2016. február 11., csütörtök

Karl May: Az inka öröksége könyvélmény

Karl May: Az inka öröksége könyvélmény


Karl May: Az inka öröksége könyvélmény




Karl May Az inka öröksége könyvét 1891 január és április között vetette papírra, újságban 1891 októbere és 1892 szeptembere között jelent meg, folytatásokban. Később, 1895-ben adták ki könyv alakban, kisebb változtatásokkal.

Az inka öröksége Karl May Winnetou és Kara Ben Nemsi sorozatán kívüli történeteinek az egyik legjobbja. Olvasása sok kellemes órát szerzett számomra. Külön előnye – legalábbis nekem az volt – hogy a mű jókora része a dél-amerikai pampákon játszódik. Eme füves területekkel viszonylag kevés műben találkozhatunk, s még a természetfilmekben is csak ritkán fordul elő.



Az inka öröksége regény története


A mű elején még csak ismerkedhetünk a szereplőkkel, mielőtt „egyenesbe” fordulna a dolog. Feltűnik a dr. Morgenstern nevű, őskori csontvázakra vadászó tudós, Perillo, az ismert torreádor, és még néhány személyiség. Buenos Airesben vagyunk, ahol bikaviadalra készül a nép. Fritz, a pincér meghiúsít egy merényletet, s egyben a professzor szolgálatába szegődik.
Az arénában – a bikaviadal helyszínén – a hagyományos viadal mellett egy bölényt eresztenek össze egy jaguárral. Miután a jaguár nem óhajt összetűzésbe kerülni a bölénnyel, egy váratlan esemény folytán a nézők veszélybe kerülnek. Egy hírhedt ember menti meg a helyzetet – na meg az embereket – akit Jaguár apónak hívnak.
Jaguár apó a csapatával az Andok hegyei felé készül, de Solido bankár kérésére magával viszi a bankár sógorának 16 éves fiát is, aki az apjához utazik. A professzor is útrakel újdonsült szolgájával, s az egyik állomáson a katonák összetévesztik egy bizonyos Glotino ezredessel.
Mindeközben egy nagyon idős és egy fiatal inka halad a vadonon át. A fiatalabbik a nagy Inka leszármazottja. A professzor és szolgája a pampákon át haladnak, és találkoznak a magát sebésznek nevező
Don Parmesannal. Perillo egy bizonyos társsal, akiről eleinte nem tudni semmit, szervezkedik a helyi vezetés ellen, és ehhez igénybe veszi vad indiántörzsek támogatását is. Morgensteinék balszerencséje az útjukba sodorja őket, így foglyok lesznek.


Jelenetek Az inkák kincse című filmből
Jelenetek Az inkák kincse című filmből

Jaguár apó, a szervezkedők, és a két indián útjai is hamarosan keresztezik egymást, ez nem várt bonyodalmakhoz és izgalmakhoz vezet. A különböző indiántörzsek egymás elleni viszálya, a fehér gazfickók kormány elleni bujtogatásai, és a regény hőseinek elvei minduntalan konfliktusokba torkollik, amelynek az olvasó a legfőbb „élvezője”.




Az inka öröksége regény bemutatás, értékelés, jellemzés

 

Az inka öröksége szinte olvasatja magát, az elejét, s néhány apróbb leírást leszámítva, egy csepp unalom sincsen a regényben. Talán még - a dél-amerikai helyszínek miatt - az író A Rio De La Plata mentén című regénye hasonlóan pörgő, bár ez kalandosabb.Az események nagyon gyorsan alakulnak, a szereplők eltéveszthetetlen egyéniségek, fordulat fordulatot követ. 
A dél-amerikai egzotikus helyszínek pedig csak ráadás a pergő történésekhez. Eme dzsungelek mélyén Az aranybányák titka című regényben járhatunk, bár az jóval arrébb, a valódi őserdőben játszódik. Jaguár apó alakja a legjelentősebb a műben, bár ő csak az egyik főszereplő, mégis mindenki tőle várja a dolgok megoldását. A professzor - társával együtt - ellenben folyton bajt bajra halmoz meggondolatlanságával.
A könyvből készült Az inkák kincse című film igencsak eltér a regénytől. A filmben nincsenek pampák, egyes szereplők jellemét megváltoztatták, és kitekerték az eredeti történetet, a vége is teljesen más. Mint film amúgy elmegy – bár messze nincs a legjobb Karl May filmadaptációk közt – de a regénynek a nyomába sem ér.

Értékelés (saját tetszési indexem)
9

(1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

 

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés