2019. április 22., hétfő

Carlos Castaneda – A sas ajándéka könyvajánló, értékelő

Carlos Castaneda – A sas ajándéka könyvajánló, értékelő

Carlos Castaneda – A sas ajándéka könyvajánló, értékelő




Carlos Castaneda A sas ajándéka műve The Eagle’s Gift címen jelent meg 1981-ben. Magyarországon a Püski Kiadó adta ki 2001-ben. A könyvben Castaneda újra visszatér Mexikóba, és ismét találkozik Az erő második köre könyvben megismert tanítványokkal.



Carlos Castaneda A sas ajándéka tartalom, történet



Carlos újra találkozik a húgocskákkal, és a Genarókkal, valamint La Gordával. Elmeséli nekik, hogy megnézte a Tula -i kőszobrokat. Kiderül, hogy Gordának régebben volt egy kellemetlen élménye, amikor ilyen régi harcos által átalakított követ hozott haza.
Élménybeszámolóik után elmegy, majd egy későbbi időpontban újra visszatér. La Gordával elmennek a városba, és amikor a parkban üldögélnek, elkezdik az embereket fénytojásokként látni. Amire ismét a többiekkel vannak, egyre több emlék jut eszükbe, amelyeket már teljesen elfeledtek.

Carlos Castaneda - A sas ajándéka tartalom, történet


A megfelelő időpontban elindulnak, és érzéseik által vezérelve régi helyeket látogatnak meg, és eljutnak Mexikóvárosba is. A későbbiekben szétválnak, és Carlos álmodásban találkozik többször La Gordával, miközben régi képzéseik egyre több részlete újra felbukkan.



A sas ajándéka könyvajánló, értékelő, beszámoló


Mindjárt az elején a la Gordával történtek elképesztően érdekes. Különösen arra voltam kíváncsi, don Juan hogyan kezelte az esetet. Az ősi mexikói romok, a toltékok, a szertartásaik, a tudásaik módfelett lenyűgöző.
Carlos, emlékezésében elmondja, hogy amikor a sok jegyzete miatt aggódott, don Juan javasolta neki a könyvírást, hogy a nyilvánosság elé tárva megszabaduljon ezek őrzésének terhétől. Ez egybevág azzal, amit a Találkozások az utolsó naguállal könyvben olvashattunk.
Több utalás is van emlékezések révén don Juan társaságának többi tagjára, akik nem szerepeltek az előző könyvekben. A sok emlékezés, próbálgatás, utazgatás változóan érdekes, csak azt a bizonyos hídon való átkelés erőltetését untam.
A könyv utána következő része az álmodásról szól. Az átlagembereknek eszükbe sem jut ez, amit Gorda és Carlos tett, bár különböző helyeken voltak, álomban rendszeresen találkoztak. A naguál asszony ebben a könyvben kerül először említésre, s egyben a legpozitívabb személyiség a naguál társaságából.
Silvio Manuel mindig csak homályosan, szemekként bukkan fel emlékeikben, s kiderül, ő valaha éveken át a „másik világban” volt. Egyre több utalás van arra, hogy Gorda milyen lehetetlenül és gyerekesen viselkedett régen, ami a Belülről izzó tűz regényben is olvasható volt.
A nagual szabályának leírásában ismertetett négy-négy típus némileg hasonlít a klasszikus személyiségtípusokra. A találkozások don Juan társaságának tagjaival elképesztőek. Az ember azt gondolná, ezeknek nincs ki a négy kerekük, ha nem tudná, minden esetben valamilyen képzési manőverről lehet szó.
Valahányszor újra olvasom, mindig találok A sas ajándékában újat. Összefügg a többi könyvvel a sorozatból és magyarázatot ad nagyon sok dologra. Vajon hogyan felejthette el Carlos az emelkedett tudomás állapotában töltött időket? Mexikóban töltött ideje fele eltűnt, és ezt valahogy meg kellett magyaráznia racionális elméjének.
Itt (is) jelen van Emilito, a hírnök, aki Taisha Abelar könyvében a gondnok. Hozzá kapcsolódik Eligio, aki az új tanítványok egyike, de mindenkinél gyorsabban megélte a tudást, és a naguál társaságával együtt távozott. Magyarázatot kapunk több kérdésre is, amely a mű elején felmerült.


A sas ajándéka könyvajánló, értékelő, beszámoló


Florinda története páratlan, az egyik legjobb epizód a könyvben. Remekül lefesti a cserkészés művészetének 7 alapelvét. Carlosnak fokozatosan eszébe jutnak a negyedik kötetben leírt szakadékba ugrásuk előtti és közben események, melyek a megemelt tudatosság állapotában történtek.



...az idő kereke olyan, mint a megemelt tudatállapot, mely a másik lényünk része, úgy ahogy a bal oldali tudatállapotunk is a mindennapi életünk lényének a része, és ezt fizikailag úgy lehetne megmagyarázni, mint egy végtelen hosszúságú és szélességű alagutat, melyben elmélkedő vájatok vannak. Mindegyik vájat végtelen hosszú és végtelen számú. Az élőlényeket az életerő arra kényszeríti, hogy egy vájatot bámuljanak. Belebámulni pedig azt jelenti, hogy a csapdájába esnek, és csak abban az egy vájatban élnek.
...A harcosok végső célja az, hogy megtanuljanak az idő kerekére fókuszolni, és ezáltal elmozdítani azt. Azok a harcosok, akiknek sikerült elfordítani az idő kereket, bármelyik vájatot bámulhatják. ...Az idő egy vájatába bentrekedni azzal jár, hogy ennek csak az eltávolodó, múló kepeit latjuk. Szabaddá válni ezeknek a vájatoknak a lenyűgöző erejétől azt jelenti, hogy mindkét irányba nézhetünk, ahogy elhagynak a képek es ahogy felénk jönnek.”
Florinda



Itt akár be is fejeződhetett volna a teljes történet, de a fentebb már említett Belülről izzó tűz regényben Castaneda további emlékei keltek életre, amelyek ott olvashatók.



Értékelés (saját tetszési indexem)
6.5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © 2019.04.22. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.



Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés