2021. december 2., csütörtök

Geréb László Búvár Kund regény tartalom, ajánló

Geréb László Búvár Kund regény tartalom, ajánló

 

 

 

Geréb László Búvár Kund regény 1951 -ben jelent meg először. Ez az ifjúsági történelmi mű, a főszereplő hőssé válását mutatja be. Búvár Kund, vagy Zotmund valóban élő magyar férfi volt, aki közreműködött 1051-1052 -ben, a németek elleni csatában.




Búvár Kund regény tartalom


Zotmund fia Búvár Kund története  a kis balatoni vidéken kezdődik. Amikor a németek megtámadják az országot, a falujabeliekkel elindul a seregbe. Egy küldetés által Veszprémbe és Fehérvárra is eljut. Előbbi helyen megismer egy szép leányt is, akit nem tud felejteni.

Fehérvár közelében barátságba kerül az Urosa nevű futárral, s miközben segít neki, többször megtréfálják és kirabolják a németeket. Ezért jutalmul kap valamit, és pozíciót is szerez Zotmund fia. Béla herceg méltányolja a teljesítményét.

A magyarok cselesen bánnak az ellenféllel, szemben nem állnak ki a jobban felfegyverzett sereggel, de fokozatosan gyengítik. Mivel nincs elég eleség, a németeknek lassanként gondjaik támadnak, hacsak nem megérkezik az utánpótlás. Nehéz lenne meggátolni, hogy eljussanak hozzá, de hősünknek van egy ötlete...




Geréb László Búvár Kund ajánló, vélemény


Ugyanazon a helyen találkozunk Kunddal, ahol a Tüskevár regény zajlik, illetve Fekete István Matulája a szerzővel együtt ügyködött állatok zsákmányul ejtésén. Az ifjú egyszerű legény, és a gondolkodása is, úszásban, halászatban, s harcban azonban igencsak leleményes.

 

Búvár Kund regény tartalom
 

Időnként igen humoros a Búvár Kund regény. A szőke leánnyal való első találkozásait nehéz nevetés nélkül megállni. A magyarok harcmodora ugyanolyan, mint őseiké. Próbáltam hasonlítani Attila és a hunok működéséhez, de sok idő eltelt azóta.

Nagyon okosan viselkedtek, hogy sosem szálltak szembe az erősebb és jobban felszerelt német sereggel, hanem mindig belekaptak, mint a harci kutya, és fokozatosan kikezdték a harci moráljukat. Kund püspökkel való találkozása is vicces volt, bár kissé szörnyű is.

Ugyanis a papok szavaiból kiviláglott a borzalmas elfogultság, és elvakultság. Az egyház ekkor már teljesen a világi uralmát védte, s ehhez igazította a tanításait. Így mondhatott akkora ökörségeket az egyházfi Kundnak. Az eredeti evangéliumi tanítások egészen másról szólnak, mint amit ezek beszélnek.

Bár inkább Mór püspök volt ilyen, Miklós püspök, akivel az úton az ifjú hosszasan elbeszélgetett, nyitottabb volt. Neki volt „élete”, mielőtt pappá lett, így nem is olyan csőlátó, és elítélő. De a történet eme csavarja oda volt visszavezethető, hogy Kund a szőke lány miatt hirtelen döntésekre ragadtatta el magát.

Körülbelül a Búvár Kund könyv közepe után történik az az esemény, amely miatt eme egyén olyan híressé vált. Utoljára Nicholas Berg Antarktisz menti hajó mentésénél voltam ennyit olvasmányban víz alatt. De az izgalmasabb is volt.



Búvár Kund regény ajánló, a tihanyi apátság alapítása


Később a félreértés miatti csata kész őrültségnek tűnt, nem is értem miért olyan hevesen csaptak bele, amikor már egyszer megegyeztek. Zotmund fia helyzete a szőke lánnyal éppen olyan, mint Öreg Csont és Kali Bwana viszonya ama dzsungel kalandregényben. Ezt ez első pillanattól fogva tudtam, már amikor megjelent a lengyel Vojtek, és főhősünk együtt látta őket.

Ama szokás meg, hogy egyik faluból másik faluba valaki nem házasodhat, csak elrabolhatja a leányt, mekkora butaság… Tényleg ilyen elmaradottak voltak? Hiszen így csak legyengülne a település, vérfrissítés nélkül. Amúgy szép kis események zajlottak ezután. Kund újra találkozása Miklós püspökkel nagyszerű, a szőke leány, Jadviga is jó humorú.

 

Búvár Kund könyv kritika

 

De mekkora pofátlan volt az egyház Lázár apát képviseletében! Kis híján a fél Dunántúlt kérte maguknak, csakis azzal volt elfoglalva, mit kapnak anyagiakban. Vagyis már akkor sem a túlvilágnak helyes cselekvés érdekelte őket, csak a vagyon harácsolása.

Szemtanúi lehetünk a tihanyi apátság alapításának. Meg jó pár humoros jelenetnek, mire Miklós püspöknek sikerül megírnia a papírokat a számtalan birtokról. Viszont itt az okiratban az 1055 -ös évet emlegetik, hát már több év eltelt volna a hajók elsüllyesztése óta? Persze, hogy nem. De Geréb László ezt az eseményt össze akarta kapcsolni ezzel a történettel.

Valóban tele van az alapító okirat magyar szavakkal is, mivel a püspök csak szótár által ismerte a latint. Szép kis vége van a Búvár Kund regénynek. A későbbi zavargások, harcok említése nem tetszett, de a főszereplők sorsa álomszerű, mint A kőszívű ember fiaiban Richárdéknak.



Értékelés (saját tetszési indexem)

6.5

(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)



Ha tetszett, oszd meg másokkal is!



A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn 2021.12.02. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés