2017. május 19., péntek

Ébred a dzsungel vadászkalandok könyv ajánló, tartalom

Ébred a dzsungel vadászkalandok könyv


Ébred a dzsungel vadászkalandok könyv ajánló, tartalom


Ébred a dzsungel vadászkalandok könyv ajánló



  Ébred a dzsungel vadászkalandok könyv Véber Károly gyűjteménye, melyet valamikor kora gyermekkoromban kaptam, használtan. Ez az 1979-es kiadás volt és kíváncsian fogtam bele. Bár alapból nem értek egyet a sportvadászattal, maga az egzotikus helyszínek és történetek vonzottak.
Hasonló, de még sokkal történet gazdagabb a Fogakkal és karmokkal című mű

Véber Károly Ébred a dzsungel tartalom, történetek


Bíró Lajos tollából Új-Guinea dzsungeleit ismerhetjük meg. Aztán Damaszkin Arzénnal már izgalmasabb, afrikai vizekre evezünk. Egy ijesztő víziló kaland, később oroszlánok és kuduk. De a legérdekesebb Torday Emil beszámolója, különböző fajú állatok barátságáról. Különösen a jérce és a sas barátsága!
Utóbbinál a vadászkalandokról szóló rész nagyon jó. Néha úgy éreztem magam, mint Tarzan dzsungeltörténeteiben. Emberevő oroszlán, majd egy veszélyes kaland a pigmeusok dzsungelében, elefántra vadászva. Ezt gyilkos leopárd követi, majd még egy csomó, igazán szórakoztató történet Afrikából. Tordaynak igazán jó a stílusa, a sorai olvasatják magukat és persze a kalandjai sem mindennapiak. Őt Vojnich Oszkár követi, aki orrszarvú, majd tigrisvadászatát meséli el.




Véber Károly Ébred a dzsungel könyv


Néha akár egy Kockás képregény kalandtörténetet olvasnék, csak itt több részlettel. Utána Kittenberger Kálmán következik az elefántvadászataival, de ő már sokkal hosszabban meséli el a történéseket. Az oroszlántámadás története nagyon jó, és a rinocérosszal történt találkozás szintén izgalmi csúcspont. Végül Kongóban történő, dzsungelbéli útjairól kapunk felvilágosítást.
 

Véber Károly Ébred a dzsungel könyv jellemzés, kritika


Az Ébred a dzsungel könyv legnagyobb része Közép-Afrikában játszódik. Ez a mű főleg a nagyvadak vadászatáról szól, de nem mellőz érdekes leírásokat sem. Ismeretterjesztésben nem vetekszik A világ és az ember című művel, de életközelbe hozza az állatokat. A történetek közül Torday Emilnek az elbeszéléseit találtam a legjobbaknak. Kittenbergernél is vannak jó részek, de ő hosszabb lére nyújtotta a beszámolóit.
Összességében ebben a könyvben egy emberközeli élménygyűjteményt olvashatunk magyar vadászaink trópusi kalandjairól. Ezek a helyek kicsit mások itt, mint a dzsungeles filmekben látszódnak, a helyzet nem mindig annyira szélsőséges, bár néha hihetetlen. Kis képet a bennszülöttekről is kapunk, és az ottani élet egy-egy pillanatáról. Némelyik helyzetben nem szívesen lettem volna a vadászok helyében, máskor viszont megismételhetetlen látványban lehetett részük.



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés