2019. március 29., péntek

Carlos Castaneda - Az erő második köre könyvajánló

Carlos Castaneda - Az erő második köre könyvajánló

Carlos Castaneda - Az erő második köre könyvajánló




Carlos Castaneda Az erő második köre műve The Second Ring of Power címen jelent meg 1977-ben. Magyarországon az Édesvíz adta ki 1999-ben. Ebben a műben Castaneda először tér vissza - két évvel a Mesék az erőről című könyvben ábrázolt események után - Mexikóba.




Az erő második köre tartalom, történet



Carlos a beavatásuk után – aminek során egy szikláról ugrottak a mélybe – két év elteltével visszamegy az események színhelyére. Először Pablito – don Genaro tanítványának – házához megy, de csak annak édesanyját találja ott.
Dona Soledad közben teljesen megváltozott. Szerény, visszahúzódó, idősödő anya helyett most különösen erős, megfiatalodott, mindenre elszánt nő. Carlost többször is rémisztő helyzetbe hozza, miközben a kutya is rájuk támad, és egy ideig elfoglalja az autót.
Carlos meglepve fogadja el a tényt, hogy Soledadot is képezte don Juan, és valami miatt az a feladata, hogy mindenáron tartsa őt ott. Különös küzdelmet folytatnak egymással, és az is kiderül, hogy vannak más (női) tanítványok, akikkel don Juan foglalkozott.


Az erő második köre tartalom, történet


Hamarosan megérkeznek a húgocskáknak nevezett tanítványok, majd a Genaróknak hívott férfiak, don Genaro tanítványai. Mivel Carlos lenne a nagual – azaz don Juan - utódja, tőle várják az útmutatást. Ő azonban sok tekintetben még annyira sem emlékszik, mint ők.



Az erő második köre könyvajánló, bemutatás



Ebben a valóságregényben nagy váltás történik. Míg az addigi könyvek főként a don Juannal való találkozásokról szóltak, ő és társai most már nincsenek, helyettük csak a többi tanítvány és a különleges hagyaték maradt. Carlos még mindig nem fogta fel teljesen, mi történt két éve, amikor a szakadékba ugrottak.
Társaitól próbálja megtudni, mi volt valójában, de ők sem tudnak többet. A többi tanítvány által számos fura élményben lesz része, és sok minden a tudomására jut, melyről addig sejtelme sem volt. Egy csomó nem hétköznapi manővert hajtanak végre ellene, amitől előjönnek rejtett képességei.
A régebben talán csak éppen említett egyének itt sajátos személyekként vannak ábrázolva. A húgocskák egyszerre közvetlenek, édesek és félelmetesek, könyörtelenek. De mindannyiukat elhomályosítja La Gorda, a nő, aki valaha egy száztíz kilós, elkeseredett asszony volt. Ő most mindannyiuknál többet tud, és kiegyensúlyozott.
A négy szél irányáról és hatásáról a Beavatás című könyv egyik fejezete jutott eszembe, ahol a főpap hasonlóan határozza meg a négy égtáj felől érkező erőket. Pablito toltékoknak nevezi magukat, s ez a szóhasználat a nagual (don Juan) értelmezésében misztériumok hordozóit jelentette.
Ebben a műben a szereplők – egyenként és csoportosan – megpróbálják egymás energiáját megszerezni. Feladatuk, hogy a másik által tegyék teljessé energiájukat, s ezzel azt akár elpusztítani, meglehetősen önzőnek és kegyetlennek tűnik olvasóként.


Az erő második köre könyv bemutatás


Feltehető, hogy don Juan tudta, ezek az összecsapások milyen kedvező változásokat idéznek elő energiatestükben. Azt semmiképp sem akarhatta, hogy elpusztítsák egymást. A valódi indokot eme furcsa manőverek mögött laikusként nem tudhatjuk, mindenesetre a könyv sok dologra választ ad.


Az erőnk első köre életünk nagyon korai szakaszában rögzül, és azzal a benyomással élünk, hogy más nem is létezik a számunkra. Az erőnk második köre, azaz a naguálra irányuló figyelmünk az emberek elsöprő többségénél rejtve marad, és csak a halál pillanatában tárul fel.


A későbbiekben la Gorda által kiderül, hogy az egymás elleni összecsapások csak jobb „harcossá” tételükké szolgálnak. Ha sikeresen túljutnak ezeken, tovább jutnak a fejlődésükben, mint addig valaha.


Castaneda - Az erő második köre könyvértékelés, elemzés



Az erő második köre tele van meglepetésekkel. Rengeteg bosszantó dolog történik, aminek nem látjuk az értelmét. Miért kapta feladatul dona Soledad a szerző elpusztítását? Külső szemlélőként ez teljesen értelmetlen, bár ha a „varázslói” manővereket nézzük, ez kihozta belőle a rejtett képességeket.
Az alakmás – amelyet az előző könyv esetén az asztrális testtel azonosítottam – itt többször is kiemelkedik belőle. Bár később Nestor ezt cáfolja, említvén, hogy ami kijött, a naguál kettéosztott energiateste. Amikor Soledad elmeséli, hogyan talált rá a nagual a női tanítványokra (egyenként) és hogyan változtatta őket meg, a mű legjobb része. Mind a mai napig lenyűgöz.
A lányok életük azon pontján voltak, hogy talán véget is ér, ha nem találkoznak vele. És végre don Juan más munkálkodásairól is hallunk, mint amiket Carlosnak elmondott. A folyamatos támadások a szerző ellen így is meglepőek, olvasóként soha nem tudhatjuk előre, mire számíthatunk.
La Gorda megjelenése fordulópont, ő egyfajta nyugodt tudást képvisel, és rengeteg dologra választ ad. Az erő második köre könyvben kerül először részletesen említésre a Találkozások az utolsó naguállal műben is tárgyalt saját gyermekek kérdése.
Erre sehol nem adnak lényegi választ, a saját gyermek megszületése miért keletkeztet lyukat az ember fényszövedékében. Ugyanis attól függően, azonos, vagy ellenkező nemű gyermek születik, az ember bal, vagy jobb oldalán a hastájékon lyuk keletkezik az energiatestben. Ezért igyekeznek visszaszerezni „az ember teljességét”.
Ezen történet ismeretében szokatlan la Gorda viselkedése a Belülről izzó tűz könyvben. Ott még az egója irányítása alatt, önsajnálattól senyvedő, kiszámíthatatlan nőszemély. Pablito története, ahogyan don Juan és Genaro sok éve becserkészte őt, és tanítvánnyá lett, szintén lehengerlő.
A szövetségesek – akik szervetlen létformák – megjelenése, és cselekvésük, mindig nehezen kezelhető logikus fejleményeket elváró olvasóként. Ők segítettek a tanítványoknak túllépni korlátaikon. Az más kérdés, hogy közben csaknem halálra rémítették őket.


Castaneda - Az erő második köre könyvértékelés, elemzé


Az álmodás többször szóba kerül, és a húgocskák bemutatják művészetüket. Ez később az álmodás művészetéről szóló könyvben teljesedik ki, és Florinda Donner könyve is arról szól. La Gorda említi a naguál tanítását a harcos hozzáállásáról:
Egy harcos nem érez részvétet senki iránt. Számára a részvét azt jelentette, hogy azt kívánod, a másik ember is legyen olyan, mint te, a te cipődben járjon, és csupán ezért segítesz neki. Egy harcos számára az a legnehezebb, hogy engedje a másiknak, hogy az legyen, aki. ...Egy harcos akkor feddhetetlen, ha hagyja, hogy mások olyanok legyenek, amilyenek, és segíti őket ebben.”
Az erő második körében még csak Genaro és don Juan távozásáról beszél Castaneda, s csak a későbbi művekben esik szó a naguál társaságának többi tagjáról, akik szintén távoztak. A naguál és a tonál közötti ugrálás – amely az előző könyvben a szikláról való leugrásukkal járt, a fizikai és energiatestük közötti váltás volt, amely különböző világok tapasztalásával járt.
Az egész eseménysorozat egy felkészítési folyamat és beavatás, amely hasonlít a keleti beavatásokhoz az eredményt tekintve, de az odajutás „tolték jellegű”.
Csak egyszer döntünk. Eldöntjük, hogy vagy harcosok, vagy közönséges emberek leszünk. Második választásunk nincs. Ezen a Földön nincsen.
don Juan


Értékelés (saját tetszési indexem)
6.5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © 2019.03.29. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.



Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés