2017. szeptember 17., vasárnap

Kalandregények, legjobb kalandkönyvek típusai, fajtái

Kalandregenyek, legjobb kalandkonyvek tipusai, fajtai


Kalandregények, legjobb kalandkönyvek típusai, fajtái



Kalandregények, kalandkönyvek azok a hosszabb történetek, amelyek egy vagy több kaland köré szerveződnek. A kalandregényeknek az idők során számos alváltozata alakult ki. Az ismertebbek mellett, sok szempont szerint osztályozhatjuk őket.




Az ebben a cikkben felsorolt kalandkönyvek fajtája nem teljes, további altípusokra oszthatóak. Itt főleg azokat vettem figyelembe, amelyekről már írtam ebben a blogban, így van mire hivatkoznom.



Kalandkönyvek típusai, fajtái



Ifjúsági kalandregények


Ifjúsági kalandregények mindazok a művek, amelyek a felnövekvő korosztályt, a gyermekkorból ifjúkorba serdülő emberkéket célozzák meg. Rengeteg ilyen kalandkönyv van, sokuk más típusokba is besorolható.

Itt a blogban is bemutattam jó néhányat, az egyik legjobb példa a Lassie hazatér.



Kalandkönyvek típusai - Történelmi kalandregények


Általában azokat a kalandregényeket soroljuk ide, amelyek a múltban – s sokszor valamilyen történelmi eseménnyel összefüggésben  - játszódnak. Az előzőhöz hasonlóan ilyen is rengeteg van.

Az ezen az oldalon bemutatottak közül talán az egyik legjobb példa a Sztrogof Mihály.
Ez ízig-vérig kalandregény, de történelmi korba ágyazva, és valóban megtörtént eseményekkel vegyítve.


Tengeri kalandregények


A tengeri kalandregények – nevükhöz méltóan, s a tengeri kalandfilmekhez hasonlóan – a tengereken, vagy óceánokon játszódó történetek. Ismét hatalmas számban megjelenő könyvek. Jó példa a Moby Dick, a fehér bálna.

Több alfaja is van, az egyik a kalózos kalandregények. Ebből is többet bemutattam, mint például a Vörös kalóz, A fekete kalóz.

Egy másik fajtája a szigetes-hajótöröttes kalandregény. Ezek ős klasszikusa a Robinson, de a Barlang a szigeten, A kék hegyek kincse, vagy a Hét tenger vándora mind ilyen. Ezekben az esetekben a főhősök hajótörést szenvednek és legtöbbször egy szigetre vetődnek.

Az összes hajótöröttes kalandregényt elolvashatod, ha a menüben az alműfajoknál a "hajótöröttes" -re kattintasz.



Kalandkönyvek fajtái - Dzsungel kalandregények


A dzsungel kalandregények – az elnevezésből adódóan, és a dzsungel kalandfilmekhez hasonlóan
dzsungelben játszódó kalandregények. A Tarzan könyvek többnyire ilyenek, de számos könyv játszódik ebben a környezetben. A blogban bemutatottak közül például Az aranybányák titka.



Indiános kalandregények


Az indiános kalandregényeknek se szeri, se száma, számos közülük ifjúsági regényként lett nagyon népszerű. A legnépszerűbbek közül James Fenimore Cooper ötrészes sorozatát említem meg, és Karl May Winnetou sorozatát. Mindkettő sorozat regényeiről rengeteg cikket írtam, megtalálod ezeket felül a menüpontoknál az írók nevére kattintva.



Egyéb kalandkönyv típusok


További kalandregény fajták a romantikus kalandregények, misztikus kalandregények, kincskeresős, expedíciós, és vadászati kalandregények. Utóbbira remek példa a Veszélyes szafári. Az akció-kalandregényekre pedig főleg a Wilbur Smith könyvek jó része remek példa (a menüben, vagy címkében kattintva a nevére megtalálod ezek ismertetőit).




Legjobb kalandregény írók, leghíresebb kalandregény szerzők



Itt számos szerzőt lehetne megemlíteni. Mivel nehéz lenne igazi statisztikát létrehozni olvasottság, eladások, ismertség alapján, csak azokról beszélhetek, akiknek műveit olvastam.
Jules Verne –t a legjobbak között tartják számon, néhány kalandkönyvét olvastam. Nem rossz, de nem kedvencem. Az első kalandregény szerző kedvencem mindenképpen James Fenimore Cooper volt. Őt követte Edgar Rice Burroughs, aki a Tarzan mellett más kalandtörténeteket is írt. Mindmáig felülmúlhatatlan kedvenc nálam.
Karl May –t csak viszonylag későn kezdtem olvasni, de megérte. Ő változatos, a világ majd minden táján játszódó kalandkönyveket írt, legtöbbször egyes szám első személyben. Emilio Salgarit is csak viszonylag későn fedeztem fel, amely könyvei magyar fordításban is megjelentek, azok tetszettek.
Az említett írókat nem véletlenül tettem külön menüpontba is a blogban, mert számtalan könyvüket ismertettem.
 
Kapcsolódó cikk: A 10 legjobb kalandregény




Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!




Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés