2016. július 12., kedd

Jean-Pierre Montcassen A fáraó lánya

Jean-Pierre Montcassen A fáraó lánya

 Jean-Pierre Montcassen A farao lanya
Jean-Pierre Montcassen A fáraó lánya című regénye 2004-ben jelent meg. Jean-Pierre Montcassen „eredeti neve” Cselenyák Imre, számos, az ókorban játszódó romantikus-kalandos regénnyel örvendeztette meg az olvasóközönséget a 2000-es évektől.

A fáraó lánya története, tartalma


Itauré különleges lány. Az ókori Egyiptomban élnek édesanyjával, szegényes körülmények között. Gyermekkorában több különleges eset történik vele. Egyszer beleesik egy gödörbe, ahol az ott lévő mérgeskígyó az ő foga által veszti életét, de nem emlékszik semmire. Máskor egy férfinak megjövendöli, hogy nagy szerencse éri, bár maga sem tudja, honnan tudja. A városban lakó jósnő is találkozik Itauréval, s elcsodálkozik képességein.


Hamarosan kiderül Itauré anyjának köze a fáraóhoz, és eléje járulnak. A lány neki is megjósol egy eseményt, s ettől kezdve többször behívatják az uralkodóhoz. Két éven át a főpapnő tanítja, majd legjobb barátnőjével, Menubbal együtt a palotába kerülnek. Csakhamar az uralkodóosztály kedvenceivé válnak szókimondásukkal és természetességükkel.

Jean-Pierre Montcassen A fáraó lánya kritikája, jellemzése


Kellemes kis könyv. Ami a legjobban tetszett benne, az a pozitív hangulata. Egy könyv, amely érzelmeket varázsol elő, szórakoztat és meg is nevettet. A történelemhez nem sok köze – ami nem is baj – de amúgy igazán Egyiptomban érezheti magát az ember.
Az uralkodóosztály elég vegyes és már messze van az eredeti „isten fiaitól” (ld.: Beavatás), de sok gyengeségük ellenére számos jó tulajdonságuk is van, személyektől függően. Időnként bosszantó volt, hogy Itauré annyira odavolt Hui hercegért, aki pedig semmibe vette. Az meg csak még zavaróbb, hogy féltestvérek voltak. A kicsit misztikus dolgok is tetszettek, bár a jóslást nem szeretem.
Mindent összegezve nagyon is emberi, színes egyéniségekkel teli regény A fáraó lánya. A történet végéről elmaradt a tetőpont, ettől függetlenül nem maradt hiányérzetem.


Értékelés (saját tetszési indexem)
6
(1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)

Ajánlott cikkek: A kék lagúna regény
                           A fantasy története


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!
A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!


 

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés