben Mike Michalowcz több tanulságos esetet is bemutat, amikor a tulajdonos kis híján csődbe ment, de az először a profitot módszer segítségével sikerült visszatornáznia magát.

A könyvben bemutatott profit növelő módszer összhangban áll a Gyorsítósáv a milliókhoz tanításaival is. A kettő együtt egész jó térkép a pénzügyek kezelésére. Mike Michalowicz a mű vége felé ugyanezeket az elveket bemutatja a magán számla és magánélet viszonylatában is. Vagyis nem kell cégvezetőnek lenned ahhoz, hogy hasznát lásd.

Ő is azt javasolja, amivel maximálisan egyetértek, hogy a nyereséged növekedésével együtt csak fokozatosan és óvatosan emeld az életszínvonalad. Ami azt jelenti, hogy ne költekezz feleslegesen, akkor sem, ha megtehetnéd. Ha felhalmozod a pénzt – miközben azért nem szűkölködsz – az elvezethet a teljes anyagi szabadság eléréséhez, ami az először a profitot lényege is.

A szerző a gyerekek számára kialakítható rendszert is megmutatja, amit szívvel ajánlok bárkinek, akinek családja van. Ahhoz is hozzásegít, hogy a pénzzel megfizethetetlen értékek egyike, az idő tényleg a tiéd legyen. Ugyanis az anyagi függetlenséghez közeledve nem kell olyan sokat azzal töltened, hogy elég pénzed legyen.

A könyv végén a szerző felsorolja a gyakran elkövetett hibákat, ez nagyon tanulságos. Majd egy részletes útmutatót is kapunk, pontosan hogyan csináljuk, mindennek tetejébe desszertként megkapjuk a válaszokat a leggyakoribb kérdésekre.

„...a nyereségesség titkos összetevője – ugyanazt csinálni többször, egyre jobb eredményekkel, egyre kisebb erőforrással.”
Mike Michalowicz



Ha tetszett, oszd meg másokkal is!



A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn 2021.10.15. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés