2022. január 16., vasárnap

Wilbur Smith Elsötétült nap könyv kritika, értékelés

 

Wilbur Smith Elsötétült nap könyv kritika, értékelés

 

Wilbur Smith Elsötétült nap könyv 1965 -ben jelent meg. A történet az 1960-as évek eleji kongói krízis idején játszódik, és 1968 -ban meg is filmesítették. Ez volt az író második regénye, amelyet úgy írt, hogy előtte felmondta az állását, és egy lakókocsiba költözött.Wilbur Smith Elsötétült nap könyv tartalom


Bruce Curry Közép-Afrikában kapitány a zsoldosoknál, és egy mentési akcióhoz küldik a csapatával. Számos helybeli tag is hozzátartozik, akiket nehezebb fegyelmezni.

Az odaúton repülőgépes támadáson, gyilkosságon, veszélyes őserdőn, és hídon át kell haladniuk. Mindeközben még nagyobb a teher, amit magukban cipelnek. Bruce, és egyik társa, Mike is nyomasztó múltja elől menekülve vált zsoldossá. Közben társuk, Henry Wally egyre mélyebbre süllyed kegyetlenségben.

Velük van még André, a belga ifjonc, aki a legkevésbé sem férfias. Az őserdei településről számos helybélit kell elhozniuk a vonattal. De közben északról veszedelmes terrorista közeledik százfős csapatával. Ami még nagyobb baj, sürget az idő, és a csapaton belül támadnak komoly gondok...

Wilbur Smith Elsötétült nap könyv kritika, értékelésÉppen olvastam, hogy Wilbur Smith 2021 novemberében eltávozott a másik világba, ahonnan mindannyian érkeztünk. Még csak 88 éves volt, ami nagyon kevés ahhoz képest amennyit egy egészséges ember élhet, bár sokan ezt sem várják meg a Földön.

A főszereplő Bruce Curry, egy múltjában (s emberekben) csalódott, 30 éves férfiú. Társai Mike Haig, egykori sebész, aki szörnyű múltja elől menekülve lett zsoldos, Wally, akit leginkább csak saját maga érdekli, valamint a fiatal André. Meg kell még említenem Ruffy -t, a feketét, aki úgy hajít el egy embert, mint egy kavicsot, ő az afrikai társait irányította.

 

Wilbur Smith Elsötétült nap könyv tartalom

 

Wally, az anyagi élvezeteknél megrekedt fickó, azonnal elnyerte az ellenszenvem. Itt is többször emlegetve vannak a shifták, csak shoftként. Ők főleg a Tarzan könyvekben voltak jelen, például a 15. kötetben, melyben Danny Patrick és Jezabel szerepel.

Amit a feketék műveltek, amikor a határállomáshoz közeledtek, hogy felhergelték magukat, s majdnem teljesen felesleges ütközetet generáltak, őrület volt. Hogyan lehetnek ennyire eszetlen népség, mint némely ostobább, vérszomjas vadállat? Amikor a repülőgép támadt rájuk, meg elbújtak rettegve. Legalábbis először, mert végül megemberelték magukat.

Majd később a vérlázító események inkább felháborítóak. Alapból szörnyűnek tartom az emberölést, hát ha még gyermekgyilkosság… Ha ez az illető ismerné Edgar Cayce Akasha krónika történeteit, ezerszer meggondolta volna a tettét.

A településen új szereplők kerülnek a képbe, a fehér elöljáró és a felesége, valamint Shermaine, a fiatal lány, aki nemrég vesztette el férjét. Ráadásul még egy kórház is van beljebb a dzsungelben, melyet a felügyelő atya nem akar magára hagyni.

A regényen át is nagyon feszült volt a hangulat, szinte féltem mik fognak történni. Hendry itt már úgy viselkedett, hogy úgy éreztem maga az ördög, egyáltalán semmi emberi érzés nem volt benne, csak a saját vágya, a saját érdeke… Egyébként Andréval szemben is a megfélemlítő szerepét játszotta.

Mike Haignak sikerült meglepetést okoznia, minden oldalról. A kegyetlen shifták megérkezésekor történtek csak felborzolták az idegeimet. Nehéz elviselni, amint ártatlan embereket ölnek, agyonvágnak, vagy kínoznak. Olyan lények, akik kívülről embernek néznek ki, de lelkileg-szellemileg az állatoknál is alacsonyabban állnak.

Ennél a könyvnél már nagyon kibontakozik Wilbur Smith erőszak ábrázolásra való hajlama. Gyengébb idegzetű olvasóknak nem ajánlom, „sokk”, és nem tudom mennyire van köze a valósághoz. Kíváncsiságból elolvastam nagyjából a kongó helyszín történelmét. Itt (is) az értékes ásványok és drágakövek motiválták a beavatkozó külföldieket.

Egyébként szörnyű, min ment végig az az ország. Az ilyen lényeket, mint a regénybeli Moses tábornok, alvilági düh fűtheti. Annyira közveszélyes, hogy egyáltalán nem szabadna élőlények közé engedni. Itt is felbukkan egy leopárd, de ez a fekete párduc nem játszik akkora szerepet, mint a szerző másik művében, az Elefántsiratóban.

Az Elsötétült nap könyv durván világi, amolyan háborús-kommandós akcióregény. Wilbur Smith nem jól bánik az erotikával, itt (is) túlzottan belemegy a részletekbe, s ezzel elrontja az egészet. Amikor elkezdődött a rajtaütés akkor viszont csak azt vettem észre, hogy szokatlanul gyors a szívverésem, jobban izgalomba jöttem, mintha filmen látom.

Időnként visszatér egy lelki bontogatás, önmarcangolás a regényben, különösen Bruce, vagy Haig gondolatai közt. Mindegyik fickó egy számára megoldhatatlan probléma elől menekült a sötét Afrika közepébe, zsoldosként. Ruffy – a hatalmas fekete, aki szinte a gondolatait is érti Bruce -nak – üdítő jelenség volt közöttük, akinek nincsenek kételyei. A másik friss szellő pedig Shermaine.
Elsötétült nap vélemény, ajánló


Ruffy a sok védőruhában – amikor az őserdőbe mentek Bruce -szal – nagyon vicces látvány lehetett. Majd az utána következő jelenetek tiszta horror. Az emberi faj visszafejlődött törzsei azok, melyek más embereket elpusztítanak és élvezettel megesznek. Aztán Wilbur Smith gyors szexleírása megint nagyon zavaró, már a Vad igazság regényénél is leírtam, hogy mindent elront ezzel a leplezetlen érzékiséggel. Nem is értem azon a szűk helyen a kocsik védőtáborában hogyan tudták olyan közel másokhoz véghez vinni.

A „bennszülöttek” támadásánál a szerző ismét kiélhette horrorisztikus-szadisztikus leírási szenvedélyét. Később a hídon átkeléskor történtek lélegzetelállító volt. Wilbur Smith Elsötétült nap könyv történetével a végsőkig feszítette a húrt. Az egyszerű olvasó nincsen szokva ilyen mértékű idegfeszültséghez.

 

Elsötétült nap könyv kritika, vélemény

 

Bruce Curry is olyan, mint többnyire a szerző férfi főhősei, főként kolerikus jellemzőkkel bír, nagyon akaratos, és erős érzelmei vezetik. Ebben a regényben is bölényt írnak bivaly helyett és ez már a sokadik Afrikán játszódó történet, ahol ez történik. Egyszerűen nem tudom felfogni a fordítók miért nincsenek ennyire képben. Már óvodás koromban megtanultam, hogy Afrikában kafferbivaly – valamint az őserdőnél vörös bivaly – van, és nincsen bölény.

Majd egyszer bivaly szó következik, utána ismét bölény. Mi van, a fordító nem tudja mit csinál? Ekkora következetlenséget. Aztán Bruce elmegy Ruffyval, és otthagyja Shermaine -t a többiekkel és Wally Hendry -vel. Na ez volt a csúcs. Ilyen tényleg csak a mesében van. Ennyire ostoba senki sem lehet, hogy azzal a vadállattal hagyja. Plusz még a gyémántokat is.

A végjáték a szokásos, de persze egy pillanatra sem unalmas. A brutalitás most sem marad el. Mindenesetre jobb volt, mint mondjuk a Mogorva nyár, ami szintén nem rossz, de sok a szöveg. Itt viszont lényegre törő. A kongói harcok lényegét tekintve nem sokkal jutottam közelebb, de az Elsötétült nap könyv kemény, trópusi akcióregény, ami bedarálja az olvasót.Értékelés (saját tetszési indexem)

7

(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Ha tetszett, oszd meg másokkal is!A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn 2022.01.16. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés